Влада Бучі на Київщині витратить 300 тисяч на сувенірні монети: для чого вони потрібні

Влада Бучі на Київщині витратить 300 тисяч на сувенірні монети: для чого вони потрібні

Міська рада Бучі замовила виготовлення 115 сувенірних монет. Витратять на них до 299 тисяч гривень. Для чого карбувати такі монети місту, яке частково було зруйнованим через війну, та що відомо про ці монети – дізнайтеся у матеріалі.

Про таке замовлення стало відомо з сайту публічних закупівель ProZorro. Товари виготовлять до кінця 2023 року. Аукціон, на якому визначать переможця, відбудеться 23 січня.

Згідно з описом, потрібно виготовити 115 монет з латуні. Один бік монет буде вкритий нікелем з використанням кольорової емалі та елементів з золота. На реверсі зображена символіка міста Буча. На аверсі – Храм св. Апостола Адрія Первозванного у Бучі, велосипед та дерево. Монети будуть у пластикових захисних капсулах та у дубових дерев’яних футлярах. Коробка закриватиметься на магнітах.

Влада Бучі на Київщині витратить 300 тисяч на сувенірні монети: для чого вони потрібні 1

Ця ініціатива виникла не у 2023 році. Ще у серпні 2022 року було презентовано проєкт «Бучанська монета». Презентували монету її розробники Дмитро Воронець та Владислав Кушнір. «Бучанська монета» – пам’ятний сувенір з латуні з різним покриттям (платина, нікель, золото) у номерному футлярі, виготовленому з дуба. Загальний тираж цієї колекції – 7 500 монет. З них: 4500 – патинована латунь, 2000 – посріблена латунь, 1000 –  позолочена латунь.

Невідомо, скільки наразі було виготовлено цих монет, однак міська рада Бучі здійснила вже щонайменше 2 закупівлі у 2022 році. За 115 тис. грн, які виділили з бюджету Дмитру Воронцю, придбали 30 комплектів по 3 монети у футлярі (по 3,3 тис. грн за футляр з 3 монетами) та окремо 5 монет у футлярі (по 2,6 тис. грн за кожну). А ще за 196 тис. грн замовили Воронцю 20 комплектів по 3 монети (по 3,3 тис. грн) та 50 монет (по 2,6 тис. грн). Тобто всього Воронцю наразі заплатять 610 тисяч гривень за монети. Тобто коштом бюджету міста Буча буде виготовлено наразі 320 монет з запланованих 7,5 тисяч.

Влада Бучі на Київщині витратить 300 тисяч на сувенірні монети: для чого вони потрібні 2

«Ми створили монети, бо люди почали забувати про те зло, яке було під час окупації.  Ці монети створені, щоб люди не забували про той жах, що відбувався. Треба змінити наш світ на краще. Це, як заклик, до припинення війни», – розповідав Дмитро Воронець.

Ідею створення монет придумав Кушнір, в якій поєднав три зображення:  Храм Божий – це захист, велосипед – підлість, дерево – символ надії на відродження (нагадаємо, раніше світ облетіли світлини, на яких було зображено підступно вбитого окупантами мирного чоловіка, який їхав на велосипеді). Кожна з монет має свій порядковий номер, який вигравіруваний посередині футляра. Ініціатори проєкту мали намір експортувати монети до інших країн.

 

«Глибокий смисл має дана робота. Одна зі сторін монети відноситься до нашої історії, до пережитого громадою. І церква Андрія Первозваного, де масові поховання були. І вулиця Яблунська, а саме велосипед, з яким там був місцевий, якого вбили. І разом з тим монета символізує те, що життя продовжується: дерево – символ життя. Є задум, що дана монета стане лотом на одному із європейських аукціонів, і ми відчуємо вартість і цінність монети», – зазначав мер Бучі Анатолій Федорук.

Дмитро Воронець (ліворуч), мер Бучі Анатолій Федорук (по центру) та Влад Кушнір (праворуч)
Дмитро Воронець (ліворуч), мер Бучі Анатолій Федорук (по центру) та Влад Кушнір (праворуч)

У минулому році творці монет обіцяли, що 20% від вартості проданих монет віддадуть на відновлення міста, на потреби постраждалих через війну бучанців і на церкву Андрія Первозванного. Придбати їх можна тут. Ціна монет залежатиме від покриття. Найнижча ціна – 36 доларів, середня – 139 доларів і найвища – 250 доларів (або за еквівалент у гривнях).

Влада Бучі на Київщині витратить 300 тисяч на сувенірні монети: для чого вони потрібні 4

За словами заступниці мера Бучі Михайлини Скорик-Шкарівскьої, такі номерні монети повинні зберігатися у закордонних музеях і бути у мерів іноземних міст. Перші монети отримали Перша леді України Олена Зеленська, а також американський мільярдер Воррен Баффетт. Також подібні монети вручили деяким керівникам європейських держав, які відвідували Бучу.

Виготовлення монет – гарний спосіб популяризувати Україну та привернути увагу до неї за кордоном, а також залучити кошти для допомоги українцям. Наприклад, острівна територія Ніуе, яка знаходиться у Тихому океані під управлінням Нової Зеландії та має населення близько 1,5 тис. осіб, наприкінці 2022 року випустила срібну монету номіналом 5 доларів, присвячену героям оборони Азовсталі. Основною для її дизайну стала картина художника з Дніпра Максима Паленка «Маріуполь Азовсталь». Кожна така монета коштувала від 280 євро.

Колекційне монета острівної території Ніуе, присвячена оборонцям "Азовсталі". За малюнком українського художника Максима Паленка.
Колекційне монета острівної території Ніуе, присвячена оборонцям "Азовсталі". За малюнком українського художника Максима Паленка.

Нагадаємо, під Києвом у Вишневому продається Кулінарний центр корпорації "МХП" українського мільярдера Юрія Косюка. У минулому році мерія Бучі закупила квадрокоптери для потреб військових на 1,2 млн грн.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.