Суд повернув садибу Дмитрієва на Подолі громаді Києва

Суд повернув садибу Дмитрієва на Подолі громаді Києва

Тепер історичний комплекс 19 століття перебуватиме під охороною держави. Це стало можливим завдяки рішенню Верховного Суду. Водночас власник будівель садиби Дмитрієва хотів звести на її місці торговельно-розважальний центр з паркінгом. І без цього у Києві з початку повномасштабної війни було знищено щонайменше 10 історичних об’єктів.

Про це повідомив юрист Дмитро Перов. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав садибу Дмитрієва (вул. Хорива, 2 у Подільському районі) комплексною пам’яткою архітектури та скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) та апеляції про позбавлення охоронного статусу. Однак крапку у цій історії ставити поки що зарано. Як зазначила депутатка Київради Ксенія Семенова, "суд відправив на повторний розгляд в першу інстанцію. Це не те щоб перемога, але більше на користь громади, ніж забудовника". У серпні 2022 року Північний апеляційний господарський суд не підтримав захисників історичної будівлі – тоді комплекс цінних споруд повернули власнику, який хотів звести там торговий центр. Раніше громада разом з Київською міською прокуратурою виграла судову справу першої інстанції і повернула комплекс пам’яток на Хорива, 2 у власність міста.

Таке рішення суд ухвалив через порушення процедури реєстрації майна та неналежне утримання пам’яток. Утім, власник будівель, ПП «Конвалія-Нерухомість», направляв апеляційну скаргу у Північний апеляційний господарський суд, який, як висновок, не підтримав захисників архітектурної пам’ятки. У жовтні 2022 року ми писали про боротьбу громадян проти забудовника.

Історичний комплекс частково зруйновано. Інвестор хотів би, щоб він зник
Історичний комплекс частково зруйновано. Інвестор хотів би, щоб він зник

У 2010 році між комунальним підприємством Київради та приватною фірмою було укладено інвестиційний договір з реконструкції та будівництва восьмих об'єктів по вулиці Хорива у Подільському районі Києва. Умови договору підприємство не виконало, при цьому у 2017 році незаконно зареєструвало право власності на ці будівлі. Київська міська прокуратура звернулася до господарського суду міста з позовом про скасовування реєстрації права власності за приватною структурою на комунальне майно. У листопаді 2021 року історичні будівлі повернули місту, однак ненадовго. У серпні 2022 року суддя повернула історичні будівлі забудовнику, який хоче їх знести. Тепер вже  садибу Дмитрієва знову повернуто громаді Києва.

Чим відома садиба Дмитрієва

Вона складається з п’яти споруд початку XIX століття. Комплекс збудовано за проєктом відомого архітектора XIX століття Кривошеєва. Це останній архітектурний ансамбль садибного типу на Подолі, що зберігся. Названа на честь міщанина Дмитрієва, який володів нею наприкінці 19 століття.

Суд повернув садибу Дмитрієва на Подолі громаді Києва 2

Прибутковий цегляний будинок на вул. Хорива, 2а було зведено у 1897-1898 роках за проєктом видатного київського архітектора Олександра Кривошеєва. Замовником будівництва виступив київський купець Федір Курлюков. У різні роки тут вдало поєднувалися житлові й торговельні функції. Горішні поверхи завжди були представлені житловими кімнатами. В той час як перший поверх був фактичним продовженням торгових крамниць відомого Житнього ринку.

Будинок Хорива, 2Б є найстарішим елементом забудови комплексу споруд Садиби Дмитрієва. Будинок споруджено у 1830-х роках на замовлення тогочасного власника ділянки, Федора Курлюкова у стилі класицизм. На другому поверсі тут були облаштовані традиційні для Подолу невеличкі майстерні-мануфактури, а перший поверх був повністю присвячений торгівлі. 1874 року початок вулиці Хорива почав полонити п’янкий запах свіжої випічки. На другому поверсі будинку під літерою «Б» свою пекарню облаштовує Пейсах Поляков, яка проіснувала тут аж до приходу радянської влади. Надалі тут існувала майстерня з пошиття і ремонту одягу та скло різна майстерня. Остання, переживши 1990-ті, проіснувала тут аж до 2017 року.

Одноповерховий г-подібний флігель під номером 2В примкнув до Садиби Дмитрієва у 1887 році. На зміну Олександру Кривошеєву, який початково розплановував Садибу, тепер прийшов інший, не менш відомий київський архітектор - Володимир Ніколаєв. Попри ширину фасаду всього у 5 м будівля довгим коридором тяглась вглиб садиби, попутно сполучаючись з будинками 2Б, 2Г і 2Д. На фасад будинок став торговою лавкою, у двір – житловим флігелем, а іншим боком з’єднувався зі столярною майстернею в будинку 2Г.

Суд повернув садибу Дмитрієва на Подолі громаді Києва 3

В різні роки в садибі містилися: бакалійна крамниця, торгівля бубликами, кондитерська, завод штучної олії фірми «Перемога» та його склад, слюсарна майстерня, перукарня, майстерня ремонту взуття та різьблення по дереву, у флігелях — фабрика цукерок. Розташування садиби поблизу Житнього ринку давало змогу використовувати майно максимально ефективно. 1990—91 в садибі проведено дрібні ремонтні роботи на головному чотириповерховому будинку, що був зведений 1897.

Подільська райрада визнала їх аварійними у 2007 році та шукала інвесторів для реконструкції. У 2014 році Міністерство культури визнало садибу Дмитрієва на вул. Хорива, 2 пам’яткою архітектури. А пізніше сталося найцікавіше.

За інформацією Київської прокуратури, «не виконавши умови інвестиційного договору, приватне підприємство у 2017 році незаконно зареєструвало за собою право власності» на садибу. Нагадаємо, йдеться про ділянку площею 3109,7 м. кв. Це відбувалося за часів мера Леоніда Черновецького. Для того, щоб можна було без проблем знести садибу, потрібно було через суд викреслити її з Державного реєстру нерухомих пам’яток. Тим самим позбавивши охоронного статусу.

Проте, у 2021 році три будівлі комплексу отримали статус пам’ятки архітектури та історії місцевого значення. Проти чого підприємство знов подало позов. У суді представник фірми «Конвалія-Нерухомість» наполягав на тому, що «садиба знаходиться в аварійному стані та є фактично зруйнованою й непридатною для експлуатації не підпадає під критерій автентичності, що фактично унеможливило її внесення до переліку об’єктів  культурної спадщини».

За інформацією аналітичної платформи YouControl, «Конвалію-Нерухомість» зареєстрували у 2010 році у Києві. Підприємство займається орендою та управлінням нерухомістю. Власницею фірми вказана киянка Вікторія Рогач. Директор - Роман Шингур. Для побудови нового офісного центру, «Конвалія-Нерухомість» відселила мешканців будинку на вул. Хорива,2 за власний рахунок та викупила приміщення. Як писав сайт «Наші гроші», більшість договорів купівлі-продажу квартир на користь компанії зареєструвала нотаріус Катерина Охендовська, дружина екс-голови Центрвиборчкому Михайла Охендовського.

«За інформацією ЗМІ «Конвалію» пов’язують з бізнесом «Сім‘ї» Януковича. Зокрема, Михайлом Охендовським та Олександром Клименком. Останній переховується від правосуддя на території РФ», — заявив у серпні 2022 року юрист «Мапи реновації» Дмитро Перов. Пізніше журналісти знайшли ще один цікавий зв’язок: чоловік народної депутатки Олени Шуляк працював керівником фірм Вікторії Рогач.

Нагадаємо, схожа ситуація розгорнулася довкола садиби Терещенків на бульварі Тараса Шевченка. Власники – впливові бізнесмени. Втім, будівля руйнується, але поки що не повернута місту.

Валерій Магланович

 

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.