Які автомобілі влада Києва закупила для ДСНС на 29,5 мільйонів гривень

Які автомобілі влада Києва закупила для ДСНС на 29,5 мільйонів гривень

Департамент муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації під кінець минулого року допоміг ДСНС. Завдяки бюджету Києва рятувальники з Державної служби України з надзвичайних ситуацій отримали 6 нових спеціалізованих автомобілів. Чим вони оснащені – дізнайтеся у матеріалі.

Поповнення автопарку для надзвичайників відбулося з використання системи публічних закупівель ProZorro. Вартість закупівлі – 29 млн 563 тис. 632 грн. На тендер прийшов лише один учасник, з яким і уклали договір. Це ТОВ «Валідус Спецавто».

Згідно з тендерною документацією, закупили 3 автомобілі спеціалізовані оперативно-службові, 1 оперативно-штабний автомобіль, спеціальну аварійно-рятувальну машину легкого типу (САРМ-Л), спеціальний аварійно-рятувальний автомобіль водолазної станції (САРВС-Л). Спеціалізовані оперативно-службові авто – 5-місні пікапи з автоматичною коробкою передач. Максимальна швидкість – до 110 км/год, потужність – до 130 кінських сил. Вантажопідйомність – від 900 кг, В автомобілях радіостанції, прокладені електромережі для живлення засобів зв’язку, на кабіні спеціальна антена. У кабіні достатнє освітлення для читання мап. Акумуляторні батареї автомобіля можна зарядити від мережі. Передбачені гучномовець та сигнальні маяки на даху автівок. Додатково у комплекті йдуть навігатор з відеореєстратором, автомобільна радіостанція, спеціальні ліхтарі, 2 вогнегасники, набір інструментів, штурмова сокира, 2 лопати, кувалда, аптечка, трос та інше.

В інших автівках також передбачені удароміцні і вологозахищені планшети, рятувальні намети (для роботи у несприятливих погодних умовах), комбіновані акумуляторні інструменти,  мобільні освітлювальні установки, домкрати, бензопили, засоби та техніка для підводного занурення. Загалом всі автомобілі відрізняються лише комплектацією інвентарем та зроблені на базі одного легкового авто. Всі придбані моделі рятувальних автомобілів – на основі джипа Mitsubishi L 200.

У найновішій комплектації Mitsubishi L 200 коштував від 900 тис. грн (без ПДВ). Хоча знайти їх у продажу наразі вкрай важко, а офіційні дилери озвучують ціну лише за запитом. Переобладнані для рятувальників на підприємствах з усім необхідним устаткуванням придбані Mitsubishi відповідно коштують (з 20% ПДВ):

  • 2 спеціалізовані оперативно-службові автомобілі по 3 млн 454,5 тис. грн;
  • 1 спеціалізований оперативно-службовий автомобіль за 3 млн 470 тис. 935 грн;
  • 1 спеціалізований оперативно-штабний автомобіль за 3 млн 875 тис. 430 грн;
  • 1 спеціальна аварійно-рятувальна машина (САРМ-Л) за 6 млн 929 тис. 802 грн;
  • 1 спеціальний аварійно-рятувальний автомобіль водолазної станції за 6 млн 909 тис. 192 грн.

Так виглядають нові автомобілі на базі Mitsubishi L 200 для рятувальників. Фото від компанії-виробника
Так виглядають нові автомобілі на базі Mitsubishi L 200 для рятувальників. Фото від компанії-виробника

CАРМ-Л може виконувати найрізноманітніші завдання. Це і аварійно-рятувальні операції, і участь у пошуку потерпілих та надання їм першої медичної допомоги. Він також може бути автомобілем зв’язку та оповіщення під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. У завдання екіпажів таких автомобілів також входить надання допомоги постраждалим під час ДТП. Раніше автомобілі САРМ-Л закупалися на базі Ford Ranger.

Нагадаємо, у 2020 році подібні автомобілі купувало для ДСНС Державне агентство інфраструктурних проектів. При цьому автівки САРМ-Л коштували по 3 млн 498 тис. грн. З того часу значно подорожчали й автомобілі та компоненти через падіння курсу гривні, ускладнення логістики в умовах війни та інфляцію.

ТОВ «Валідус-Спецавто» належить Андрію Нагорному, він же і є директором. Ця фірма сама займається переобладнанням автомобілів під спеціалізовані. Компанія існує з 2012 року. З 2016 року фірма виграла контракти від держави на 1,7 млрд грн.

Нагадаємо, комунальне підприємство Київради «Дарницьке лісопаркове господарство» наприкінці 2022 року хотіло поповнити свій автопарк 3 автомобілями, але витрата не була профінансована.

Дмитро Чернишов

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.