Суд у Києві скасував банкрутство УкрБуду Максима Микитася: що буде далі

Суд у Києві скасував банкрутство УкрБуду Максима Микитася: що буде далі

Команда скандального забудовника та колишнього народного депутата Максима Микитая отримала ще одну перемогу у судах. ТОВ «УкрБуд Девелопмент», яке де-факто контролює Микитась та повернув собі у 2022 році, припинив процедуру власного банкрутства. Це дозволить розконсервувати діяльність будівельної компанії.

Згідно з постановою Північного апеляційного господарського суду від кінця грудня 2022 року, справа про банкрутство ТОВ «УкрБуд Девелопмент» була відкрита у 2022 році за позовом ТОВ «Фортабуд», яке виступило кредитором для «УкрБуд Девелопменту». Остання мала борг перед позивачем на 148 млн 792 тис. 144 грн. У вересні 2022 року Господарським судом Києва було призначено арбітражного керуючого Армана Петросяна та розпочато процедуру розпорядження майном боржника – ТОВ «УкрБуд Девелопмент».

Підконтрольна Микитасю британська компанія Bazert Development LLP, яка є власницею «УкрБуд Девелопмент», оскаржила рішення господарського суду та просила його визнати незаконним і необгрунтованим. Свої дії вони мотивували тим, що не визнають кредит, документи по ньому оформлені неналежно, а ще цей кредит укладало попереднє керівництво «УкрБуду», яке тоді не підпорядковувалося Микитасю. Апеляційний суд підтримав позицію представників Микитася. Також ТОВ «Фортабуд» просили замінити їх на правонаступника у цій справі – ТОВ «Вальтурн», що суд проігнорував. Але ТОВ «Фортабуд» та ТОВ «УкрБуд Девелопмент» можуть ще зустрітися по цій справі у Верховному Суді. Вірогідно, завдяки цьому рішенню «УкрБуд» зможе продовжити свою діяльність на ринку будівництва нерухомості у Києві та залучати нових інвесторів.

Крім того, 13 січня 2022 року суд скасував арешт статутного капіталу ТОВ «УкрБуд Девелопмент». Справа стосувалася «викрадення» колишнього співвласника «УкрБуд Девелопмент» Євгена Дікіна. У самого Микитася заявляли, що викрадення було фіктивним та спрямованим на рейдерське захоплення підприємства. У той час сам Дікін у поліцію повідомив, що ніхто його не викрадав.

ЩО ВІДБУЛОСЯ РАНІШЕ

Наприкінці 2019 року зупинила роботи компанія колишнього нардепа (2016-2019) Максима Микитася «Укрбуд Девелопмент», що входила до державної корпорації «Укрбуд». Без перспектив отримати житло житла опинилися 13 тисяч інвесторів. Загальна кількість потенційних постраждалих (разом із членами сімей) оцінювалася у 40 тисяч осіб.

Як писав сайт mind.ua, протягом декількох років житлові комплекси «Укрбуд Девелопмент» опинялися в епіцентрі скандалів. Основні проблеми – забудова в спірних місцях і відсутність повного пакету дозвільних документів. Скандали навколо ЖК стали також приводом для затримання й відправлення до СІЗО Максима Микитася. Його підозрювали в організації корупційної угоди з нерухомістю для бійців Нацгвардії.

Добудовувати 22 житлові комплекси з 25 взявся «Київміськбуд». Гроші на це він мав отримувати від фінансової компанії «Житло-Капітал», яка є управителем фондів фінансування будівництва. У 2020 році Інформатор Гроші повідомляв, що на добудову ЖК потрібно 2,1 млрд грн.

З лютого 2022 року компанія «Житло-Капітал» перестала оплачувати роботи «Київміськбуду». У серпні ми писали, що вже майже 6 місяців ФК «Житло-Капітал» відмовлялася оплачувати роботи з будівництва, хоча інвестори продовжували сплачувати свої внески за майбутнє житло. Станом на серпень «Київміськбуд» повністю або частково ввів в експлуатацію 10 з 17 недобудов, на яких відновили роботи. Тоді у «Житло-Капітал» казали, що сплатять, коли «Київміськбуд» надасть акти виконаних робіт. Хоча у «Київміськбуді» зазначали, що надали додаткові звіти про виконані роботи за лютий-липень 2022 року.

Як зазначав на прес-конференції у вересні 2022 року директор «Укрбуд Девелопмент» Сергій Касапський, наразі компанія планує провести зустрічі з інвесторами, з представниками «Київміськбуду» та представниками влади. За його словами, Укрбуд має виконати обов’язки перед інвесторами та добудувати свої об’єкти. Максим Микитась тоді запевнив, що має уявлення, звідки взяти гроші на добудову об’єктів. Також він зазначив, що Укрбуд буде співпрацювати з «Київміськбудом». Зазначимо, що власником ТОВ «УкрБуд Девелопмент», згідно з даними Міністерства юстиції, з 9 вересня 2022 року вказана британська компанія Bazert Development LLP, а кінцевим власником вказаний новий директор «УБД» Сергій Касапський. До 2019 року (коли ця компанія була засновником «УБД») кінцевими власниками були вказані Яна Левенець з Кривого Рогу, Джанкарло Еспеджо та Хорхе Кастільйо з Белізу. По факту це були довірені особи Максима Микитася.

Як стверджував Максим Микитась, у 2019 році відбулося рейдерське захоплення ТОВ «УкрБуд Девелопмент», фактичним власником якого був Микитась. За словами адвоката Артура Габрієляна, у квітні 2021 року центральний апарат Держбюро розслідувань (ДБР) зареєструвало кримінальне провадження про рейдерство в УкрБуді. У захопленні підприємства він звинувачує його тодішнього директора Олега Майбороду та ресторатора Дмитра Федотенкова, який був партнером Микитася.

За словами адвоката Артура Габрієляна, з УкрБуду колишнім керівником та пов’язаними компаніми було виведено активів  на понад 100 мільйонів доларів. А саме підприємство ТОВ «УкрБуд Девелопмент» переписали на Євгена Дікіна та Василя Польового. Максим Микитась і його адвокат називають Дікіна і Польового підставними особами. Зрештою, Дікін і Польовий погодилися повернути Микитасю підприємство. Але замість них власником став Богдан Ільченко, якого вдалося «звільнити» лише за рішенням суду і наказом Мін’юсту. Микитась офіційно відновив контроль над підприємством лише 8 вересня 2022 року. 13 особам (у т.ч. 9 нотаріусам та реєстраторам), хто спробував захопити підприємство, оголошено про підозру. Максим Микитась сподівався, що активи Укрбуду, які вивели за 2 роки (2019-2021), завдяки правоохоронній системі повернуться та будуть використані для завершення побудови будинків, які зводила компанія.

Щоправда, оптимізм і рішучість Максима Микитася зламалися у жовтні 2022 року. Тоді забудовник і колишній депутат був затриманий Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Спеціальною антикорупційною прокуратурою (САП) при спробі підкупити міського голову Дніпра сумою у 22 млн євро. Екс-депутат хотів, щоб йому дісталися підряди з будівництва метро у місті. НАБУ зазначає, що і досі затриманий бізнесмен є обвинуваченим у справі про організацію заволодіння 81 млн грн коштів Національної гвардії України. Тому як буде працювати будівельна компанія без свого фактичного власника - наразі незрозуміло.

Нагадаємо, що у Києві мешканцій ЖК «Багговутівській» не можуть заселитися у власні квартири: забудовник «Галжитлобуд» досі не під’єднав будинок до комунікацій. Чим відома депутатка Київради та спеціалістка з нерухомості Юлія Симуніна – читайте тут. Хто прибиратиме у будинках Подольського району столиці протягом 2023 року за 9,9 млн грн – ми писали тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.