Пункт незламності у Київраді, комендантська година, повітряна тривога у телефоні: про що просили у Кличка за місяць

Пункт незламності у Київраді, комендантська година, повітряна тривога у телефоні: про що просили у Кличка за місяць

Інформатор Гроші розповість, з якими електронними петиціями зверталися кияни до мера столиці протягом грудня 2022 року. Найбільш значущі для мешканців питання ми обрали з 10 найпопулярніших петицій. Нагадаємо, щоб петицію розглянули, вона має набрати 6000 підписів за 60 днів. Детальніше – у нашому матеріалі.

1 місце – скасувати комендантську годину на Новий рік

З такою петицією звернувся до Віталія Кличка Тимофій Мірошник 12 грудня. За неї віддали голоси 2257 киян з 6000, необхідних для врахування петиції міською владою. Просили скасувати комендатську годину у Києві саме на 1 січня. «Вважаю що варто відмінити комендантську годину на Новий Рік, так як все одно багато людей буде повертатись від друзів/родичів, далеко не у всіх буде можливість залишитись на ночівлю там де святкували», - писав автор петиції. Як виявилося, правильно, що нічого не скасовували: росіяни спрямували на Київ дрони-камікадзе у новорічну ніч.

Цікаво, що була також петиція від Юлії Дядюри з проханням не скасовувати комендантську годину у новорічну ніч та не дозволяти у цей час переміщуватися людям по вулиці. Це звернення від 13 грудня набрало 1794 голоси та є 4ю за популярністю петицією грудня. Авторка справедливо зазначала, що у країні триває війна, а по скупченням людей на вулиці легко може прилетіти ракета або безпілотник.

2 місце – створити пункт незламності у будівлі Київради

Пункт незламності у Київраді, комендантська година, повітряна тривога у телефоні: про що просили у Кличка за місяць 1

Ольга Пілянкевич пропонує зробити так, щоб Київрада приносила більше користі людям. А саме відкрити у міськраді пункт незламності. Ця ідея поки знайшла підтримку у 2195 людей.

«Будівля знаходиться в центрі міста, має велику площу, безліч коридорів, колонну залу, підвальні приміщення, гарний фудкорт, вбиральні, добре освітлена і зігріта …. мабуть, завдяки генераторам, переданих Києву нашими союзниками з усього світу. Тобто є всі передумови для використання її для комфортного перебування великої кількості містян під час блекауту. Швидко, без додаткових фінансових вкладень!», - підкреслює Ольга Пілянкевич.

3 місце – поставити лавки та стільці у метро

Петиція Михайла Петяха за 6 грудня поки що зібрала 1955 підписів. Киянин просить організувати на станціях метрополітену Києва зберігання на постійній основі стільців та лавок для використання під час повітряних тривог, аби людям не доводилось сидіти на холодній підлозі. На деяких станціях співробітники метрополітену виносять меблі з підсобних приміщень, але цього недостатньо. Автор просить тимчасово змінити існуючі правила метрополітену, які не дозволяють встановлювати лавки у великій кількості.

5 місце – світлодіодні стрічки для учнів і студентів

Пункт незламності у Київраді, комендантська година, повітряна тривога у телефоні: про що просили у Кличка за місяць 2

У цій петиції столичну владу просять розповсюджувати безкоштовно світловідбивні стрічки серед киян у пунктах незламності та через волонтерів і поліцію на найбільш жвавих переходах, в метро та транспорті ввечері та вночі. Пояснювати, як треба надягати світловібивні стрічки (як мінімум на одну руку в районі передпліччя та протилежну ногу). Насамперед пропонують забезпечити світловідбиваючим жилетом кожного учня садочка, школи, студента. А ще провести соціальну рекламну кампанію, як безпечно переходити нерегульовані переходи та забезпечити власну видимість для водіїв у темряві і провести уроки в школах на тему поводження себе в темряві та забезпеченні власної видимості для водіїв у темряві (якщо нема жилета або стрічки, вмикай ліхтарик та екран телефона). Ця петиція Олександра Первака наразі назбирала 1643 підписи. Хоча подібні кроки могли б зменшити кількість травмованих перехожих у темряві та знизити кількість ДТП.

6 місце – сучасний туалет на кожній станції метро

Таку петицію зареєстрував Олег Дойнов. З 29 грудня вона назбирала 1605 голосів. На думку автора петиції, на кожній станції метрополітену має бути вмістка, чиста, сучасна вбиральня.

7 місце – сповіщати про повітряну тривогу через SMS

Петиція Єлизавети Царюк набрала 1546 підписів з 26 грудня. Авторка зазначає, що часто у Києві немає світла, зв’язку та інтернету. Через це багато людей не знає про повітряну тривогу та не почує сирену. Система сповіщення про повітряну тривогу через СМС-повідомлення на мобільний телефон вчасно повідомляли би містян про небезпеку. При цьому, як зазначає авторка звернення, потрібно в кожному районі столиці встановити системи сповіщення, які б не залежали від наявності чи відсутності електроенергії.

8 місце – на таксі у комендантську годину

У даній петиції Євгеній Чиж пропонував дозволити роботу служб таксі у комендантську годину в ніч з 31 грудня на 1 січня. Водіям він пропонував видавати спецперепустки з дозволом на роботу у новорічну ніч, щоб «мешканці та гості столиці змогли спокійно зібратись і доїхати додому чи то в гості до друзів/родичів до 12 години ночі та добратися своїх домівок після 12 годин ночі». Петиція набрала 1409 голосів. Як бачимо, кияни впоралися зі святкуванням Нового року і без цього.

9 місце – пішохідна зона в центрі Києва

У цій петиції Владислав Гаврилюк занепокоєний станом екосистеми міста Києва та значною кількістю шкідливих забруднювачів повітря. Щоб зменшити ці значення, автор петиції пропонує зробити більше вулиць у Києві пішохідними, як це робиться в інших європейських столицях. Петиція набрала поки що 1251 підпис. Автор пропонує до вже існуючих пішохідних зон в Києві, таких як, Алея Небесної Сотні або Андріївський узвіз, додати:

  • по вулиці Хрещатик (або прилеглі до неї вулиці та провулки);
  • по вулицях Михайлівська, Софіївська, Житомирська, тобто ті, які є історичною складовою міста (Старого Києва);
  • біля історичних пам‘яток Софіївського собору, Софіївської площі та Михайлівського золотоверхого монастиря.

«Зараз швидкого розвитку набуває індустрія вело-транспорту (туди ж самокати та інші види альтернативних засобів пересування), тому доречним буде запровадження пішохідної зони з додатковими доріжками для альтернативних видів транспорту. Це не тільки покращить стан повітря, а й збільшить кількість туристичних маршрутів історичним центром міста, що стане важливою складовою після закінчення повномасштабного вторгнення Росії. Метою створення пішохідної зони в центрі столиці є введення ембарго на пересування транспорту та в першу чергу, зменшення шкідливих викидів вуглекислого газу», - зазначає Владислав Гаврилюк.

10 місце – перевіряти економію електроенергії в ТЦ

9 грудня Олександра Завальська зареєструвала цю петицію. Наразі її підтримав 1171 громадянин. Авторка помічає, що попри екстрені вимкнення електроенергії у ТЦ (універмаг) «Україна» світло завжди є. В той самий час дрібний бізнес, зокрема кав’ярні, де люди заряджають свою техніку і працюють за ноутбуками, економлять світло. Олександра Завальська вважає недоречним таке споживання електроенергії тоді, коли є її дефіцит, та просить відповідні служби перевірити цей торговельний центр на порушення режиму використання електроенергії.

Вказані петиції ще можна підписати. Про що кияни просили Віталія Кличка в електронних петиціях у листопаді – читайте тут. Хто прибиратиме у під’їздах житлових будинків Подільського району столиці протягом 2023 року за 9,9 млн грн – читайте тут. Депутатка Київради Ксенія Семенова разом з колегами запропонувала, щоб районні адміністрації Києва передали безкоштовно в оренду бізнесу електрогенератори, однак це рішення ще не ухвалено міськрадою.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.