Влада Києва придбала камери вуличного спостереження на 10 мільйонів: для чого вони місту

Влада Києва придбала камери вуличного спостереження на 10 мільйонів: для чого вони місту

Комунальне підприємство Київради «Інформатика» наприкінці грудня 2022 року закупило партію засобів відеофіксації. У неї входять 182 різні камери зовнішнього відеоспостереження. Чим будуть корисні ці камери – розповість Інформатор Гроші.

Про таке оновлення для столичної інфраструктури ми дізналися з порталу публічних закупівель ProZorro. Комунальне підприємство «Інформатика» підписало угоду 15 грудня 2022 року з ТОВ «Українські Інфосистеми» на постачання камер. Інші фірми не подавали свої заявки для участі. Товар має бути поставлений до 26 грудня. Вартість техніки за договором з першого тендеру – 7 млн 991 тис. 640 грн, тобто економія для бюджету складе 8 тис. 360 грн (максимальна вартість була встановлена на рівні 8 млн грн). Також у тендері бажали взяти участь представники торговельної марки GreenVision, просили змінити умови тендеру, щоб поставити товар у січні 2023 року, але отримали відмову – товар потрібно поставити у грудні 2022 року, бо так передбачено у бюджеті на 2022 рік.

Згідно з описом придбають 40 мережевих камер для розпізнавання автомобільних номерів з повним комплектом кріплень на опору. На 20 з них будуть попередньо встановлені аналітичні програми штучного інтелекту. Також придбають 127 мережевих оглядових камер, з яких 57 будуть оснащені програмами штучного інтелекту. Де саме встановлять камери – інформація не розкривається, але цим буде займатися вже інший підрядник або самі співробітники комунального підприємства.

Закупівля вже потрапила у поле зоре моніторингу Північного офісу Державної аудиторської служби України. Аудитори поцікавилися у комунальників, на основі яких документів визначено якісні характеристики та розмір витрат для закупівлі і встановлення таких камер. Пояснення поки що не надані. За іншим тендером на 1 млн 994 тис. 310 грн придбали ще 15 швидкісних поворотних PTZ відеокамер з комплектом кріплень для встановлення на опору.

А ще у фірми ТОВ «Українські Інфосистеми» придбали під кінець 2022 року програмно-апаратний комплекс за 19 млн 859 тис. 417 грн. А наприкінці листопада замовляли послуги з з налаштування та технічного супроводу апаратних комплексів за 6,6 млн грн.  Гендиректором КП «Інформатика» є Вероніка Малкова.

Минулого року заступник голови КМДА Петро Оленич розповідав, що 74% тяжких злочинів розкриваються завдяки системі відеоспостереження. За даними Головного управління Національної поліції в м. Києві, у 2021 році міська система відеоспостереження використовувалася при розкритті майже 34% кримінальних правопорушень і 74% тяжких та особливо тяжких злочинів. За допомогою системи розпізнавання облич вдалося затримати 124 осіб, які перебували в розшуку за підозрою в скоєнні злочину.

За словами Петра Оленича, система дозволяє у великих обсягах знаходити вкрадені авто. Станом на кінець минулого року у Києві працювало понад 7 тисяч камер зовнішнього спостереження. А на 100% автоматизована система дозволить місту оперативно прогнозувати та реагувати на можливі надзвичайні ситуації, забезпечувати безпеку дорожнього руху та ситуативно коригувати транспортні потоки. А у лютому 2022 року на 100% камерами були облаштовані в’їзди до і виїзди з Києва.

Що відомо про постачальника

Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, ТОВ «Українські Інфосистеми» була заснована у Києві у 2014 році. Власником фірми є Ярослав Холодов, директор – Андрій Пятов. З 2015 року фірма вже виграла у тендерах на загальну суму 156,3 млн грн. Серед цього найбільшим клієнтом є КП «Інформатика» Київради (115,38 млн грн), також вагомим замовником є КП «Київтелесервіс» Київради (18,57 млн грн).

Ярослав Холодов також є власником на 90% ТОВ «Українські інформсистеми» (тут також Пятов директор і співвласник на 5%), на 95% ТОВ «Телеком Проект Буд», на 33% ТОВ «Будинок Світла». А ще він співзасновник громадської організації «Наш Шлях». Також він є і приватним підприємцем з профілем на електромонтажні роботи. А батько Ярослава Холодова, Володимир Холодов, працює керівником Заводу залізобетонних виробів у Борисполі, основним власником якого є Олексій Алякін – чоловік народної депутатки України Анни Скороход.

Нагадуємо, КП "Київпастранс" витратить   31 млн грн у 2023 році на обслуговування зупинок громадського транспорту у столиці.

 

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.