Перейменування вулиць, новорічна ялинка, світлофори і забудова: про що у Києві просили в Кличка за місяць

Перейменування вулиць, новорічна ялинка, світлофори і забудова: про що у Києві просили в Кличка за місяць

Кияни активно користуються інструментом електронних петицій. Протягом місяця кияни адресували столичній мерії десятки таких звернень з пропозиціями та проханнями. Ми обрали 10 найбільш популярних петицій, 5 з яких вже набрали необхідну кількість голосів. Детальніше — у матеріалі.

1 місце – перейменувати вулицю Якуба Коласа

Таку петицію зареєструвала 28 листопада Анна Кіслова. Вона пропонує змінити назву вулиці Якуба Коласа на честь Дмитра Сидорка, який проживав на цій вулиці. Дмитро Сидорко – адміністратор телеграм-каналу «Український Наступ», який з перших днів російського вторгнення у цьому році пішов на фронт. Дмитро Сидорко був єдиною дитиною в родині, останні 4 роки навчався в КНЕУ на юридичній спеціальності. 21-річний хлопець загинув під Бахмутом у протистоянні з російськими бойовиками з ПВК Вагнера та зміг ліквідувати кількох з них. Саме Дмитро Сидорко придумав мем про кавун та кавуновий флешмоб – акцію з використання кавуна на аватарах та логотипах з нагоди звільнення правобережжя Херсонщини. За цей час петиція набрала 8409 підписи та наразі знаходиться на розгляді у столичної влади.

Дмитро Сидорко - український військовий, киянин, адміністратор каналу "Український Наступ"
Дмитро Сидорко - український військовий, киянин, адміністратор каналу "Український Наступ"

Якуб Колас (справжнє ім’я – Кость Міцкевич) – білоруський поет та прозаїк, один з фундаторів сучасної білоруської літератури. Здобув популярність на хвилі білоруського відродження 1910-20-х років. В 1930-х роках після репресування кількох його друзів та родичів потрапив в залежність від сталінського режиму і писав надалі в руслі радянського соцреалізму.

2 місце – перейменувати вулицю на честь Сергія Миронова

Ця петиція Сергія Слабінського набрала 6003 голоси. Наразі вона також знаходиться на розгляді мерії Києва. У петиції автор пропонує назвати одну з вулиць Києва на честь Сергія Миронова – відомого екскурсовода, реставратора історичних дверей, популярного блогера, автора блогу «Зникаючий Київ». З початку повномасштабного вторгнення Сергій пішов захищати Київ у складі 241 бригади тероборони. У листопаді він загинув під Бахмутом. Рік тому Суспільне зробило документальну історію про Сергія Миронова.

3 місце – не встановлювати новорічну ялинку

Петицію зареєструвала Наталія Попович 8 листопада, зібрано 6187 голосів. Авторка писала, що замість витрачання грошей на новорічну ялинку краще допомогти Збройним силам чи внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Замість цього кожен міг встановити собі ялинку вдома. Так само не до чого в умовах війни святкувати Новий рік і Різдво, краще це зробити вдома. Дану петицію влада Києва не підтримала, натомість бізнесмен Іван Добруцький встановив головну ялинку країни на Софійській площі своїм коштом з максимальною економією. З бюджету кошти не витрачалися.

Цьогорічна головна ялинка країни у Києві буде скромною. Фото: Інформатор Київ
Цьогорічна головна ялинка країни у Києві буде скромною. Фото: Інформатор Київ

4 місце – заборонити працювати рекламним банерам з зовнішнім освітленням

Ця петиція Георгія Харлампіді за 4 листопада набрала 6001 голос. У ній автор зазначає, що поки значна кількість киян страждає від вимкнення світла, реклама працює нон-стоп на вулицях з екранів. Автор запропонував її обмежити та ввести штрафи. 22 грудня Віталій Кличко доручив розглянути цю петицію своїм заступникам Петру Пантелеєву та Руслану Кандибору і профільним депутатським комісіям.

5 місце – під’єднати всі світлофори до резервного живлення

Через регулярні відключення електроенергії у Києві значно зросла кількість ДТП і смертність на дорогах. В повній темряві переходити нерегульовані перехрестя стає смертельно небезпечно. Тому автор петиції Антон Яковенко запронував створити лінію резервного живлення для світлофорів, яка матиме найвищий пріоритет і не залежатиме від віялових відключень. Це могло б зберегти десятки життів. Петиція набрала 6120 підписів громадянами. 28 листопада Віталій Кличко доручив розглянути петицію своїм заступникам і депутатським комісіям, поки що документ на розгляді. Депутатська комісія з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу підтримала вже петицію.

Перейменування вулиць, новорічна ялинка, світлофори і забудова: про що у Києві просили в Кличка за місяць 3

6 місце – безготівкова оплата у маршрутках

Петиція Микити Добріді зареєстрована 10 листопада. Автор зазначає, що для громадян, котрі не користуються готівкою, а лише, чи переважно, карткою, незручно їздити на маршрутках, так як можливо розрахуватися лише готівкою, на відміну від усіх інших видів транспорту. Наразі петиція наразі набрала 5988 голосів з 6000 необхідних.

7 місце – заборонити забудову схилу

У цій петиції Юрія Натикана у влади Києва просять заборонити забудову схилу на метро «Позняки». Автор підкреслює, що для жителів Позняків/Осокорків/Харківської асоціюється з дитинством та новорічними святами. Коли випадав сніг, діти каталися на санчатах зі схилу. На його місці може з’явитися новий торговельний центр, чому не дуже радіють місцеві мешканці, вони просять визнати схил парковою зоною та заборонити там забудову. Петицію підтримали 5102 людини.

Перейменування вулиць, новорічна ялинка, світлофори і забудова: про що у Києві просили в Кличка за місяць 4

8 місце – відновити роботу станцій метро

У петиції В’ячеслав Поліщук скаржиться, що станції метро «Хрещатик» та «Майдан Незалежності» не завжди працюють, що створює великі незручності для пасажирів. Потрібен час на додаткові пересадки – 10 хвилин замість 2 хвилин. Це створює великий натовп на інших пересадочних станціях. Також автор петиції проти проведення музичних концертів на цих двох центральних станціях. Петицію поки що за 1 місяць підтримали 4364 людини.

9 місце – повідомляти про вимкнення світла у «Київ цифровий»

Анатолій Биченко пропонує за 10 хвилин або більше повідомляти у застосунку «Київ цифровий» про вимкнення електроенергії у районі міста. Багато людей працюють за комп’юторами, з електронікою тощо. Несподівані вимкнення світла можуть призвести до виходу з ладу обладнання. Ця петиція з 7 листопада набрала 4227 підписів з 6000 необхідних.

10 місце – не вимикати світлофори на пішохідних переходах ввечері

По місту ввечері вимикають світлофори на вулицях із великим транспортним потоком: проспект Науки, перехрестя пр. Науки – вул. Голосіївська, перехрестя пр. Науки – Стратегічне шосе (зупинка транспорту Кінотеатр Салют). Важко перейти дорогу, 6 полос руху, не всі водії зупиняються. Дану петицію Алли Бурої підтримали 4178 людей.

Що раніше просили у Кличка в електронних петиціях – читайте тут. Нагадаємо, нещодавно депутати Київради проголосували за зарплати для керівників органів самоорганізації населення (ОСН). Скільки зможуть отримувати керівники будинкових, вуличних, квартальних, мікрорайонних комітетів - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.