Суд у Києві арештував готелі мережі Premier та ТРЦ «Метрополіс»: до чого тут росіяни

Суд у Києві арештував готелі мережі Premier та ТРЦ «Метрополіс»: до чого тут росіяни

Печерський районний суд наклав арешт на майно, пов’язане з російськими компаніями. Мова йде про готелі Premier Palace Hotel, Premier Hotel Rus, Premier Hotel Lybid,  Premier Hotel Slavutych, нежитлові приміщення торговельного комплексу «Метроград» та ТРЦ «Метрополіс» у Києві. Також арештовано 3 готелі цієї мережі в інших містах. За версією слідства, цей бізнес досі контролюють росіяни з групи VS Energy, де головну роль грали Євгеній Гінер, Михайло Воєводін та віце-спікер держдуми рф Олександр Бабаков.

Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на Радіо Свобода. Відповідно до рішення Печерського районного суду, суддя Олеся Батрин частково задовольнила клопотання Офісу генпрокурора і наклала арешт на статутний капітал у низці компаній, які контролює російська так звана «лужниківська» група, а також на нерухоме майно в Україні. Це майно заборонено відчужувати. Але суддя не задовольнила клопотання прокурорів про заборону користування цією нерухомістю. Крім зазначених об’єктів у Києві, також заарештували Premier Hotel Dnister у Львові, Premier Hotel Odessa в Одесі, а також Premier Compass Hotel Oleksandriya в Олександрії у Кіровоградській області.

Державне бюро розслідувань проводить досудове розслідування за кількома звинуваченнями, зокрема – привласнення майна та вчинення «злочинною організацією «Лужники» (яка складається з росіян), яке представлене фінансово-промисловою групою VS Energy, умисних дій, з метою зміни меж території або державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб».

Як вважають слідчі, група VS Energy представляють три громадяни російської федерації: Олександр Бабаков – депутат та заступник голови державної думи рф, Євгеній Гінер – президент московського армійського футбольного клубу «ЦСКА». Гінер є партнером російської держкорпорації «Ростех», яка виробляє та експортує високотехнологічну промислову продукцію цивільного та військового призначення. Керує нею колишній офіцер ФСБ, один з найвпливовіших російських олігархів Сергій Чемезов, давній друг і соратник володимира путіна. Михайло Воєводін, згідно з даними слідства, так званий «злодій в законі» на прізвисько «Міша Лужнецький».

Олександр Бабаков – з листопада 2021 року є заступником голови держдуми рф, обраний від партії «Справедливая Россия – За правду». Аналогічну посаду він вже обіймав у 2007-2011 роках. Загалом був депутатом держдуми у 2003-2016 роках, у 2016-2021 роках – сенатор у раді федерації рф, а з 2021 року знову у держдумі. За даними слідства Бабаков, як колишній член партії «Единая Россия», користувався впливом на вище політичне керівництво України протягом 2001-2014 років, лобіював інтереси злочинної групи з метою набуття активів в Україні. Варто також додати, що Бабаков підтримав у держдумі анексію Криму у 2014 році, «приєднання» частково окупованих Запорізької та Херсонської областей «до складу» росії у 2022 році. За останній епізод російський політик отримав вже підозру від ДБР наприкінці листопада 2022 року. В Україні йому загрожує позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна або без неї.

Олександр Бабаков - російський депутат, який заробив мільйони доларів в Україні
Олександр Бабаков - російський депутат, який заробив мільйони доларів в Україні

За даними слідства, Євгеній Гінер займався забезпеченням фінансування цієї групи. А Михайло Воєводін організовував «силовий супровід процесів заволодіння активами». Бабаков, Гінер та Воєводін включені до списку осіб, щодо яких застосовані персональні санкції згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України. На Бабакова накладені санкції у Європейському Союзі і США.

За даними слідства, в період 2017–2022 років підконтрольні VS Energy обленерго «за фіктивними операціями перерахували понад 1,65 млрд грн на підприємства групи, після чого частина коштів була легалізована шляхом придбання рухомого та нерухомого майна». Як писав український Forbes, до бізнесу VS Energy Group в Україні належали Premier Hotels & Resorts, «Кіровоградобленерго», «Рівнеобленерго», «Житомиробленерго», «Чернівціобленерго», «Херсонобленерго» та деякі інші. 5 цих обленерго були арештовані Печерським районним судом Києва у листопаді.

Російські підприємці ввели своїх довірених осіб у власники, щоб самім не «світитися» у важливих підприємствах. З огляду на загрозу конфіскації майна в травні 2022 року група заявила, що Гінер, Воєводін та Бабаков з 2014 року не мають стосунку до українських обленерго. Якщо казати про ці обленерго, то вони записані на «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна», власниками якої є у рівних долях 5 громадян країн Європейського Союзу: Олега Сізермана, Марину Ярославську (її називають цивільною дружиною Гінера) з Німеччини, Валтса Вігантса (був довіреною особою Бабакова), Віліса Дамбінса, Артурса Альтбергса з Латвії. А ще впливові російські бізнесмени контролюють у Запоріжжі електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь». Аналітична платформа Youcontrol відносить його до груп VS Energy, бізнес-групи Віктора Медведчука та групи братів Суркісів. Найбільшим акціонером вказана громадянка Франції Наталія Селіванова (39,57%). Її вважають цивільною дружиною Михайла Воєводіна. Водночас сам Михайло Воєводін повідомив, що він є громадянином Словаччини, а з Селівановою розлучився у 2004 році.

Ми писали, що ТОВ «Прем’єр Інтернешнл» (яка має відношення до готелів цієї мережі) була записана на громадянина росії Олега Болотова, він же і директор. На офіційному сайті мережі готелів Premier зазначається, що  власником готельної мережі в Україні є європейська група компаній Financiere (яка у т.ч. володіє комерційною нерухомістю у Франції). А частковим власником самих готелів в Україні є підпорядкована Financiere прописана на Кіпрі холдингова компанія PUMORI ENTERPRISES INVESTMENTS LTD. Її власницею є на 84% Наталія Селіванова, ще одним власником є латвієць Віліс Дамбінс. Водночас компанія спростовує будь-який свій зв’язок з росіянами, засуджує (принаймні на офіційному сайті) розпочату у 2014 році російську воєнну агресію проти України. Звісно, і для українського правосуддя бізнесмени з країн ЄС не виглядають пов'язаними з бізнес-угрупуванням країни-агресора. При цьому сьогодні у компанії заявили, що витратили на підтримку ЗСУ, ТрО, переселенців, лікарень і медиків з кінця лютого 2022 року понад 60 мільйонів гривень.

Зазначимо, що 12 вересня 2022 року Львівський апеляційний суд скасував арешти майна готелів «Дністер» (Львів) та «Либідь» (Київ), не побачивши доведеність зв’язків з росіянами. Тепер їх заарештували знову.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.