ПриватБанк виставив на продаж стадіон «Дніпро-Арена» та тренувальну базу ФК «Дніпро»: скільки коштують та чим відомі

ПриватБанк виставив на продаж стадіон «Дніпро-Арена» та тренувальну базу ФК «Дніпро»: скільки коштують та чим відомі

Державний банк попри війну в країні планує продати  колишнє майно легендарного футбольного клубу «Дніпро». Аукціон має відбутися на початку 2023 року. ПриватБанком виставлено на продаж стадіон «Металург» у центрі Дніпра та тренувальну базу на іншому березі міста. Детальніше розповість Інформатор Гроші.

Організатором торгів виступає державне підприємство «СЕТАМ». Приватбанком продається «Дніпро-Арена» на вулиці Херсонській, 7 у Центральному районі (загальна площа – 15 тисяч 850,4 квадратних метра) та будівлі і споруди з критим футбольним полем – «Учбово-тренувальної бази» ФК «Дніпро» на провулку Михайла Дідевича, 12 і 14 (колишній провулок Піонерський) у Самарському районі (загальна площа – 13 тисяч 62,6 квадратних метра). Аукціон з продажу має відбутися 12 січня 2023 року.

Стадіон «Дніпро-Арена» – найбільший футбольний стадіон у Дніпрі європейського класу, кількість місць 31 003 глядачів, реконструйований та відкритий у 2008 році. Зараз знаходиться у оренді СК «Дніпро-1», почесним президентом якого є колишній народний депутат України Юрій Береза. Приватбанк про плани продати «Дніпро-Арену» заявляв ще у 2018 році, але вочевидь підготуватися до такої важливої угоди змогли саме під час повномасштабної війни.

ПриватБанк виставив на продаж стадіон «Дніпро-Арена» та тренувальну базу ФК «Дніпро»: скільки коштують та чим відомі 1

Футбольна арена має поле розміром 105х68 м, роздягальні, зали для розминки, тренажерну залу, тренерські кімнати, приміщення для представників ЗМІ, суддів, VIP-ложу на 296 місць, ресторан на 550 місць. Футбольне поле передбачає систему підігріву, автоматичного поливу та оснащення системою штучного освітлення для проведення матчів у вечірній час. Біля стадіону розташовані автостоянки для бізнес-класу та VIP на 95 автомобілів; спортсменів – на 4 автобуси та 41 автомобіль; телебачення – на 3 автобуси; преси – на 70 автомашин; глядачів команди противника – на 12 автобусів та 10 автомобілів; для глядачів – на 110 автомобілів. Загальна площа земельної ділянки: 6,9494 га.

Учбово-тренувальна база знаходиться у житловому масиві на околиці Дніпра – в лісо-парковій зоні ж/м Придніпровськ. Була побудована в 1971 році, у 2005 було додатково зведено два корпуси. Орендована дніпровським футбольним клубом СК «Дніпро-1».

Тренувальна база ФК "Дніпро" у Самарському районі
Тренувальна база ФК "Дніпро" у Самарському районі

До складу тренувальної бази входять чотири стандартні трав'яні тренувальні поля, критий манеж з полем із штучного покриття і трибунами на 506 місць, котеджне містечко для проживання футболістів на 17 будівель і два корпуси «А» і «Б». У корпусі «А» знаходяться клубний офіс СК «Дніпро-1», 9 житлових номерів для тренерського складу і обслуговуючого персоналу, медико-відновлювальний центр, в тому числі конференц-зала, кімната для наради тренерського складу, кімнати для проведення теоретичних занять і ресторану площею. У корпусі «Б» — басейн, тренажерний зал, сауна та душові. Об'єкти нерухомого майна розташовані на земельних ділянках: 12,0526 Г\га.

ПриватБанк визначив стартову ціну для цієї нерухомості у 113 мільйонів 44 тисячі гривень. Вже зареєструвалися 5 бажаючих придбати легендарний стадіон. Імена або назви потенційних покупців тримаються у секреті. Так само громадськість після проведення аукціону і не дізнається, хто ж придбає стадіон та тренувальну базу. Щоб взяти участь у конкурсі на придбання, потрібно сплатити гарантійний внесок у 5 мільйонів 652 тисячі 200 гривень. Крім того, переможець аукціону заплатить 1% від кінцевої вартості майна як комісію продавцям.

Що відомо про «Дніпро-Арену»?

Вперше стадіон на цьому місці виник у 1939 році. На ньому грала команда ФК «Сталь» (яку перейменували в ФК «Дніпро» у 1961 році), яка знаходилася на балансі Металургійного заводу ім. Г. Петровського, як і сам стадіон. У 1961 році команда перейшла під опіку Південмашу.

Стадіон "Металург" у радянські часи.
Стадіон "Металург" у радянські часи.

Тодішній директор ПМЗ Олександр Макаров намагався домовитися з керівництвом Металургійного заводу про передачу стадіону або його оренду, отримав відмову. Через це з 1966 року ФК «Дніпро» грала на стадіоні «Метеор», який належав Південмашу. А стадіон «Металург» почав занепадати, у 1978 році на ньому припинили грати у футбол. Надалі він перетворився на величезний речовий ринок.

Ринок на місці майбутнього топ-стадіону, 1990-ті роки
Ринок на місці майбутнього топ-стадіону, 1990-ті роки

У 2005 році стадіон «Металург» був демонтований. Почалося будівництво нового сучасного стадіону для ФК «Дніпро» (на той момент власником клубу був Ігор Коломойський з групою «Приват»). Генеральним підрядником була німецька компанія «Hochtief». Головний архітектор – Юрій Серьогін з Києва. Вартість будівництва стадіону склала 65 мільйонів євро.

14 вересня 2008 року відбулася урочиста процедура відкриття нового стадіону «Дніпро-Арена» на місці колишнього «Металурга» за участі президента Віктора Ющенка. 19 листопада 2008 року на стадіоні відбувся товариський матч збірної України проти збірної Норвегії, гра скінчилася перемогою України з рахунком 1:0. У 2009 році співвласник групи Приват Ігор Коломойський звинуватив мерію тоді ще Дніпропетровська на чолі з Іваном Куліченком у тому, що місто не отримало право на проведення матчів чемпіонату Євро-2012, хоча нова «Дніпро-Арена» ідеально підходила для матчів такого рівня.

10 жовтня 2009 року збірна України перемогла збірну Англії на «Дніпро-Арені» з рахунком 1:0. А 10 вересня 2019 року зіграли в нічию з Нігерією – 2:2. Останній матч збірної був проти команди Північної Ірландії 3 червня 2021 року – тоді українці перемогли з рахунком 1:0.

З літа 2016 року стадіон не належав вже ФК «Дніпро», а належав групі «Приват». Влітку 2017 року на стадіоні почав проводити ігри новий клуб ФК «Дніпро-1». Єдиним орендатором стадіону визнали ФК «Дніпро-1», а ФК «Дніпро» брав стадіон у суборенду.

А 26 березня 2019 року Володимир Зеленський і студія «Квартал-95» давали безкоштовний концерт на «Дніпро-Арені». Стадіон був повністю заповнений, а багато людей дивилися концерт онлайн. Нагадаємо, тоді Володимир Зеленський був кандидатом на посаду Президента України. А вже 31 березня 2019 року відбувся перший тур виборів Президента.

Володимир Зеленський на "Дніпро-Арені", 26 березня 2019 року. ФОТО: 056.ua
Володимир Зеленський на "Дніпро-Арені", 26 березня 2019 року. ФОТО: 056.ua

«Продаж неопераційної нерухомості, яка дісталася банку в якості застави по кредитах колишніх власників - це один з інструментів реалізації стратегічного завдання банку повернення коштів, вкладених державою в капітал ПриватБанку, - зазначила керівник Напрямку управління нерухомістю банку Лариса Федяєва. - Ефективність продажу забезпечується прозорими і відкритими процедурами торгів на майданчику СЕТАМ».

«Стадіон «Дніпро-Арена» може зацікавити інвесторів, які є справжніми шанувальниками футболу. Лот складається з декількох об’єктів нерухомості, які наразі здані в оренду. Буду з цікавістю слідкувати за торгами, які відбудуться вже в новому 2023 році», — наголосив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро.

Нагадаємо, ПриватБанк у Дніпрі судиться з колишніми власниками за торговельний центр "Приозерний", але суд затягує розгляд справи вже майже 2 роки.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.