Чи забере собі держава ТРЦ Gulliver у Києві через проблеми власника?

Чи забере собі держава ТРЦ Gulliver у Києві через проблеми власника?

Чи забере собі держава ТРЦ Gulliver у Києві через проблеми власника?

Власник ТРЦ «Gulliver» та мережі магазинів «Ельдорадо», мільйонер Віктор Поліщук намагається домовитися з кредиторами – державними Ощадбанком та Укрексімбанком про реструктуризацію боргів. Через війну бізнес не може платити вчасно по своїх багатомільйонних кредитах. Що зможуть зробити державні банки у цій ситуації з майном бізнесмена зі списку Forbes – читайте у нашому матеріалі.

Як зазначає видання Forbes Україна, компанії Віктора Поліщука, який є власником ТРЦ «Гулівер» та магазинів електроніки «Ельдорадо», не сплачують по кредитах із початку війни, що бізнесмен пояснює втратами, повʼязаними зі вторгненням росіян. Відповідно підприємства Поліщука можуть втратити власне майно, яке залишили як заставу під кредитами. Основними кредиторами виступають державні банки – Укрексімбанк та Ощадбанк.

Віктор Поліщук – відомий український бізнесмен. У 2021 році журнал «Forbes» помістив його на 36 місце у топ-100 найбагатіших українців. Статки бізнесмена оцінили у 275 млн дол. При цьому відкритий у 2013 році ТРЦ Gulliver – найдорожчий актив підприємця, його журнал Forbes оцінив у 2021 році у 100 млн дол. Також бізнесмену належав збанкрутілий банк «Михайлівський». В якості застави перед двома державними банками виступають ТРЦ «Guliver» (100 млн дол за оцінками 2021 року), майно «Ельдорадо» (80 млн дол за оцінками минулого року), різні товари та складські приміщення (60 млн дол за оцінками 2021 року).

Віктор Поліщук - власник ТРЦ Gulliver та магазинів "Ельдорадо"
Віктор Поліщук - власник ТРЦ Gulliver та магазинів "Ельдорадо"

Загалом бізнес Поліщука брав кредити для «Ельдорадо» (ТОВ «Дієса», ТОВ «Технополіс-1», ТОВ «Техенерготрейд») на 120 мільйонів доларів, які вже реструктуризували перед Ощадбанком у 2018 році. А борги ТРЦ «Гулівер» (ТОВ «Три О») перед Укрексімбанком та Ощадбанком вже реструктуризували у 2020 році – їх мали погасити до 2044 року, але цього разу завадила війна. Ще одна компанія Поліщука РЛЦ брала кредити в Ощадбанку під заставу трьох логістичних центрів у Київській та Одеській областях (загальна площа понад 260 тис. кв. м).

ТРЦ «Гулівер» будували на кредитні кошти – загалом 441 млн дол, з них найбільше надав Ощадбанк, а саме 353 млн дол. Решту надав Укрексімбанк. Бізнес-центр був викуплений Віктором Поліщуком у 2012 році на момент свого будівництва. Кредит мали погасити до 2025 року, але у 2014-2016 роках борг перестали обслуговувати. А у 2016 році один з основних активів Поліщука банк «Михайлівський» визнали неплатоспроможним (пізніше керівництво банку, але не власника, підозрювали у махінаціях з грошима клієнтів).

У 2018 році Ощадбанк та Укрексімбанк пробували продати право вимоги за кредитами, пов’язаними з Гулівером. Стартова ціна права вимагати борг складала 18 млрд грн, однак бажаючих не знайшлося. Співрозмовник Forbes поясним журналістам, що сам ТРЦ не був у заставі – відповідно новий власник не міг би ним користвуватися, не домовившись про це з попереднім власником. Водночас за підрахунками Forbes, дохід від здачі в оренду нерухомості у «Гулівері» у 2021 році міг сягати 70 млн дол. Хоча у 2022 році зменшилася і кількість відвідувачів і орендарів.

Зараз Віктор Поліщук пробує домовитися з кредиторами щодо реструктуризації боргів через значні фінансові втрати бізнесу. В середині березня від російських обстрілів згорів один зі складів неподалік Броварів. При цьому 70% продукції «Ельдорадо» зберігалося саме у Київській області, відповідно компанія перевезла майно на склади в західних областях. Водночас у двох державних банках ще остаточно не вирішили, що робити з проблемними кредитами Поліщука. За даними журналістів, Укрексімбанк розглядає можливість продати свою частку у кредиті, тоді як Ощадбанк може спробувати стягнути заставне майно на свою користь, а  потім або залишити під управлінням державних структур або спробувати перепродати. У прес-службі ТРЦ ніяк не прокоментували ситуацію поки що. Але поки що перехід "Гулівера" під контроль держави виглядає малоймовірним.

Ще в одну неприємну історію втрапив Поліщук. У середині березня журналісти писали, що з України намагалися вивезти 3 розкішні автомобілі Rolls-Royce, «два з яких належать родичу екс-президента росії Дмитра Медведєва». Журналісти Mind.ua додавали, що автомобілі Rolls-Royce Phantom 2019 року та Rolls-Royce Cullinan 2021 року перебували у власності ТОВ «Карпе Ренталс», яке знаходилося у ТРЦ «Гулівер», але фактично автівками користувався Віктор Поліщук. Що стосується родинних зв'язків з Медведєвим – то дружина українського топ-бізнесмена Поліщука Лілія Рєзвая – племінниця Світлани Медведєвої, дружини російського політика. Вартість двох автомобілів склала приблизно 25 млн грн.

Нагадаємо, у Києві чесько-український бізнесмен Томаш Фіала ввів в експлуатацію ЖК Obolon Plaza. А ТРЦ Ocean Plaza відраховував частину своїх прибутків у компанії з орбіти наближеного до путіна російського олігарха Аркадія Ротенберга. Як державний банк пробує собі повернути проблемний актив по кредитах — видно з історії Укрексімбанку довкола елітного котеджного містечка "Маєток" під Києвом.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.