Кому належить лунапарк з катком в Одесі, який працює за відсутності світла у місті

Кому належить лунапарк з катком в Одесі, який працює за відсутності світла у місті

Понад тиждень розбурхується скандал щодо роботи лунапарку з атракціонами і льодовим катком в Одесі. Мешканці міста скаржаться, що у них немає світла по 12-14 годин на добу або більше, а розважальні атракціони в одеському парку ім. Шевченка працюють за графіком. При цьому сусідні продуктові кіоски неподалік лунапарку працюють іноді при свічках. Кому належить одеський лунапарк з катком та чому він може працювати – читайте в Інформатор Гроші.

Як зазначає одеське видання «Думская», навіть за умов екстреного відключення світла, луна-парк, який традиційно розташований у парку ім. Шевченка вже багато років, не припиняє роботу та продовжує розважати місцевих мешканців та, можливо, гостей міста. У той час як сотні тисяч мешканців сидять без електроенергії, всі атракціони підсвічуються – гірки, гойдалки, оглядове колесо. При цьому на сторінці самого лунопарку підкреслюють, що вони працюють щодня з 10.30 до 21.30 навіть за відсутності світла у місті. А от через економію у місті майже не працює електротранспорт.

Кому належить лунапарк з катком в Одесі, який працює за відсутності світла у місті 1

Як пишуть журналісти «Думської», у 50 метрах від лунапарку знаходиться нова електропідстанція «Маразліївська» (підпорядковується «ДТЕК Одеські електромережі»), яка нібито дає електроенергію тільки для розважальної інфраструктури луна-парку. І тільки для неї. Хоча ще 9 років тому цю підстанцію почали будувати, щоб не було проблем зі світлом у центральній частині Одеси.

Кому належить лунапарк з катком в Одесі, який працює за відсутності світла у місті 2

27 листопада у лунапарку Одеси відкрилася льодова ковзанка (каток). А обладнання з виробництва і підтримання стану криги потребує чималих витрат електроенергії. До того ж у пітьмах ніхто кататися на льоду не буде, тому необхідне принаймні мінімальне освітлення. На початку грудня, з прохолодженням, звісно, тримати лід для катання у необхідному стані стало легше та менш витратно.

Кому належить лунапарк з катком в Одесі, який працює за відсутності світла у місті 3

Керівник лунапарку Геннадій Перевєрзєв пояснює, що всі атракціони та ілюмінація лунапарку працюють на 1/6 потужності. На фотографіях дійсно видно, що атракціони не дуже яскраво освітлюються. Власники запевняють, що скоротили споживання електрики вдвічі. Якщо робочого місяця влітку Парк розваг споживає близько 50 тисяч кВт, то зараз – 10-20 тисяч кВт.

Оглядове колесо в Одесі до проблем з енергетикою та у режимі економії
Оглядове колесо в Одесі до проблем з енергетикою та у режимі економії

За твердженням Переверзєва, лунапарк економить на гойдалках та каруселях. При цьому атракціони ніби під’єднані до потужних електрогенераторів, від яких і живляться, коли по місту немає світла. Перевєрзєв додав, що «його фірма постачає бензинові генератори по всій Україні. Парк, коли йдуть вимкнення, заживлюється його ж генераторами». Однак самі генератори адміністрація парку атракціонів журналістам не продемонструвала.

Кому належить лунапарк з катком в Одесі, який працює за відсутності світла у місті 5

«Ми не можемо працювати без генератора, бо коли навіть у мирний час вимикають світло, то маємо хоча б нормально закритися і вивести відвідувачів. І для цього потрібно завести генератор. Ми розуміли всі особливості, адже багато років торгуємо саме генераторами», - каже Геннадій.

Відвідувачі парку навпаки задоволені, що можна розважитися, навіть під час морозної погоди. Це краще, ніж сидіти у холодних темних оселях без світла. До того ж у лунапарку одесити та гості міста можуть підзарядити свої гаджети та випити гарячі напої.

Коли на вулиці плюсова температура, цілодобово потрібна електроенергія, щоб тримати у належному стані льодовий каток
Коли на вулиці плюсова температура, цілодобово потрібна електроенергія, щоб тримати у належному стані льодовий каток

У компанії ДТЕК відкидають звинувачення: кажуть, що надають електроенергію у лунапарк лише тоді, коли її вмикають, як і іншим клієнтам. Там підкреслюють, що умови для всіх споживачів рівні. Хоча не розголошують, скільки саме електроенергії споживає лунапарк з катком. Керівництво парку каже, що у них є електрогенератор на 430 кіловат, але його потужності забагато для потреб парку.

Кому належить лунапарк?

Одеський лунапарк частина мешканців міста, активістів і журналістів пов’язує з екс-депутатом Одеської міської ради (2010-2020) від Партії регіонів, а пізніше від партії мера Геннадія Труханова «Довіряй ділам» Дмитром Пеструєвим. Щоправда, прямих доказів цьому немає. А от у 2011 році у лунапарку тодішній мер Одеси Олексій Костусєв (батько нардепа Олексія Гончаренка), тодішній депутат міськради Микола Пеструєв (батько Дмитра Пеструєва) та «власник» лунапарку Олександр Снітковський відкривали найбільше в Україні колесо огляду.

Микола Пеструєв (у блакитному костюмі), Олексій Костусєв (у чорному костюмі) та Олександр Снітковський (у сірому костюмі) на відкритті колеса огляду, 2011 рік
Микола Пеструєв (у блакитному костюмі), Олексій Костусєв (у чорному костюмі) та Олександр Снітковський (у сірому костюмі) на відкритті колеса огляду, 2011 рік

Офіційно ж землю у парку орендує ТОВ «Шоу», яке і адмініструє всі атракціони. Воно належить мешканцю Одеси Олександру Снітковському (47,55%) та громадянину Чехії з міста Простейов Яну Ланіку. Про останнього жодної інформації нам знайти не вдалося. Олександр Снітковський також зареєстрований як фізична особа-підприємець. Геннадій Перевєрзєв, який керує лунапарком, іноді згадується як «співвласник атракціонів» - він теж зареєстрований як ФОП. У 2017 році журналісти писали, що частина атракціонів у луна-парку належить йому спільно з голландським підприємцем Валдом Вердонком.

Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, це підприємство засноване у 2001 році в Одесі. Олександр Снітковський є його директором з самого початку. При цьому офіційно серед засновників були лише він та Ян Ланік протягом всього цього часу.

Геннадій Перевєрзєв (ліворуч) та Олександр Снітковський (праворуч)
Геннадій Перевєрзєв (ліворуч) та Олександр Снітковський (праворуч)

У 2021 році лунапарк вже потрапляв у скандал. Як з’ясував депутат Одеської міської ради та журналіст Олексій Асауленко, ТОВ «Шоу» офіційно орендувало у міста 3157 квадратних метрів, за що сплачувало 31 тисячу гривень на місяць у міський бюджет (або 10 гривень за 1 квадратний метр). А ще у підприємства не було договорів з управлінням торгівлі міської ради, а це означає, що вони лише платили за користування землею. За підрахунками депутата, за ринковими розцінками підприємство мало б сплачувати 4 мільйони гривень на рік до міського бюджету. А мінімальна ставка за розміщення елементів торгівлі складала 105 гривень за 1 квадратний метр.

 

Відповідь на депутатське звернення
Відповідь на депутатське звернення

Як зазначив Асауленко, у 2018 році офіційна площа, яку орендував лунапарк у міської ради, складала 5 тисяч квадратних метрів (причому без ковзанки  площею 1700 квадратних метрів, яку відкрили у 2021 році), а потім «скоротилася», хоча навряд чи б луна-парк почав займати менше місця. Тому, на думку депутата, справжня площа орендованої підприємцями під лунапарк землі має складати 6700 кв. м, а не 3200 кв. м.

Реклама льодової ковзанки на громадському транспорті, 2021 рік
Реклама льодової ковзанки на громадському транспорті, 2021 рік

Також депутат зазначив, що ТОВ «Шоу» у 2020 році сплатило 15 тисяч гривень за оренду землі під лунапарк у бюджет міста Одеси. А у 2019 році місто взагалі отримало 5 тисяч гривень від потужного бізнесу. Детальніше про це можна подивитися у сюжеті на Першому міському:

Нагадаємо, народна депутатка України від "Слуги народу" Галина Третьякова зареєструє товарний знак "Неякісні діти".

ФОТО - Думская

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.