У департаментах КМДА пройшли обшуки: до чого тут парк «Муромець» і 149 млн грн

У департаментах КМДА пройшли обшуки: до чого тут парк «Муромець» і 149 млн грн

У суботу 3 грудня Державне бюро розслідувань повідомило, що провело обшуки у двох департаментах Київської міської державної адміністрації. Слідчих цікавили документи щодо проведення інвестиційного конкурсу на облаштування парку «Муромець», на що інвестор мав виділити 149 млн грн та завершити роботи до березня цього року. У ДБР підозрюють, що через столичних чиновників підприємство не виконало умови договору. Детальніше про цю історію та її дійових осіб, пов’язаних з мером Віталієм Кличком, читайте у матеріалі.

За даними Української правди, слідчих ДБР цікавив саме парк «Муромець». Згідно з інформацією «КиївВлада» Державне бюро розслідувань провело виїмку документів у Департаменті культури та Департаменті економіки та інвестицій Київської міської державної адміністрації. У прес-службі ДБР пишуть, що слідчі дії проводяться в рамках досудового розслідування щодо нецільового використання рекреаційних земель парку міста та зловживання владою. Кримінальне провадження №42022100000000366 перебуває під контролем генерального прокурора Андрія Костіна.

За даними журналістки та засновниці громадського руху «Почайна» Аннабелли Моріної, справа стосується незаконної забудови рекреаційних земель на острові Муромець закладами готельно-ресторанного бізнесу, а також незаконного видобутку піску під виглядом спорудження спортивного парку. А йдеться саме про X-Park (ТОВ «Інноваційний спортивний парк»). Як повідомили у ДБР, у 2015 році столична фірма уклала інвестиційний договір із КМДА щодо будівництва спортивних об’єктів та споруд. Парк «Муромець» розташовано в Деснянському районі, між Оболонню і Троєщиною на Трухановому острові і острові Муромець.

Однак, за даними слідства товариство не виконує умови інвестиційного договору, зокрема щодо строків будівництва та графіку фінансування проєкту. Зафіксовано також факти нецільового використання території парку. Роботи, які мали бути виконані ще до березня 2022 року, наразі здійснені лише на 30% від заявленого в документації. Загальна сума інвестицій по інвестиційному договору складає майже 149 млн гривень.

Слідчі перевіряють причетність чиновників КМДА до не виконання договору протягом 7 років. Згадана правоохоронцями ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) тягне покарання для посадовців до 6 років позбавлення волі.

Копія документу Державного бюро розслідувань. Фото Аннабелли Моріної
Копія документу Державного бюро розслідувань. Фото Аннабелли Моріної

Згідно з даними журналістів у слідчих є перелік претензій щодо того, як інвестор обходиться з комунальною власністю – землями парку. І це спричиняє збитки місту Києву. Так, у парку «Муромець»:

  • 28 гектарів острову використовуються інвестором без сплати орендної плати, тому що там повинні були встановлювати виключно спортивні збірно-розбірні конструкції, які не порушують природоохоронне законодавство (але встановлені не тільки вони);
  • 80 об'єктів (у тому числі капітальні будівлі ресторанів, кафе, альтанок з камінами) з'явились на острові незаконно;
  • 2 нові штучні водойми з'явились на острові внаслідок незаконного видобутку піску у промислових масштабах, сьогодні на цих водоймах інвестором встановлено вейкбордінг;
  • Департамент культури КМДА сплачує у бюджет міста 100 тис. грн на рік за землю парку, хоча мав би це сплачувати інвестор;
  • Місто нічого не отримує за використання своїх земельних і водних ресурсів у парку (на тих ділянках, які отримав інвестор). Зокрема, у парку вівся незаконний видобуток піску.

Що за інвестиційний договір та про кого йде мова

30 жовтня 2015 року Департамент економіки та інвестицій КМДА (на той момент його очолював нинішній перший заступник голови КМДА Микола Поворозник) та Департамент культури КМДА (на той момент очолювала нинішня голова Музею Києва Діана Попова) уклали інвестиційний договір з ТОВ «Інноваційний спортивний парк». За умовами договору на острові Муромець мали облаштувати спортивний парк.

За даними Youcontrol, засновниками ТОВ «Інноваційний спортивний парк», яке облаштувало Х-Park у парку «Муромець» за цим інвестиційним договором, є Юрій Зозуля та Олег Лисюк. Директор – син Олега Лисюка Владислав. Бізнесмен Юрій Зозуля є офіційним радником міського голови Віталія Кличка та до 2021 року був бізнес-парнером Володимира Кличка по ТОВ «Діджитал Муромець». Олег Лисюк зараз працює заступником гендиректора «Київводоканалу». А ще частим гостем у парку був Віталій Кличко. Зокрема, у 2016 році на вейкборді він катався з Юрієм Зозулею.

Спочатку інвестор отримав від Департаменту культури КМДА 14,5 га київських земель: острів, річка, поруч – зупинка громадського транспорту та під’їзд на авто. Згідно з проєктом, інвестор зобов’язався облаштувати спортивний парк та витратити на це 19,7 млн гривень. Тут мали з’явитися багато спортивних локацій та рекреаційна зона. До 2021 року площа ділянки майбутнього спортивного парку збільшилась до 28 га (через додаткові угоди до інвестиційного договору), з яких 18 га надав Департамент культури,  а ще 10 гектарів –  «Київзеленбуд» та «Київавтодор». Збільшилась також водна площа – на 8 гектарів. Зросла й кількість інвестицій – до майже 149 млн гривень.

Отримання території під парк коштувало інвесторам біля 1,2 млн гривень. Щоправда, законодавство забороняє будівництво на прибережній смузі ріки. Тому на 17 гектарах з парку облаштували тимчасові споруди, які можна переміщувати. Водночас, як зазначає Аннабелл Моріна, сплачені 1,2 млн грн – це за участь в інвестеційному конкурсі та 5% від первісної вартості землі (станом на 2015 рік), а більше підприємці нічого не платили. Заступник директора Департаменту культури КМДА Геннадій Яворовський пояснював, що договір не передбачає орендну плату чи плату за землю для інвестора. При цьому якби ТОВ «Інноваційний спортивний парк» платив за оренду землі, як слід, то місто додатково отримувало б по 136 млн грн на рік.

В інвестиційному договорі остаточний строк створення спортивного парку спочатку був призначений на кінець 2020 року, потім (після значного збільшення площі) його перенесли на 1 березня 2022 року. Восени 2021 року парк відвідала комісія з Департаменту культури, яка вирішила перевірити виконання робіт. Перевірка завершилася на початку лютого 2022 року. За даними «КиївВлади», перевіркою встановлено, що спортивний парк був готовий всього на 27%, а це 93,7 млн грн недоотриманих інвестицій. А ще комісія знайшла у парку бари, ресторани, кафе, яких взагалі там не мало бути, загалом 80 об’єктів та 2 вишки мобільних операторів, які там з’явилися без відома КМДА. Водночас інвестор не збудував адміністративні та господарські приміщення дитячої спортивної школи та школи боксу, майданчик йоги та єдиноборств і приміщення для стартового судді.

Юрій Зозуля пояснював це тим, що вносилися зміни у договори. Також він стверджує, що компанія ніби-то сплачує гроші за оренду землі у міський бюджет. Також він стверджував, що на території Х-Park немає ресторанів і кафе, а перевіряючі з Департаменту культури КМДА у 2021 році помилилися. Також він пов’язав перевірки у парку з конфліктом у тодішньої керівниці Департаменту культури Яни Барінової з мером міста.

Нагадаємо, у Києві екс-прокурор Подільської районної прокуратури буде добувати пісок у Либідському родовищі у Голосіївському районі. Також мерія Києва під час війни у другій половині 2022 року замовила благоустрій парку «Прибережний» за 42,7 млн грн, парку довкола озер Йорданське та Кирилівське – за 21,5 млн грн, трьох скверів за 5,9 млн грн.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.