Кличко лякає киян евакуацією через те, що влада Києва не підготувалася до складної зими?

Кличко лякає киян евакуацією через те, що влада Києва не підготувалася до складної зими?

Кличко лякає киян евакуацією через те, що влада Києва не підготувалася до складної зими?

Мер столиці продовжує робити скандальні заяви про «блекаут без тепла до весни», евакуацію громадян тощо. Разом з тим за ними Кличко може маскувати непідготовленість міської критичної інфраструктури до опалювального сезону. Зокрема, комунальним підприємством «Київтеплоенерго» були провалені ряд закупівель пересувних дизельних котельних. Такі котельні могли б допомогти киянам зігрітися у спеціальних пунктах або зігрівати важливі бюджетні установи. Відповідно чим менше таких котельних – тим більше киян змерзне взимку у разі відсутності опалення.

Віталій Кличко сказав: «Якщо протягом 24 годин при зовнішній температурі -5 не буде опалення та води, нам потрібно буде зливати системи опалення в місті Києві, тому що це може призвести до пошкодження систем життєзабезпечення. Ми будемо змушені зливати воду. Це означає, що до весни подати воду буде дуже складно. Це означає, що на початок весни будуть складні виклики».

Якщо злити воду з систем опалення, то відповідно будинку можуть залишитися без опалення. Віталій Кличко застерігає, що якщо будинки будуть без опалення, то температура «дуже швидко» стане приблизно такою ж, як на вулиці. При цьому він наголосив, що у столиці зараз запускають маленькі та старі котельні, вони обладнуються генераторами, щоб у Києві були «острівці» з хоча б мінімальними послугами для мешканців столиці.

Насправді ж для обігріву киян КП «Київтеплоенерго» у вересні-жотні планувало закупити 55 пересувних дизельних котелень на суму до 330 млн 690 тисяч гривень. Тендер оголосили 22 вересня. Щоправда, цей задум вдалося здійснити лише частково. У цьому тендері вдалося укласти угоди лише на купівлю 12 пересувних котелень з 55 на початку жовтня. Відповідно з завданням не впоралися. Разом з тим їм мають поставити до кінця грудня 2022 року. Якщо непередбачувана ситуація станеться раніше, для якої вони необхідні, то наслідки будуть гіршими.

Мобільна пересувна котельня – це обладнання, яке схоже на генератор електроенергії. Він генерує не електроенергію, а тепло, обігріває теплоносій, тобто воду. Мобільна котельня може оперативно під’єднатися до будівлі й обігрівати її, як це робить система централізованого опалення. Вона має вигляд причепу до автомобіля, тобто її можна підігнати під будь-яку будівлю, пояснював в інтерв’ю The Village Україна заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. Такі котельні планують використовувати для будівель, де критично необхідно не допускати зміни температурного режиму: пологові будинки, лікарні тощо.

Щоб дещо виправити ситуацію, 17 листопада (тобто через майже 1,5 місяці) оголосили новий тендер, поділений на лоти. Договори можуть бути підписані на постачання ще 22 мобільні котелені, якщо продавець усуне невідповідності у документах (станом на 2 грудня). Ще 21 не зможуть придбати, бо не знайшлося бажаючих їх продати продавців (або посередників). Ці мають доставити вже до 18 лютого 2023 року. Тобто робота по закупівлі котелень провалена. Напевно, будуть проводити ще один тендер у грудні, щоб придбати ту кількість мобільних котелень, яка необхідна. Хоча в умовах Києва 55 котельні – це не так багато.

Ми писали, що на тлі недостатньої підготовки «пунктів незламності» у Києві між Офісом Президента та командою Кличка розгорівся конфлікт. Володимир Зеленський посварив столичну владу за недостню увагу до цього питання 25 листопада. У цей же день Віталій Кличко повідомив, що Київ розгорнув роботу понад 400 пунктів обігріву (більшість - у школах і соціальних закладах). Депутати від «Слуги народу» перевіряли, як працюють «пункти незламності» по Києву. В інших містах вони цього не робили. Як стверджував голова парламентської фракції «слуг народу» Давид Арахамія, у Києві 20% пунктів були закриті. «Десь є три генератори, але вони не підключені, десь немає жодного генератора, десь немає інтернету, десь немає води». Втім, за словами Кличка, 430 пунктів обігріву у Києві оснащені електрогенераторами, а за потреби столична влада розгорнула б ще 100. Разом з тим більшість експертів пов’язують нападки саме на Кличка з боку Офісу Президента та «слуг народа» саме з боротьбою за владу у Києві та гіпотетичним наближенням майбутніх президентських і парламентських виборів, де Віталій Кличко може скласти конкуренцію Володимиру Зеленському.

Кличко лякає киян евакуацією через те, що влада Києва не підготувалася до складної зими? 1

Разом з тим для "пунктів незламності" у школах частково необхідне збирали з батьків дітей. Фото опублікував народний депутат Максим Бужанський
Разом з тим для "пунктів незламності" у школах частково необхідне збирали з батьків дітей. Фото опублікував народний депутат Максим Бужанський

Крім шкіл, які стали пунктами обігріву, іншим бюджетним установам теж потрібні ресурси, щоб пройти цю зиму. Наприклад, депутатка Київради Ксенія Семенова опублікувала лист від директорки департаменту охорони здоров'я КМДА Валентини Гінзбург до керівників міських лікарень про те, що потрібно своїми силами забезпечити заклади водою, паливом для генераторів, тарами для зберігання води і пального. При цьому кожен керівник несе за це персональну відповідальність.

Лист до закладів охорони здоров''я від КМДА
Лист до закладів охорони здоров''я від КМДА

Разом з тим не можна сказати, що у мерії Києва немає грошей для підготовки на випадок екстренних ситуацій. Наприклад, взимку у столиці проводять благоустрій парку «Прибережний» за 42,7 млн грн, парку довкола озер Йорданське та Кирилівське – за 21,5 млн грн, трьох скверів за 5,9 млн грн. Також мерія витратить 1,57 млн грн на рекламу української вишиванки для дітей. А 28 листопада Віталій Кличко в Брюсселі проводив Київський інвестиційний форум з мерами столиць європейських держав та представниками Єврокомісії, на що з бюджету Києва витратили 3,3 млн грн. А ще місто передало 165 млн грн на допомогу Чернігову та іншим містам і селищам.

Згідно з даними департаменту фінансів Київської міської державної адміністрації, станом на 1 листопада 2022 року у бюджеті міста залишалося 24 млрд 234 млн 266 тис. грн через «неспроможність Держказначейства виконувати свої обов’язки в повному обсязі». Звичайно, станом на 2 грудня ця цифра суттєво скоротилася. Але вказує на те, що у бюджеті немає нестачі коштів.

Кличко лякає киян евакуацією через те, що влада Києва не підготувалася до складної зими? 4

Схоже на те, що заявами про «евакуацію 3 мільйонів киян», про «відключення опалення до весни» Віталій Кличко намагається приховати невдачі своєї команди. Адже гроші на закупівлю необхідного обладнання у бюджеті є. До того ж їх зараз намагаються якнайшвидше використати до кінця року. А що робити, щоб не допустити замерзання система теплопостачання у будинку – розповіли КМДА. Про це можна прочитати тут.

А де у Києві капітально відремонтують і замінять ліфти у багатоквартирних будинках на 138,9 млн грн протягом кінця 2022 року та до кінця 2023 року – дізнайтеся за посиланням.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.