ПриватБанк знову бореться у суді з попередніми власниками за торговельний центр у Дніпрі

ПриватБанк знову бореться у суді з попередніми власниками за торговельний центр у Дніпрі

Тривають судові баталії за ТЦ «Приозерний» поруч з центральним ринком «Озерка». До повномасштабної війни ПриватБанк намагався продати цю нерухомість, але спроба зазнала невдачі. А фірма ТОВ «Місія-1», пов’язана з колишніми власниками, вже понад 1,5 року намагається відсудити у банку його майно. Про деталі цього процесу читайте в Інформатор Гроші.

16 листопада Господарський суд Дніпропетровської області провів чергове засідання по справі №904/201/21. Підприємство ТОВ «Місія-1» намагається позбавити ПриватБанк права власності а ТЦ «Приозерний». Провадження у справі було відкрито ще у січні 2021 року. За майже 2 роки справа не зрушила зі стадії підготовки, яка за законом не може тривати довше 90 днів. Пов’язані з колишніми власниками особи створюють перешкоди для суду у вирішенні справи. А це забирає більше часу для її розгляду.

У цей же час банк не може розпоряджатися нерухомістю торговельний центру, бо вона знаходиться під арештом. Згідно з судовими документами, ТОВ «Місія-1» намагається визнати недійсним право власності ПриватБанку на ТЦ «Приозерний» (вул. Боброва, 1) загальною площею 32 тис. 408,7 кв.м, зареєстровані 2 серпня 2016 року нотаріусом Віталієм Вербою. Крім самого ТЦ також оскаржуються права на ганки і під’їзди до паркувального майданчика. Вартість ТЦ «Приозерний» склала приблизно 788,7 млн грн під час набуття ПриватБанком права на нього.

ПриватБанк став власником ТЦ «Приозерний» у червні 2016 року (ще до націоналізації). Це відбулося в порядку стягнення на іпотечне майно, яке передало ТОВ «Місія-1» банку для забезпечення виконання кредитних зобов’язань ряду юридичних осіб. Це відбулося за погодженням з ТОВ «Місія-1». А у 2021 році фірма ТОВ «Місія-1» вирішила оскаржити право власності банку на цей об’єкт нерухомості.

Перше підготовче судове засідання суду відбулося 16 лютого 2021 року. У той же час ПриватБанк просив визнати за собою право власності на ТЦ «Приозерний» та визнати відсутнім у ТОВ «Місія-1» права власності. ТОВ «Місія-1» за ухвалою суду витребувала докази того, що нерухомість дійсно належить ПриватБанку. Разом з тим ПриватБанк просив суд залишити позов без розгляду, на що суд не погодився. Офісу Генерального прокурора суд теж відмовив в участі у справі (на стороні державного ПриватБанку). Справу також затягнуло те, що окремі рішення оскаржувалися у Центральному апеляційному господарському суді та Касаційного господарському суді (у складі Верховного Суду). Справа довго пересилалася з одного в інший суд.

10 січня 2022 року за позовом ТОВ «Зернопоставка-М» провадження було призупинено на час розгляду скарги Центральним апеляційним господарським судом, у якій вказане підприємство намагалося скасувати ухвалу господарчого суду, який повернув цьому підприємству його позовну заяву у березні 2021 року без розгляду. 17 лютого 2022 року Центральний апеляційний господарський суд закрив провадження за скаргою «Зернопоставка-М», тож розгляд справи поновився у господарчому суді 16 травня 2022 року (вже після початку повномасштабної війни).

Наступне судове засідання мало відбутися 7 червня 2022 року. ПриватБанк просив провести засіданні у форматі відеоконференції, але суд відмовив. На це засідання жодна зі сторін не з’явилася. Наступне засідання мало відбутися 5 липня 2022 року в форматі відеоконференції. ТОВ «ОПФ» намагалося втрутитися у справу та визнати права ПриватБанку на майно ТЦ «Приозерний» недійсними, суд залишав без руху заяви «ОПФ» та повертав їх назад, але «ОПФ» звернулося до Центрального апеляційного господарського суду, який певний час розглядав скаргу «ОПФ», але цей суд також не включив «ОПФ» до справи по ТЦ «Приозерний», на час розгляду цієї справи в апеляційному суді її не розглядали у господарському.

Справу повернули до Господарського суду Дніпропетровської області 7 жовтня 2022 року. 1 листопада 2022 року ТОВ «Зернопоставка-М» знову намагалася подати позов та визнати права власності ПриватБанка недійсними, суд повернув документи «Зернопоставці-М» без розгляду. 15 листопада мало відбутися підготовче засідання, але воно не відбулося, бо була оголошена повітряна тривога, яка тривала до кінця робочого дня. Наступне підготовче засідання за ухвалою судді Бєлік В. Г. має відбутися 13 грудня 2022 року. Тобто суд переніс підготовче засідання майже на 1 місяць. У пресслужбі ПриватБанку засуджують подібний підхід судді до термінів розгляду справи. А ще 16 листопада суд прийняв позовну заяву від ТОВ «Зернопоставка-М» про скасування права власності ПриватБанку на торговельний центр.

ТОВ "Місія-1" зареєстроване у 2004 році, прописане у Дніпрі. Директор - Іван Мукоіда. Власниками є Олександр Крейнін (25%), ТОВ "Канделла", ТОВ "Феба" (по 19%), ТОВ "ОПФ", ТОВ "Зернопоставка-М" (по 18,5%). ТОВ "Канделла" належить Петру Клименку та Максиму Счастливцю. ТОВ "Феба" очолює Петро Клименко. У ТОВ "ОПФ" власником є ТОВ "Гидропромметиз", яке очолює Петро Клименко. ТОВ "Зернопоставка-М" очолює Петро Клименко. Раніше банк судився з ТОВ "Алонза" щодо права розпоряджатися майном ТЦ "Приозерний", тоді суд став на сторону банку.

Нагадаємо, боротьба за готель "Мир" у Києві закінчилася на користь колишніх власників, а не ПриватБанку.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.