Депутати Київради отримають ще 600 мільйонів гривень на роботу з виборцями: проєкт рішення

Депутати Київради отримають ще 600 мільйонів гривень на роботу з виборцями: проєкт рішення

На сайті Київради з’явився проєкт нового рішення. Згідно з ним депутатам Київради виділять у 2023 році додаткові 600 мільйонів гривень на роботу з виборцями. Таким чином депутати допоможуть людям, що опинилися у складних життєвих ситуаціях. Детальніше про ініціативу – у нашому матеріалі.

Автороми документа виступають голова депутатської комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Вітренко та секретар комісії Владислав Андронов. Відповідно до документа, у 2023 році депутатам Київради мали виділити 120 млн грн на вирішення соціально-економічних проблем, виконання передвиборчих програм та доручень виборців. Тобто по 1 млн грн на депутата Київради. Додатково мали виділити 102 млн 720,1 тис. грн на роботи депутатських приймалень, куди можуть звертатися кияни для отримання допомоги від депутатів. Тепер пропонується замість цих 120 млн грн виділити у наступному році 720 млн грн, видатки на утримання приймалень не змінюватимуть.

У 2021 році депутати отримували 120 млн грн, у 2022 році – 120 млн грн (хоча у запропонованій редакції проєкту рішення вказано 180 млн грн). У 2024 та 2025 роках поки пропонується обмежитися сумою у 120 млн грн. Автори аргументують це тим, що зима 2022/2023 року буде найскладнішою для Києва за всі роки незалежності України.

Депутати Вітренко та Андронов наводять цитату ООН, яка вважає, що якщо війна в Україні затягнеться більше, ніж на рік, то 90% населення опиниться за межею бідності, а економічний потенціал за попередні 2 десятиліття буде втрачено. До громадських приймалень депутатів Київської міської ради надходять численні звернення від мешканців міста стосовно забезпечення їхніх потреб у відновленні житлового фонду, благоустрої, поліпшення стану приміщень бюджетних установ тощо. В умовах війни на все це грошей тим паче не вистачатиме. На думку депутатів з бюджетної комісії, кошти будуть спрямовані депутатами на матеріальну допомогу соціально незахищеним верствам населення в першу чергу та на розв’язання важливих потреб міста.

Тобто якщо раніше кожен зі 120 депутат отримував по 1 млн грн на рік, то тепер дещо більше. А саме у документі йдеться про те, що «100 депутатів отримають додатково по 6 мільйонів гривень». Або це помилка або 20 депутатів хочуть позбавити можливості допомогти виборцеві більше, ніж зазвичай. Під час засідання бюджетної комісії присутні 14 депутатів з 26 проголосували на підтримку проєкту рішення. А щоб рішення було прийнято, потрібні голоси 61 депутата на сесії міської ради.

Проте це ще не вся допомога, як Київрада планує надати киянам у 2023 році. На минулій сесії депутатами були прийняті зміни до міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам», її фінансування збільшили на 1 млрд грн. Про них детальніше розповів міський голова Віталій Кличко.Зміни до програми відчують близько 100 тисяч осіб. Зокрема, місто планує збільшити у 1,5-2 рази матеріальну допомогу таким категоріям:

  • особам з інвалідністю 1 групи підгрупи А – до 2500 грн;
  • дітям з інвалідністю підгрупи А, дітям з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, дітям-сиротам – до 2500 грн;
  • особам з інвалідністю 1 групи, дітям із інвалідністю, дітям, над якими встановлено опіку чи піклування, одержувачам допомоги на дітей з тяжкими перинатальними ураженнями, вродженими вадами розвитку та рідкісними орфанними захворюваннями – до 2000 грн.

Додаткові виплати у розмірі 1000 грн передбачені для осіб з інвалідністю 2 групи, які отримують державну допомогу. Нові одноразові виплати отримають родини, які виховують 3 і більше дітей – із розрахунку два прожиткових мінімуми на дитину. У 1,5 раза збільшать видатки на матеріальну допомогу киянам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Також збільшується розмір матеріальної допомоги ветеранам війни та членам їхніх родин. Зокрема, щорічна допомога киянам - ветеранам війни з інвалідністю 1 групи збільшиться з 20 до 30 тис. грн, 2 групи – з 10 до 20 тис. грн. Крім того, зростуть видатки на придбання лікарських засобів та медичних виробів для учасників АТО, майже в 2 рази – на соціально-психологічну допомогу ветеранам війни. Зміни також передбачають часткову компенсацію придбання автомобіля для киян, які під час захисту України втратили кінцівки.

Нагадаємо, у цьому році Київ передасть 165 млн грн на відбудову Чернігову та меншим населеним пунктом Київської і Чернігівської областей. До кінця року на замовлення комунального «Київзеленбуду» за 21,5 млн грн проведуть капремонт і благоустрій парку навколо Йорданського та Кирилівського озер в Оболонському районі. А на ремонт Велосипедно-пішохідного скляного мосту через Володимирський узвіз, який постраждав внаслідок влучання російської ракети поруч 10 жовтня, витратили 3,5 млн грн.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.