У Довженко-Центрі у Києві проходять обшуки СБУ, поліції і прокуратури: з чим це пов’язано

У Довженко-Центрі у Києві проходять обшуки СБУ, поліції і прокуратури: з чим це пов’язано

У столичній культурній установі заявили про проведення обшуків у їхніх приміщеннях. Представники силових відомств шукають документи, пов’язані з забудовниками. Вірогідно, це пов’язано з ЖК «White Lines» від забудовників A Development Олексія Баранова та UDP екс-нардепа Василя Хмельницького та Андрія Іванова. Проте колишня очільниця Довжено-Ценру Олена Гончарук заявляє про його рейдерське захоплення. В той самий час нова в.о. директора не може приступити до роботи.

Національний центр Олександра Довженка – найбільший державний кіноархів України, в якому зберігається понад 6000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та зарубіжних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.

10 листопада на території Довженко-Центру проходили слідчі дії. За словами співробітників Довженко-Центру, поліція, прокуратура та СБУ шукають документи, пов’язані з забудовником.

Керівник кіноархіву Олександр Телюк повідомив: «Самі поки не розуміємо мотивів слідчих дій. Шукають документи про зв'язки попереднього директора з забудовником». Також він зазначив, що попереднього письмового запиту на ці документи не робили. А ще силовики цікавилися, де нещодавно призначена керівниця Юлія Каждан та чому вона не присутня на робочому місці (їй не дозволяє розпочати роботу колектив Центру).

«Зараз в будівлі близько 20 людей з поліції та СБУ. Формальний привід для обшуків – встановлення зв'язків колишнього директора Довженко-Центру Івана Козленка із забудовником. Також поліція цікавилась, де нова виконувачка обов'язків директора. Журналістів не пускають», - зазначила попередня в.о. директора Довженко-Центру Олена Гончарук.

Що було до цього

Міністерство культури передало Довженко-Центр до Державного агентства з питань кіно. А 16 серпня 2022 року Держкіно оголосило про реорганізацію Центру. Колектив Довженко-Центру назвав реорганізацію загрозою для збереження кіноархіву та існування інституції. Культурна спільнота зібрала 25 тисяч 219 підписів під петицією до уряду про скасування реорганізації. Не підтримали реорганізацію і у Верховній Раді: профільний депутатський комітет звернувся до Кабміну та рекомендував зупинити реорганізацію.

Проте в уряді не захотіли дослухатися до думки культурних діячів і депутатів. Реорганізацію не стали зупиняти. А колектив Довженко-Центру подав до суду на Держкіно. У Центрі вважають, що реорганізація може бути пов’язаною з бажанням забудовників використати територію кіноархіву для зведення багатоповерхівок і ТРЦ.

Після цього Державне агентство з питань кіно відсторонило Олену Гончарук від виконання обов’язків директорки Довженко-Центру (яка ще у 2021 році виграла конкурс на посаду, але досі знаходилося у статусі виконувачки обов’язків). Це пояснили результатами аудиту діяльності Центру. Як зазначає Держкіно, аудиторська перевірка встановила, що Довженко-Центр під керівництвом Гончарук є збитковим, попри отримання доходу його діяльність нерентабельна. Хоча за своїм Статутом Центр є неприбутковим підприємством, це і стало причиною відсторонення. Проте Олена Гончарук залишиться директоркою Музею кіно Довженко-Центру.

А на місце керівниці Довженко-Центру теж з приставкою «в.о». була призначена Юлія Каждан. Як пояснили у Держкіно, це «професійний кризовий менеджер, який має усунути недоліки, виявлені під час перевірки, та налагодити фінансово-господарську діяльність».        Втім, колектив обурився та не дозволяє їй приступити до виконання обов’язків. Це пов’язано з тим, що Юлія Каждан не працювала у сфері культури та ніяк не пов’язана з галуззю кіно – вона надавала бухгалтерські послуги та є засновницею кінологічного центру «Ерсте-Хунд» (який займається дресуванням собак). А ще вона психолог і спеціалістка з гіпнозу. Керувати культурною інституцією вона має до проведення конкурсу, на якому визначать нового офіційного керівника. У Держкіно це пояснюють тим, що вона має юридичну освіту, працювала аудитором та не претендує на посаду директорки.

У Держкіно наголошують, що Центр Довженка наразі єдине держпідприємство сфери кінематографії, яке отримує державну фінансову підтримку. Цього року ця сума становила 7 мільйонів гривень, а ще близько 24 мільйонів він отримує від оренди приміщень. А на що витрачали ці кошти – чиновники з Держкіно не змогли отримати вичерпну відповідь. У самому ж Довженко-Центрі заявили, що від держави за 10 місяців отримали лише 2 млн грн, а заяви Держкіно називають маніпуляціями.

До чого тут забудовники

Ще у 2008 році частину будівель на території Довженко-Центру продали приватній компанії. Згодом були узгоджені межі ділянок і на місці проданих будівель розпочалося будівництво ЖК White Lines на вулиці Васильківській, 1. Будівництвом займається A Development Олексія Баранова. Партнерами його виступають колишній народний депутат Василь Хмельницький та Андрій Іванов (UDP).

За одним з варіантів на місці Довженко-Центру передбачався торговельний комплекс для ЖК
За одним з варіантів на місці Довженко-Центру передбачався торговельний комплекс для ЖК

Екс-директор Довженко-Центру Іван Козленко розповідав, що була домовленість, за якою забудовник зробить низку інвестицій щодо капітального ремонту фасаду, утеплення та будівництва сучасного фондосховища. Утім інвестиційний договір так і не підписали. Як зазначив Козленко, «було зрозуміло, що вся земельна ділянка є предметом інтересу забудовників».

За словами Козленка, певний час Центр платив повний податок (1 млн 700 тис. грн) на землю для кінопідприємств, якою не користувався. Було прийняте рішення відмовитись від цієї землі та повернути її в управління громаді міста, але документи рік пролежали без руху в «Київземлі». Згодом стало відомо, що на ці ділянки є зацікавлений покупець-забудовник. За словами Івана Козленка, спершу розроблявся тристоронній договір, де сторонами виступили б інвестор, Довженко-центр та Мінкульт як гарант дотримання прав держави. Від цього варіанту Мінкульт відмовився. Наступна редакція передбачала двосторонній договір, який Мінкульт мав погодити своїм наказом. Ці слова підтверджував й власник компанії-забудовника A Development Олексій Баранов.

Компанія Баранова мала провести реконструкцію й утеплення фасадів Центру, провести благоустрій внутрішнього двору, відремонтувати бомбосховище та пристосувати його під резервне сховище для кінофільмів. Загалом, інвестиції мали скласти 27 млн грн. При цьому, за словами Козленка, Центр погодив компромісний поділ землі – він 1,8 гектара землі віддав Київраді, а та рішенням депутатів передала ділянку в оренду забудовнику на 25 років.

Колишній співробітник A Development на умовах анонімності розповів виданню «Нерухомості», що компанія збиралася забудувати всю територію Довженко-Центру. Водночас власник компанії Олексій Баранов заперечував такі плани та відхрестився від ідеї побудувати на місці Довженко-Центру торговельно-розважальний центр. Як заявили в A Development, за їхнім існуючим проєктом будівля Довженко-Центру залишається у власності держави та не входить до комплексу ЖК і його торговельних приміщень.

Разом з тим, попри всі переконання, забудовник демонстрував ескізи, де на місці колишнього Довженко-Центру красується частина комплексу ЖК White Lines і торгових приміщень. Також стверджувалося, що компанія оновить фасад Довженко-Центру, щоб він виглядав гармонічно для дизайну іншої забудови.

У Довженко-Центрі у Києві проходять обшуки СБУ, поліції і прокуратури: з чим це пов’язано 2

А у лютому 2022 року Київська міська прокуратура звинуватила забудовника A Development у незаконному захопленні ділянки, яка належить Довженко-Центру, під будівництво. На думку слідства, забудовники вийшли за межі власної ділянки та почали будівництво ТРЦ на тих землях, якими не мали права користуватися та заподіяли цим шкоду державі на 1,7 млн грн. Та ще закрили вхід до бомбосховища.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет оштрафував на 7,1 млн грн декілька фірм за змови при ремонтах і будівництвах для армії і медзакладів Київщини.

 

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.