Екс-міністр часів Януковича Злочевський придбав офіс банку «Аркада» у центрі Києва за 351 млн грн: чому це погано

Екс-міністр часів Януковича Злочевський придбав офіс банку «Аркада» у центрі Києва за 351 млн грн: чому це погано

Як стало відомо, ТОВ «Системойлінженерінг» придбало на аукціоні головний офіс збанкрутілого банку «Аркада». Він розташований на вулиці Ольгінській у Печерському районі Києва. Ця будівля – витвір архітектурного мистецтва, розташована неподалік від Офісу Президента і Верховної Ради України. За будівлю фірма родини Миколи Злочевського заплатить Фонду гарантування вкладів 351 млн грн, хоча вона коштує за ринковою вартістю втричі (!) дорожче. І доки частина українців гине у боротьбі за свою країну, інша частина продовжує збагачуватися та обростати цінними активами. Детальніше про цю історію – читайте у нашому матеріалі.

Примітно, що аукціон відбувся 10 жовтня о 9.55 ранку, коли Київ потерпав від масованої атаки ракетами і дронами з боку росії. Очевидно, що за законами ринку, красива будівля у центрі міста на понад 14 тисяч квадратних метрів у додачу з земельною ділянкою на понад пів гектара землі мала б попит серед інвесторів. Але в умовах України закони ринку не працюють так, як на це очікують.

Було багато спроб продати будівлю головного офісу банку «Аркада» у Києві. Спершу Фонд гарантування вкладів пробував продати її за 971 млн грн (це початкова вартість, мала зростати протягом аукціону) у лютому 2021 року. Тоді потенційних покупців не знайшлося. Після цього спробували продати у червні 2021 року це майно за 428,5 млн грн. І знову бажаючих не знайшлося. У грудні 2021 року комплекс знову виставили на продаж за 611,8 млн грн, але і цього разу невдало. Повторили спробу у вересні 2022 року. Загалом за 2 роки будівлю намагалися продати понад 30 разів, але кожного разу невдало.

І от вже у 2022 році державі пощастило позбутися цього активу. Правда, невигідно для себе. На аукціон прийшло 3 компанії. Найбільше запропонувала ТОВ «Системойлінженерінг» родини Злочевських – 351 млн грн. Відповідно новий власник за 9-поверховий офісний центр сплатить по ціні 700 доларів за квадратний метр, а ще й отримає земельну ділянку. Двоє конкурентів були готові викласти менші суми: ТОВ «Інтер Вей Капітал» - 341 млн грн, а ТОВ «Фінансова компанія «Монблан Фінанс» - трохи більше за 302 млн грн. І це при початковій вартості у 971,08 млн грн. Тобто щонайменше держава недоотримає очікувані 610,1 млн грн. Фірма-переможець може підписати договір і відповідно внести кошти до 7 грудня 2022 року. Якщо вона цього не зробить, двоє інших учасників можуть придбати актив ще дешевше. Або результати скасують.

У серпні 2020 року Нацбанк України визнав банк «Аркаду» неплатоспроможним через порушення норми про капіталізацію. Це було пов'язано із втратою банком основного активу – головної будівлі та земельної ділянки (яку зараз і продали). У НБУ заявили, що у 2019 році банк «Аркада» надав свою нерухомість як заставу за кредитом, пов'язаною з банком компанією-забудовником «Будеволюція». На момент укладання кредитного договору оцінна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (близько 27% усіх активів банку). Через прострочення платежів кредитор переоформив права на себе. Через це капітал банку впав нижче за встановлений регулятором рівень і став негативним.

Судячи з реєстру нерухомості, новим власником будівлі банку на вул. Ольгинській, 3 та землі під нею став Олег Нелін. Нелін – колишній помічник власника газодобувної компанії Burisma Миколи Злочевського, екс-міністра екології часів Януковича. У вересні 2020 року Національний банк ухвалив рішення відкликати ліцензію та ліквідувати банк «Аркада». Таке рішення було ухвалено на пропозицію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

А проблеми у банку виникли через те, що він у 2019 році за рішенням свого правління вирішив допомогти будівельній компанії «Будеволюція» отримати кошти, щоб добудувати житлові комплекси «Патріотика» і «Патріотика на озерах». Банк виступив поручителем по кредитах та надав головну свою будівлю під іпотеку у сподіванні, що Київрада компенсує кредит фірмі «Будеволюція». Мерія в рамках взятих на себе зобов’язань мала розрахуватися за будівництво інженерних мереж та великої котельної. Проте щось пішло не так у цій схемі.

Ще пікантності цій ситуації додає те, що на будівлю накладено арешт. І за неї тривають суди. Вона була основним активом банку. А Олег Нелін передав її в іпотеку Тарасу Будейному, який теж був пов’язаний зі Злочевським. Нелін у зв'язці зі Злочевським з 2000-х і як найманий працівник, і як менеджер, і як співвласник у компанії батька Злочевського. Будейний – один із топ-менеджерів Burisma та багаторічний помічник екс-міністра ще за часів його депутатства (яке почалося у 2002 році та тривало з перервами до 2011 року).

При цьому, як підкреслюють журналісти «Дзеркала тижня» у будівлі орендувалося 2/3 всіх приміщень останнім часом. І вони генерували по 2,5 млн грн прибутків щомісяця, що дозволяло б утримувати цю будівлю, а продати її у майбутньому – після війни. І дуже дивним образом Фонд гарантування практично «подарував» будівлю фірмі Злочевського, з яким боровся за будівлю у судах кілька років.

«Сістемойлінженерінг», за даними Youcontrol, належить кіпрській фірмі «Ділоретіо Холдінгз», яка, у свою чергу, належить іншим кіпрським фірмам - «Сермінара Лімітед» і «Гласімо Лімітед» доньок Злочевського. Кінцевою бенефіціаркою першої компанії є Каріна Злочевська, а другої - Анна Злочевська. На них Злочевський раніше переписав 13 газодобувних компаній з Burisma Group. Сам Злочевський в Об’єднаних Арабських Еміратах переховується від розшуку по кримінальним справам НАБУ.

Нагадаємо, до правління Burisma свого часу входив молодший син на той момент екс-віце-президента США Джо Байдена, а ще екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський. В січні 2015-го Генеральна прокуратура під керівництвом Віталія Яреми оголосила Миколу Злочевського у розшук. 7 липня 2016 року вже новий прокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ розслідує нову схему розкрадання українського газу, до якої може бути причетний Злочевський. Тоді Печерський райсуд Києва наклав арешт на 20 свердловин газодобувної компанії «Еско-Північ», до яких причетний екс-міністр.

13 вересня 2016 року Печерський райсуд зобов'язав Генпрокуратуру прийняти рішення про припинення розшуку Злочевського. Справу щодо ухилення від податків ГПУ закрило. «Я вважаю, що ми успішно пройшли цей шлях: Burismа заплатила найбільшу суму на той час — 180 мільйонів гривень податків і штрафних за результатами експертиз», — казав про неї Юрій Луценко.

Нагадаємо, у Києві продавали колишні відділення націоналізованого Промінвестбанку і збудовану ним школу, який до того належав російській державній фінансовій установі.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.