Депутати Київради пропонують компенсувати закупівлю електрогенераторів для ОСББ у місті

Депутати Київради пропонують компенсувати закупівлю електрогенераторів для ОСББ у місті

Такий проєкт рішення з’явився на сайті Київради. Група депутатів пропонує коштом бюджету міста Києва частково компенсувати закупівлю генераторів для мешканців столиці, які створили об’єднання співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ). Це дозволило б легше переносити відключення світла по місту. Що передбачається цим проєктом – дізнайтеся в Інформатор Гроші.

Проєкт рішення зареєстрували 7 листопада. Відповідно депутати міської ради зможуть проголосувати за нього протягом місяця, якщо даний документ буде винесений на сесію міським головою Віталієм Кличком. Відповідати за програму буде департамент житлово-комунальної інфраструктури КМДА. А розрахована вона на 2022-2023 роки.

Мета програми – забезпечити мешканців столиці альтернативними джерелами електроенергії, а також знизити їхні видатки на це. За задумом депутатів, коштом бюджету можна буде оплатити до 95% вартості електрогенератора у будинок, але не більше ніж суму у 80 тис. грн. Для будинків з індивідуальним тепловим пунктом, водяними помпами або ліфтом потужність має бути від 5 кВт, для тих, де цього немає – від 2 кВт.

Документи для участі у програмі від ОСББ потрібно буде подавати у ЦНАП. Після цього їх розглядатиме комісія, створена районною адміністрацією. У комісії будуть входити представники райдержадміністрації, Департаменту ЖКІ, Департаменту фінансів КМДА та ДТЕК. Люди за свої гроші повинні будуть придбати електрогенератори, а потім подати документи на розгляд комісії для отримання компенсацій.

Згідно з програмою, планується, що протягом 2022 року громадяни придбають 1000 електрогенераторів, частину коштів за них покриє бюджет Києва. У 2023 році придбають ще 300 генераторів. При цьому планується, що світло у Києві до кінця поточного року можуть вимикати на 8 годин в окремих місцях. А з 2023 року (за розрахунками ДТЕК) планується, що без світла доведеться сидіти до 3 годин. Скільки коштів Київ може витратити на цю програму – не уточнюється. Але якщо порахувати за вхідними даними, то депутати хочуть витратити на це до 80 мільйонів гривень у 2022 році та до 24 мільйонів гривень у 2023 році. Натомість кияни не сидітимуть весь день без світла.

Для порівняння: у Львові мер міста Андрій Садовий заявив, що місто буде повертати 50% електрогенераторів, які придбають мешканці багатоповерхових будинків. При цьому деякі ОСББ вже придбали собі електрогенератори. У Львові програма поширюється на ОСББ, управляючі компанії, ЖБК, виконавці житлових послуг будинків. Але у Львові повертають не більше 50 тис. грн за встановлений генератор з потужністю понад 3 кВт.

Ініціаторами проєкту рішення Київради виступили депутати від «Слуги народу» та «Батьківщини» Лілія Пашина (авторка), Андрій Вітренко, Олександр Бродський, Вікторія Бурдукова, Ксенія Семенова, Євген Кузьменко, Георгій Зантарая, Михайло Присяжнюк, Олена Говорова, Владислав Трубіцин, Євгенія Кулеба, Ганна Свириденко, Володимир Слончак, Ігор Галайчук та секретар міської ради Володимир Бондаренко. А щоб рішення вступило у силу, за нього має проголосувати щонайменше 61 депутат на наступних сесіях міськради.

Нагадаємо, у столиці проведуть роботи з благоустрою парку «Прибережний» за 42,7 млн грн у Дарницькому районі.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.