Фірма екс-нардепа Пилипишина у Києві хоче збудувати багатоповерхівку і ТРЦ на Нивках

Фірма екс-нардепа Пилипишина у Києві хоче збудувати багатоповерхівку і ТРЦ на Нивках

Близькі до колишнього керівника Шевченківського району Києва фірми планують звести новобудову. У Київраді пропонується проєкт рішення по зміні цільового призначення земельної ділянки на вул. Академіка Туполєва, 12. Від цього бюджет столиці може втратити кошти, але люди зможуть придбати житло. Що відомо про цей проєкт – читайте в Інформатор Гроші.

Проєкт рішення з’явився на сайті Київради. Його вже підписали заступник голови КМДА Віталія Кличка Петро Оленич, директорка департаменту земельних ресурсів Валентина Пелих, начальник юридичного управління департаменту земресурсів Дмитро Раздієвський. Тепер це питання мають розглянути депутати.

Для ділянки на вул. Академіка Туполєва, 12 у Шевченківському районі пропонується змінити цільове призначення землі з «будівництва і обслуговування інших будівель громадської забудови» на «будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури». У проєкті є побудова житлово-офісного і торгівельного комплексу з наземним і підземним паркінгом та з вбудованими громадськими, торговими та соціальними приміщеннями. Площа земель – 25,6052 гектарів.

Згідно з проєктом рішення, наразі земельна ділянка коштує 265 млн 887 тис. 499 грн. А після ухвалення рішення та проведення будівельних робіт буде коштувати 569 млн 758 тис. 925 грн. Водночас, у проєкті рішення зазначається, що наразі підприємці платять 10% від вартості ділянки за оренду, а будуть платити 3%: тобто місто отримує 26 млн 558 тис. 750 грн на рік, а буде отримувати 17 млн 92 тис. 768 грн на рік.

Фірма, про яку йдеться у проєкті рішення, це ТОВ «Столична проектно-будівельна компанія». Вона належить через кіпрський офшор Gabbro Limited мешканцям Києва Артуру Сердюку та Аліні Бубко, які пов’язані з бізнесом Віктора Пилипишина KAN Development Ігоря Ніконова. Раніше ми писали, що Київрада збирається надати дозвіл на розробку землеустрою під будівництво на цій ділянці фірмі Сердюка і Бубко.

Що тут будуть будувати

У цьому районі продовжується будівництво житлового кварталу «Файна Таун» у столичному мікрорайоні Нивки. Відомо, що у грудні 2016 року міська рада Києва передала в оренду фірмі «Столична проектно-будівельна компанія» ділянки «Київської овочевої фабрики» на вул. Академіка Туполєва, 12. Ця компанія виступає замовником будівництва, а генпідрядником є фірма «КАНБУД». Майбутні квартири купують за інвестиційним договором. Це попередній договір купівлі-продажу. За інформацією сайту Lun, вже здано 73 будинки. Зараз на різних стадіях побудови знаходяться 26 будинків. Про плани забудовників з ілюстраціями можна детальніше дізнатися на сайті самого проєкту.

Фірма екс-нардепа Пилипишина у Києві хоче збудувати багатоповерхівку і ТРЦ на Нивках 1

У 2017 році ЗМІ писали, що житловий квартал буде побудований на місці виставкового центру КиївЕкспоПлаза. Загальна площа квартир складе понад 320 тис. кв. м. Коли киянам лише представляли проєкт ЖК «Файна таун», то розповідали, що новий житловий квартал займе весь простір між вулицями Салютної, Щербаківського, Туполєва та Естонської – площа забудови становить понад 50 га. Тут обіцяли збудувати 57 нових будинків висотою 6-9 поверхів з нечисленними 16-поверхівками, які мали стати архітектурними домінантами та підкреслити загальну середню поверховість нового кварталу.

Фірма екс-нардепа Пилипишина у Києві хоче збудувати багатоповерхівку і ТРЦ на Нивках 2

Нагадаємо, у 2018 році ніби-то для реконструкції вулиці Академіка Туполєва за цією адресою почали зносити гаражі киян, які знаходилися там ще з 1980х років. На захист співвласників гаражного кооперативу став тодішній народний депутат України Юрій Левченко. Однак капремонт вулиці і забудова кварталу виявилися важливішими для міської влади, ніж наявність гаражного кооперативу.

Яка є інформація про фірму-замовника?

Згідно з даними з аналітичної платформи Youcontrol, ТОВ «Столична проектно-будівельна компанія» було засноване у 2006 році у Києві. Нинішній директор – Микола Цай. У 2021-2022 роках він також був керівником ТОВ «Л.Е.С.Т.Е.Р. Плюс», яка пов’язана з родиною Віктора Пилипишина та KAN Development екс-першого заступника КМДА Ігоря Ніконова. ТОВ «Столична проектно-будівельна компанія», згідно з даними Youcontrol, також входить у сферу впливу колишнього голови Шевченківської районної ради і районної адміністрації (2006-2007 і 2008-2010) та колишнього народного депутата України (2007-2008, 2013-2014) Віктора Пилипишина.

Фірма екс-нардепа Пилипишина у Києві хоче збудувати багатоповерхівку і ТРЦ на Нивках 3

Співвласник ТОВ «Столична проектно-будівельна компанія» Артур Сердюк у 2019-2020 роках був директор ТОВ «ІНГАС-БУД» та з 2019 року є кінцевим власником цієї фірми. Цю фірму також пов’язують з Пилипишиним. А наразі директором там працює Валерій Голавський – заступник директора «Столична проектно-будівельна компанія». Артур Сердюк також входив до складу правління компаній, пов’язаних з родиною Пилипишина.

Дізнатися про те, як пов’язані Пилипишин та завод «Імпульс» з Сєвєродонецька з орендою землі в Києві можна за посиланням.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.