Київоблгаз припине постачати газ на Трипільську ТЕС: чим це загрожує

Київоблгаз припине постачати газ на Трипільську ТЕС: чим це загрожує

Народний депутат України Олексій Кучеренко опублікував лист від «Київоблгазу». Згідно з наданою інформацією, держкомпанія «Нафтогаз України» доручила оператору газорозподільчих систем «Київоблгазу» з 30 жовтня припинити постачання газу на найбільшу електростанцію Київської області. У самому «Нафтогазі» це поки не коментували. До чого може призвести подібний крок – читайте у матеріалі.

Зазначимо, що інформацію нардеп від «Батьківщини» опублікував у себе у фейсбуці. Компанія «Київоблгаз» ніяк це не коментувала. Олексію Кучеренку, як голові тимчасової спецкомісії Верховної Ради України з питань кризових явищ на енергетичному ринку, надійшов лист від т.в.о. Голови правління «Київоблгазу» Руслана Писанка.

У литсі газовик повідомляє, що з 7:00 ранку з 30 жовтня за дорученням НАК «Нафтогаз України» буде припинено постачання газу на Трипільську ТЕС ПАТ «Центренерго» у місті Українка на Київщині. Він підкреслює, що Трипільська ТЕС – найбільший виробник теплової та електричної енергії у Київській області. Вона входить до державної компанії «Центренерго» разом з двома іншими електростанціями Київщини. На думку керівника «Київоблгазу», такі дії можуть призвести до вкрай негативних наслідків для української інфраструктури. У народного депутата просять втрутитися у ситуацію для запобігання настання критичних наслідків. Відповідно, віялові відключення  електроенергії можуть стати ще частішими і тривати довше. А це означає, що доведеться сидіти при свічках, проте буде економія електрики. Але будуть і проблеми з водопостачанням.

Київоблгаз припине постачати газ на Трипільську ТЕС: чим це загрожує 1

«Хочу зазначити що наслідки ракетних ударів по енергетичних об’єктах значно посилюються безглуздими діями енергетичних монополістів та повністю розбалансованою та безвідповідальною системою «управління» в паливно-енергетичному комплексі», - висловив думку Олексій Кучеренко. У той же час політик зазначає, що «Нафтогаз України» витратив 2 млрд грн на премії своєму топ-менеджменту під час війни. Екс-нардеп Ігор Насалик висловив припущення, що Трипільська ТЕС не має, чим платити за газ «Нафтогазу». А ми будемо чекати на відповідь «Нафтогазу» на подібне звинувачення.

Відмітимо, що «Київоблгаз» - частина Регіональної газової компанії українського олігарха Дмитра Фірташа. У травні українці були примусово переведені з закупівлі газу у газопостачальних компаній Фірташа на державний «Нафтогаз України», а частину компій Фірташа у 26 регіонах держава націоналізувала. За попередніми даними Державного бюро розслідувань, діяльність газорозподільчих компаній Фірташа нанесла державі збитків на 1,488 млрд грн.

Як найближчим часом зміняться ціни на дизельне пальне в Україні - читайте тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.