Вісім років їздив на Plymouth Laser по довіреності, а потім дізнався про арешт: яке рішення прийняв суд щодо права власності

Вісім років їздив на Plymouth Laser по довіреності, а потім дізнався про арешт: яке рішення прийняв суд щодо права власності

На аукціоні чоловік придбав Plymouth Laser 1992 року випуску. Мабуть, він був такий щасливий, що забув оформити право власності на цю автівку. Вісім років він їздив за довіреністю, а коли захотів перереєструвати машину на себе, дізнався про її арешт.

 У червні 2013 року на аукціоні в Хмельницькому чоловік купив автомобіль Plymouth Laser 1992 року випуску. Колишньому власнику він заплатив 21 тис. 340 грн.

Plymouth Laser 1992 року випуску
Plymouth Laser 1992 року випуску

Коли авто захотіли перереєструвати, то стало відомо про його арешт. Таким чином, чоловік, який заплатив гроші і їздив по довіреності, вважав собі власником авто. Але не мав можливості перереєструвати авто на себе.

Тому у березні 2021 року він подав позов до суду. Чоловік позивався до продавця та ПриватБанку щодо визнання його права власності на автівку.

Що було у суді

Під час судового засідання представник чоловіка, який купив Plymouth, заявив – його клієнт купив авто після аукціону. Він сплатив за нього гроші і на підтвердження цього є дублікат квитанції. Також, в нього був акт прийому-передачі автівки і довіреність від попереднього власника.

Колишній власник машини не заперечував проти того, аби визнати чоловіка новим власником. Проте проти був ПриватБанк. Представник банку заявив, що чоловік не зареєстрував за собою автомобіль після продажу. Таким чином, право власності не було оформлено.  

Крім того, з моменту продажу машини у 2013 році до подачі позову до суду в 2021 році минуло багато часу. За цей час сплив строк позовної давності щодо звернення до суду з такими питаннями. А поважних причин пропуску чоловік не навів і не просив поновити цей строк.

Суддя нагадала, що власники авто зобов`язані зареєструвати чи перереєструвати машини протягом десяти діб після придбання чи митного оформлення. А документи, які надав до суду чоловік, не підтверджують його право власності. Тобто, акт прийому-передачі автомобіля між чоловіком та ПриватБанком без укладення договору купівлі-продажу не є підставою для набуття права власності. Крім того, договір не засвідчений нотаріально не є документом, на підставі якого здійснюється реєстрація авто.

За думкою суду, довіреність також не є документом, що свідчить про перехід права власності. А дублікат квитанції не підтверджує оплату саме за автомобіль Plymouth Laser 1992 року випуску.

В суді чоловік пояснив, що перешкодою для оформлення права власності стала, в тому числі наявність арешту. Проте у своєму позові він не просив суд скасувати цей арешт. Тобто, авто, яке придбали за довіреністю, залишилось власністю попереднього володільця. Та його майном. Можливо, саме тому виникли труднощі, які довелося вирішувати у суді. 

Тому 17 жовтня суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області вирішила відмовити чоловіку у визнанні за ним права власності на авто. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів.

Інформатор розповідав як забрати пенсію померлого з ПриватБанку. 

 Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.