Мерія Бучі придбала квадрокоптери за 1,2 млн грн: як їх можна використовувати

Мерія Бучі придбала квадрокоптери за 1,2 млн грн: як їх можна використовувати

Міська влада Бучі на Київщині вирішила купити квадрокоптери DJI Mavic 3 Fly More Combo в інтернет-магазині. На це з бюджету витратили 1,2 млн грн, хоча можна було придбати і дешевше. Вірогідно, ці літальні апарати допоможуть владі досліджувати наслідки руйнування міської інфраструктури російськими загарбниками у Бучі. Хоча також вони були б у пригоді для аеророзвідки Збройних сил України. Що це за дрони та скільки коштують – читайте у матеріалі.

Про придбання квадрокоптерів стало відомо з системи публічних закупівель ProZorro. За 1,2 млн грн придбали рівно 10 апаратів DJI Mavic 3 Fly More Combo. Закупили їх у ТОВ «Ф-Маркет» (це інтернет-магазин f.ua або «Той самий магазин»). Товар мають поставити через 5 днів після здійснення оплати. Слід зазначити, що це оптова ціна. Бо для звичайних громадян «Ф-Маркет» продає такі літальні апарати за 153 тис. 539 грн. Хоча в інтернет-магазинах України залежно від комплектації такий дрон можна придбати від 108,4 тис. грн до 165 тис. грн.

DJI Mavic 3 Fly More Combo – китайський квадрокоптер, який випускають з 2021 року. Проте він один з найкращих. Цей апарат забезпечує фото- і відеозйомку та спостереження за об’єктами з високою якістю у темряві (за допомогою тепловізору) та при світлі. При цьому пристрій може знімати як рухомі, так і об’єкти без руху, які знаходяться на землі, на воді, у повітрі. Також апарат може передавати дані онлайн у реальному часі.

  • Відстань, на яку апарат може літати – до 30 км (або 15 км до цілі і назад);
  • Час 1 польоту – до 46 хвилин;
  • Максимальна висота польоту – 6 км;
  • Швидкість польоту – до 75 км/год;
  • Маса квадрокоптера – 0,895 кг;
  • Може автоматично повернутися на точку, з якої був запущений, навіть якщо зв’язок з пультом керування втрачено.

Такий дрон успішно використовують українські військові на полі бою для ведення розвідки та для наведення артилерії на цілі. Як зазначають у Державній службі з надзвичайних ситуацій, дрони можна використовувати для огляду зон надзвичайних ситуацій, для нагляду за гуманітарними коридорами, для пошуку мін і огляду пожеж в екосистемі без залучення людей безпосередньо на місце.

Влада Бучі, вірогідно, використовуватиме дрони для спостереження за ходом відновлення постраждалих житлових будинків та об’єктів інфраструктури міста. Також вони допоможуть краще оцінити стан цих об’єктів, зокрема якщо йдеться про дахи. А ще можна використовувати для відеознімання та відповідно підготовки роликів. Можливо, мерія Бучі схоче віддати ці дрони військовим.

[Оновлено 26 жовтня] Секретар міської ради Бучі Тарас Шаправський повідомив, що 10 дронів передали військовим. "Вони допомагають ефективно вести розвідку, виявляти позиції ворога, а головне, зберігати життя наших бійців", - зазначив чиновник. Закупівля та доставка дронів зайняла місяць. За словами чиновника, попри проблеми з відновленням громади і підготовкою до опалювального сезону, допомога військовим також у пріоритеті.

За даними Youcontrol, ТОВ «Ф-Маркет» було засновано у 2015 році у Києві. Власник і директор фірми Леонід Пігулевич. До цього фірма не укладала напряму такі вартісні угоди з органами влади. Загалом лише на 48 тис. 831 грн: це комп’ютер для КП «Чисте місто» у Лубнах, сидіння для Держаної кримінально-виконавчої служби, змішувачі для умивальників для Українського державного центру радіочастот.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль казав, що Латвія допоможе відносити Бучу, а Великобританія – загалом Київську область.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.