Кияни вимагають відновити зруйнований дронами будинок на Жилянській, Кличко – проти

Кияни вимагають відновити зруйнований дронами будинок на Жилянській, Кличко – проти

На сайті місцевих петицій зареєстроване звернення до міського голови Віталія Кличка, в якому просять відремонтувати будинок на вулиці Жилянській, 116-А. Ця історична будівля у Шевченківському районі була частково знищена внаслідок терористичної атаки іранськими дронами-камікадзе 17 жовтня. Загинули люди. Натомість, за словами Кличка, ця будівля у центрі міста не підлягає ремонту, а мешканців розселять по гуртожитках і готелях. Люди не згодні та створили петицію, щоб будинок відновили.

Автор петиції – Семен Широчин. Наразі (станом на вечір 21 жовтня) її підписали 4402 киянина з необхідних 6000. Будинок купця Йосипа Лева, що є цікавим прикладом київського цегляного стилю початку ХХ століття з елементами готики, втратив частину житлової секції, але решта залишилась. На думку автора петиції, можна відновити постраждалу частину будинку, використовуючи як приклад ту, що зберіглася. Цей дім - один із небагатьох зразків старої архітектури місцевості Паньківщина, що вже багато років нищиться забудовниками. Кияни вимагають відновити будинок у первісному вигляді, а не зносити його (як планує зробити міська влада). Також є аналогічна петиція Дениса Гордєєва, яку підтримали поки що 1308 громадян.

Права частина будинку зруйнована майже вщент
Права частина будинку зруйнована майже вщент

Це чотириповерхова житлова будівля дореволюційної побудови. Як і більшість будинків на цій вулиці, дім має понад 100-річну історію — його звели у 1917 році. Саме цей будинок не є пам'яткою архітектури, проте значиться в реєстрі міських визначних пам'яток та має історичну цінність.

Частина історичного будинку зберіглася
Частина історичного будинку зберіглася

Перший поверх будинку — комерційний. Тут розташований салон краси та заклад громадського харчування. Другий, третій та четвертий поверхи — житлові. Ні про які військові об'єкти, звісно, не йдеться. Внаслідок вибуху права частина будинку повністю обвалилась, забравши життя п’ятьох людей, — молодого подружжя, яке очікувало на дитину, двох жінок та чоловіка.

Пошкодження суттєві
Пошкодження суттєві

За словами міського голови Києва Віталія Кличка, будинок на Жилянській не підлягає ремонту, а його мешканців міська влада розселить у готелі та гуртожитки. А 26 жовтня пройде зустріч керівництва Шевченківського району у будівлі райдержаміністрації з мешканцями постраждалих будинків, де обговорять допомогу громадянам, чиє житло було пошкоджео через атаки росіян.

Водночас, в ініціативі «Мапа реновації» не згодні зі словами Кличка. «Ми були вражені заявою, озвученою ще до закінчення рятувальної операції. Поміж тим для оцінки стану будівлі потрібна відповідна документація. Це історична будівля, яка мала б бути збережена (найбільших руйнувань зазнало лише праве крило)», - підкреслили активісти.

Атака дронів на Київ стала черговим проявом злочинних намірів окупантів. Росіяни здебільшого цілили в об’єкти критичної інфраструктури. Проте, вони не змогли оминути можливість вбити людей в житловому будинку. Ворог продовжує спроби залишити українців без світла та тепла.

А з якими петиціями до мера Києва зверталися у вересні – читайте тут.

ФОТО – Інформатор, Вечірній Київ

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.