На добудову на Подільсько-Воскресенського мосту у Києві виділили ще 183 мільйони: скільки триває довгобуд

На добудову на Подільсько-Воскресенського мосту у Києві виділили ще 183 мільйони: скільки триває довгобуд

11 жовтня депутати Київради зібралися на термінове засідання. Вони внесли зміни до бюджету і погодили виділення 183 мільйонів гривень на Подільсько-Воскресенський міст. Його будують уже кілька десятиліть і планували відкрити до кінця 2021 року. Але не склалося.

Про виділення 183 млн грн на довгобуд повідомила у соцмережі депутатка Київради Ксенія Семенова. «Голосували зміни до ще цьогорічного бюджету. Нічого додатково на облаштування укриттів не з‘явилося. Департамент фінансів стверджує, що і так достатньо грошей на приведення укриттів в порядок. Угу, на відра вистачає. Ну і вишенька на торті – 183 мільйони на Подільсько-Воскресенський міст», - повідомила Ксенія Семенова.

Також, Київрада внесла зміни до програми економічного і соціального розвитку міста Києва  на 2021-2023 роки. «До програми внесено зміни стосовно кошторисної вартості інфраструктурних проєктів, термінів їх реалізації, фактично виконаних обсягів робіт та їх  вартості відповідно до укладених договорів», - йдеться у повідомленні.

Ще рік тому вартість будівництва Подільсько-Воскресенського мосту становила майже 20 млрд грн. Про це писав сайт «Слово і діло». Це міст, або ще його називають - мостовий перехід будують уже кілька десятиліть і планували відкрити до кінця 2021 року. Але не склалося.

Що відомо про будівництво мосту

Вперше про потребу у новому мості заговорили наприкінці 80-х років. Тоді цей намір зафіксували у Генплані столиці

На добудову на Подільсько-Воскресенського мосту у Києві виділили ще 183 мільйони: скільки триває довгобуд 1

Фото – сайт «Слово і діло»

Старт будівництва починається з 1993 року, коли міська рада столиці затвердила техніко-економічне обґрунтування робіт. На той момент проєкт оцінювався в 40 млрд 701 млн купоно-карбованців. Закінчити будівництво планували до 2002 року, але в 1997-му роботи зупинили.

У 2002 році про міст знов згадали і на роботи виділили 4 млн грн. Через десять років кошторис виріс до 7 млрд 628,1 млн грн. У 2016 році вартість будівництва виросла до 11 млрд 251,2 млн грн. В Київраді це пояснили зміною проєкту, який передбачав шість смуг руху транспорту і дві колії для метрополітену.

Кошти хоч і виділяли. Проте не всі витрачали. Згідно з даними аудиту, з 2002 по 2017 роки на будівництво мосту з міського бюджету було виділено 4,7 млрд грн, з яких освоєно лише 4 млрд. Зокрема, з 1,1 млрд грн, виділених на 2017 рік, було освоєно лише 512 млн грн. Отже, з 11,3 млрд грн на будівництво моста на 1 січня 2018 року було виділено лише 46% необхідних коштів, а освоєно лише 35,7% — трохи більше ніж третину.

На добудову на Подільсько-Воскресенського мосту у Києві виділили ще 183 мільйони: скільки триває довгобуд 2

У 2021 році проєкт знов переглянули. Його вартість після цього виросла до 19 млрд 921,6 млн грн. Це пояснили зміною будівельних норм і необхідністю зробити ще один з'їзд і заїзд на міст із Троєщини.

На добудову на Подільсько-Воскресенського мосту у Києві виділили ще 183 мільйони: скільки триває довгобуд 3

Рік тому мер Києва Віталій кличко пояснив, чому відкриття мосту відкладається. «На одній із нарад, де мені розповідали про те, що у нас можлива затримка з введенням мосту в експлуатацію, я звернувся до профільного заступника, відповідального за транспортну інфраструктуру і Подільсько-Воскресенський міст зокрема, - говорив Кличко в інтерв’ю у жовтні 2021 року. - Я йому сказав: міст повинен бути готовий наприкінці року, це жорстка вимога. Мені не подобається, коли камені летять в мою сторону, а зобов'язання, яке ви дали, не відповідає дійсності. Тому якщо міст не поїде, той, хто надав мені неправдиву інформацію, працювати тут не буде».

На добудову на Подільсько-Воскресенського мосту у Києві виділили ще 183 мільйони: скільки триває довгобуд 4

Проте, хтось таки, мабуть, втратив посаду. Тому що святкового відкриття під кінець минулого року так і не відбулося. Хоча в червні 2021 року Кличко заявляв - роботи на Подільсько-Воскресенському мостовому переході вже на фінальній стадії будівництва.

Інформатор Гроші писав, що Кличко залишився без Муніципального банку: Фонд гарантування вкладів розпочав ліквідацію «Банку Січ». Гроші на його придбання Київрада перевела у резервний фонд.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.