Немає садочку – немає землі: Київрада може позбавити права оренди ЖК у Печерському районі Києва

Немає садочку – немає землі: Київрада може позбавити права оренди ЖК у Печерському районі Києва

7 жовтня на сайті Київради був опублікований проєкт рішення, за яким пропонують розірвати договір на оренду землі для ЖК Healthy City. Мова йде про майже 4 га землі в Печерському районі на вул. Джона Маккейна, 5 (колишня назва – вул. Івана Кудрі). Це вже не перша спроба позбавити будівельний бізнес в столиці землі. Подібне рішення на сайті Київради зареєстрували щодо нових черг житлового комплексу «Новопечерські Липки».

Згідно із поясненнями, в березні минулого року Київрада прийняла рішення передати в оренду на 15 років 3,9433 га для будівництва житлового комплексу на вул. Джона Маккейна, 5. В квітні 2021 року була підписана угода з фірмою «УКРАЇНСЬКА БУДІВЕЛЬНА РЕНОВАЦІЯ».

Проте, детальний план території в районі забудови передбачав будівництво дошкільного навчального закладу на 80 місць. «З відкритих джерел стало відомо що на ділянці планується будівництво житлового комплексу «ЖК «HEALTHY CITY» з п’яти багатоповерхових будинків бізнес-класу поверховістю 1-31 поверх на 1053 квартири,  з одним спільним підземним паркінгом, фітнес-клубом преміум-класу та зі створенням громадських зон. Жодної згадки про будівництво дошкільного навчального закладу та інших об’єктів...в концепції та проектних матеріалах на будівництво, які оприлюднені на сайті забудовника, не значиться», - йдеться у поясненнях до проєкту рішення.

За оцінкою автора проєкту рішення, майбутній ЖК розташований в центральній частині міста. В щільній житловій забудові - поряд з новими багатоповерховими житловими комплексами  «Французький квартал» та  «Французький квартал -2». «Отже потреба в об’єктах соціальної інфраструктури, таких як навчальні дошкільні заклади, є дуже нагальною», - йдеться у документах, які подали разом із проєктом.

Відсутність закладу дошкільної освіти може порушувати умови договору. Тому депутатам пропонується позбавити забудовника права оренди.

На землю накладали арешт

У вересні 2020 року до департаменту земельних ресурсів прибули співробітники СБУ. Їх цікавили факти щодо того, чи могла нерухомість на вул. вул. Джона Маккейна, 5 вибути з державної власності незаконно.

Немає садочку – немає землі: Київрада може позбавити права оренди ЖК у Печерському районі Києва 1

Правоохоронці надали відомості, що ділянка за цією адресою була арештована. Ще у березні 2002 року Фонд держмайна виступив співзасновником ЗАТ «Дослідний завод зварювального устаткування Інституту електрозварювання ім. Е.О. Патона» та вніс до статутного фонду товариства приміщення. Шляхом передачі акцій та поповнення статутних капіталів, держава втратила право власності на них. Але, за думкою слідства, метою була земля у центрі Києва. Її було визнано речовим доказом.

Проте у січні 2021 року «УКРАЇНСЬКА БУДІВЕЛЬНА РЕНОВАЦІЯ» оскаржила арешт. Згодом, в березні депутати передали землю в оренду.

Хто будує житловий комплекс

За інформацією з сайтів нерухомості, «УКРАЇНСЬКА БУДІВЕЛЬНА РЕНОВАЦІЯ» є замовником будівництва житлового комплексу. Аналітична платформа YouControl надає інформацію, що ця компанія була зареєстрована більше п’яти років тому у Києві. Керівником вказаний Євген Карпов, а засновниками – кіпрський офшор «БУД ХОЛДІНГ ЛІМІТЕД» та «КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ «СІТІ ВАН ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ».

Бенефіціарами зареєстровані Дмитро Мармуляк з Кременчука і колишній керівник компанії UDP Хмельницького/Іванова Валерій Кодецький. Зараз Кодецький займає посаду президента групи компаній City One Development («Новопечерські Липки», ЖК «Бульвар Фонтанів»).

На сайті компанії житловий комплекс, який хочуть позбавити ділянки, називають «The Light». З останніх повідомлень відомо, що 19 серпня компанія-забудовник отримала дозвіл на виконання будівельних робіт по вул. Маккейна Джона, 5. Одразу було розпочати запис на бронювання квартир. До того ж, на рекламному сайті є інформація про будівництво садочку на 2000 м кв.

Це вже не перша спроба позбавити будівельний бізнес, який має відношення до колишнього нардепа Василя Хмельницького, землі. Наприкінці вересня стало відомо, що Київрада може забрати ділянку під новими чергами «Новопечерських Липок».

Інформатор Гроші розповідав чому екс-нардеп Василь Хмельницький зацікавився індустріальним парком у Бучі.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.