Повернули вкрадений ліс: за фіктивним рішенням фірма з Одеси оформила на себе 1044 гектарів на Київщині

Повернули вкрадений ліс: за фіктивним рішенням фірма з Одеси оформила на себе 1044 гектарів на Київщині

4 жовтня Господарський суд Київської області повернув 267 гектарів лісу у користування Білоцерківського лісгоспу. До цього більше тисячі гектарів фірма «Вег-Торг» оформила на себе через фіктивне рішення Фастівської районної ради. І це не поодинокий випадок. Інформатор Гроші писав, що фірма екс-нардепа Хмельницького хоче забудувати заказник «Троєщинські луки».

Про перемогу у суді повідомив у соцмережі юрист Олександр Дядюк. «Кілька років тому, якісь шахраї із Одеси - ТОВ «Вег-Торг», підробивши рішення Фастівської районної ради та державний акт на землю зареєстрували за собою на праві власності немало небагато 1044 гектари державного лісу, - написав Олександр Дядюк. - Після цього цю землю подрібнили на менші ділянки і переоформили ще на інші фірми».

За словами юриста, для того, щоб повернути землю «Київський еколого-культурний центр» подав позов щодо двох ділянок площею 267 га. Поверненням інших 777 гектарів займається Генеральна прокуратура. Поки по цим землям рішення немає – найближче засідання призначено на 21 жовтня.

Що сталося

Згідно з інформацією з судового реєстру, у жовтні 2003 року на фірму «Міжнародний центр розвитку підприємництва та менеджменту», яка перейменувалася на «Вег-Торг», був оформлений державний акт на землю. Це стало можливим через фіктивне рішення Фастівської районної ради від 5 травня 2003 року № 264. Щоб землю було важче повернути, «Вег-Торг» передав дві ділянки до статутного капіталу іншої компанії - «Олграунд».

«Боротьба була важкою і довгою і от сьогодні 4 жовтня 2022 року Господарський суд Київської області, під головуванням судді Рябцевої О.О. задовольнив наш позов – скасував і державний акт і незаконну реєстрацію та повернув ліс у державну власність – та у користування Білоцерківського лісгоспу», - повідомив Олександр Дядюк.

Інші ділянки, якими займається Генеральна прокуратура знаходиться під арештом. Через це фірма «Олграунд», на яку переоформили землю, не зможе їх перепродати чи переоформити.

Що відомо про компанію

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірма «Вег-Торг» була зареєстрована більше 23 років тому. Раніше вона мала назву «МІЖНАРОДНИЙ ЦЕНТР РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА МЕНЕДЖМЕНТУ» і мала різні види діяльності: від досліджень до програмування, торгівлі фруктами та лісівництва.

В перших засновниках були вказані «МIЖНАРОДНИЙ НАУКОВО-ТЕХНIЧНИЙ УНIВЕРСИТЕТ» та його перший президент Юрій Бугай. Зараз фірма зареєстрована на киянина Руслана Мурашко, який ще є засновником та директором компанії «СУЧАСНІ ВІКНА ТА ДВЕРІ». Останню вказував у своїй декларації нардеп від «Слуги народу» Сергій Бабак.

Про нього відомо, що з 2009—2012 роки Бабак був проректором і радником ректора Університету новітніх технологій. З 2018—2019 роки майбутній парламентар займав посаду куратора освітнього напряму Український Інститут Майбутнього. З 2012—2019 роки Бабак був директором ДП «Науковий технічний Центр новітніх технологій». Коли він обрався до Верховної Ради, то зайняв посаду голови комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Інформатор Гроші писав, в суді розглядається справа щодо 375 га заказника «Троєщинські луки», який хочуть забудувати.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.