На «Лисій горі» у Києві з’явиться Національне військове кладовище: скільки витратять для початку

На «Лисій горі» у Києві з’явиться Національне військове кладовище: скільки витратять для початку

На 140 га урочища «Лиса Гора» у Голосіївському районі створять Національне військове меморіальне кладовище. На розробку проєкту детального плану території витратять 5 мільйонів гривень з бюджету Києва. Хоча остаточну вартість визначать на торгах в Prozorro. Раніше планувалося, що місце пам’яті влаштують поряд з Бабиним Яром.

3 жовтня на сайті Київради був опублікований проєкт рішення про розроблення проєкту детального плану території для розташування Національного військового меморіального кладовища. Планується, що місце вшанування героїв та героїнь створять на території урочища «Лиса гора» у Голосіївського району столиці.

Згідно із поясненнями, 1 вересня голова уряду дав доручення створити у Києві військове меморіальне кладовище. Розроблення містобудівної документації – це перший етап створення місця вшанування загиблих. Орієнтовна вартість початкових робіт зі створення проєкту – 5 млн грн. Проте, остаточна вартість буде визначена шляхом аукціону на торгах в Prozorro.

Що потрібно врахувати

До цього проєкту рішення юридичне управління додало свої зауваження. В них сказано, що при підготовці документу потрібно було врахувати безліч законів та рішень, починаючи від Земельного кодексу і законів про природно-заповідний фонд, про охорону археологічної та культурної спадщини і закінчуючи Генпланом Києва.

Лиса гора (Юрковиця) – це пам'ятка археології національного значення, яка записана у реєстрі міністерства культури як городище і могильник IX - XIII століття. З повідомлень ЗМІ відомо, що у другій половині XIX сторіччя на цьому стратегічному узвишші збудували фортифікаційні споруди. Вони мали захищати Київ від нападу із заходу і півдня. У роки Другої світової війни на Лисій горі була розташована німецька танкова частина. Був час, коли частина території гори була місцем страти злочинців. Їх вішали – звідси пішла назва «Мертвецька роща».

Місце вшанування хотіли зробити в іншому місці

В червні 2022 року міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що військове кладовище планували створити поряд з Бабиним Яром. Про це очільник столиці заявив під час засідання Київради.

«Україна переживає сьогодні велику трагедію і проходить через великі випробування – наші воїни, патріоти, герої української нації гинуть за свободу і незалежність нашої держави. І наш обов’язок – вшанувати їх подвиг та пам’ять про героїв. Тому ми пропонуємо і Київрада, переконаний, звернеться до Уряду щодо створення у столиці військового кладовища для почесних поховань захисників України. Йдеться про символічне в нашій історії місце – поряд із урочищем Бабин Яр», – сказав Віталій Кличко.

Кого будуть вшановувати

Інформатор Гроші писав, що орієнтовно у Київській області після всіх погоджень може з’явитися військове меморіальне кладовище. Відповідний законопроект №4225 у другому читанні та в цілому ухвалили 31 травня цього року.

Кладовище перебуватиме у державної власності та його не можна буде приватизувати чи передати в оренду. Відповідно, на Національному військовому меморіальному можуть поховати:

— військовослужбовців сил безпеки та оборони, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;

— військовослужбовців – Героїв України, яким, починаючи з 2014 року, вручено орден «Золота Зірка»;

— військовослужбовців, нагороджених орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом «За мужність» трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів;

— учасників бойових дій;

— осіб з інвалідністю внаслідок війни;

— військовослужбовців Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, які були направлені для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки або у відрядження до держав, на території яких у цей період велися бойові дії.

Інформатор Гроші писав, що в Україні створять Національне військове меморіальне кладовище.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.