Суд Києва зобов’язав Федерацію профспілок укласти охоронний договір на Жовтневий палац

Суд Києва зобов’язав Федерацію профспілок укласти охоронний договір на Жовтневий палац

Пам’ятки архітектури можна змусити охороняти. Нещодавно Окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням зобов’язав Федерацію профспілок укласти охоронний договір на Жовтневий палац. А до цього профсоюзників оштрафували за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини.

Федерацію профспілок змусили через суд підписати охоронний договір на Жовтневий палац, який є пам’яткою історії та архітектури. Про це йдеться в рішення Окружного адміністративного суду Києва.

Згідно з інформацією з судового реєстру, впродовж 15 років Федерація профспілок як власник не уклала з департаментом охорони культурної спадщини Київради охоронний договір. В серпні 2020 року департамент нагадав про необхідність укласти угоду, а в грудні того ж року Федерацію оштрафували:

- за проведення будь-яких незаконних робіт, що можуть завдати або завдали  шкоди пам`ятці - 17  тис. грн.;

- за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації пам`яток - 17  тис. грн;

- за ухилення власника пам`ятки від підписання охоронного договору - 1700 грн.;

- за невиконання припису органів охорони культурної спадщини у розмірі 1700 грн.

Якщо будівля є пам’яткою, то будь-які роботи в ній повинні проходити тільки після погодження і якщо на це є дозвіл. В департаменті Київради повідомили, що вони зафіксували факт заміни вікон у Жовтневому палаці без необхідних дозволів. Тому попередили власника про наслідки. Коли це не подіяло, то оголосили про штрафи.

Яке рішення прийняв суд

Суд почав розглядати позов прокуратури Києва у листопаді минулого року. Наприкінці серпня 2022 року суд зобов’язав Федерацію укласти протягом місяця угоду після погодження її з міністерством культури та інформаційної політики. Час на оскарження сплив нещодавно, а повідомлень про те, що рішення суду оскаржили у судовому реєстрі немає. Також, на сайті Федерації профспілок та на сайті Жовтневого палацу немає згадок про історію з охоронним договором.

Як повідомили в прокуратурі, Міжнародний центр культури і мистецтв (колишній Жовтневий палац культури) має архітектурну та історичну цінність. Будівля спроектована і побудована у стилі пізнього класицизму в 1838-1842 роках відомим архітектором Вікентієм Беретті як корпус Київського інституту шляхетних дівчат. Палац включений до переліку пам’яток містобудування і архітектури національного значення, а також занесений до переліку пам’яток історії місцевого значення.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.