Знов перейменування у Києві: зареєстрований проєкт рішення щодо заміни 76 назв вулиць та провулків

Знов перейменування у Києві: зареєстрований проєкт рішення щодо заміни 76 назв вулиць та провулків

Киянам знов запропонують дерусифікувати назви вулиць та провулків через електронне голосування. На черзі – перелік із 35 об’єктів, яким пропонують повернути історичну назву та збір пропозицій щодо нових назв для 41 вулиці та площі. Про це йдеться у проєкті рішення Київради, яке було оприлюднене 27 вересня.

Згідно із поясненнями, з квітня цього року у Києві розпочався процес перейменування вулиць, площ та провулків. За два засідання міської ради, які відбулися 25 серпня та 8 вересня, прийняли рішення щодо зміни найменувань 134 об’єктів із 223 запропонованих. Тобто, поки що Київрада впоралась з перейменуванням на 34%.

Щоб не зупинятися, депутатам пропонують продовжити цей процес і винести на електроне голосування 76 назв. З них, 35 площам та вулицям пропонують повернути історичну назву. Потрібно або підтримати цю назву, або ні.

Знов перейменування у Києві: зареєстрований проєкт рішення щодо заміни 76 назв вулиць та провулків 1

Для перейменування ще 41 вулиці, провулка та проспекту можна буде запропонувати свою назву. Впродовж двох тижнів будуть збирати пропозиції, які потім опрацюють спеціалісти і знов винесуть на голосування.

Знов перейменування у Києві: зареєстрований проєкт рішення щодо заміни 76 назв вулиць та провулків 2

Знов перейменування у Києві: зареєстрований проєкт рішення щодо заміни 76 назв вулиць та провулків 3

В проєкті рішення зазначено, що голосування буде проходити на платформі «Київ Цифровий».

Як в Києві голосували за перейменування

Інформатор Гроші писав, що 21 червня 2022 року у Києві завершилось голосування щодо дерусифікації вулиць. Загалом було отримано понад 6,5 мільйонів голосів.

Тоді Київрада перейменувала 95 вулиць, провулків та площ, назви яких пов’язані з росією та радянським минулим. Відтоді,  вулиця Генерала Жмаченка стала вулицею Князя Романа Мстиславича, вулиця Маршала Малиновського – вулицею Героїв полку «Азов», площа Тульська – площею Героїв УПА, вулиця Бударіна – вулицею Українського відродження, вулиця Карла Маркса – вулицею Гуцульською, вулиця Пітерська – вулицею Лондонською, вулиця Мічуріна (у Солом’янському районі) – вулицею Морських піхотинців, вулиця Ростовська – вулицею Луцькою. Передивитися нові назви можна на онлайн карті за посиланням.

На засіданні у вересні депутатам запропонували перейменувати вулицю Іскрівську на Джохара Дудаєва, бульвар Ромена Роллана - на Жуля Верна, а вулицю Волгоградську - на Романа Ратушного та змінити інші назви.

Як проходило голосування

Щоб проголосувати, потрібно було:

  • зайти в додаток «Київ Цифровий». Його можна завантажити в App Storeі Google Play.
  • далі потрібно було обрати розділ «Електронна демократія» і перейти до «Голосування за дерусифікацію»
  • переглянути перелік вулиць, провулків, площ, проспектів і бульварів. Обрати свій варіант і натиснути «Проголосувати».

Для верифікації потрібно використовувати Bank ID.

Інформатор Гроші писав, що депутатам Київради запропонували змінити назву вулиці Волгоградської у Солом'янському районі Києва на вулицю імені Романа Ратушного.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.