Приміщення «Арсеналу» у Києві виставили на аукціон: хто може їх придбати

Приміщення «Арсеналу» у Києві виставили на аукціон: хто може їх придбати

12 жовтня пройдуть аукціони з продажу приміщень колишнього заводу «Арсенал» у Києві. На торги виставлені квадратні метри на вулиці Князів Острозьких, 8. Був час, коли київський «Арсенал» забезпечував космічні кораблі оптично-електронними системами орієнтування і виготовляв фотоапарати «Київ». Зараз він цікавий забудовникам своєю землею у центрі столиці.

Про аукціон щодо приміщень колишнього заводу йдеться у повідомленні на сайті Фонду державного майна. Перший лот – це 350,8 м кв. приміщень корпусу № 1 («Виробничі майстерні» 1850-1851 рр). Стартова ціна – 23 тис. 096 грн.

Приміщення «Арсеналу» у Києві виставили на аукціон: хто може їх придбати 1

Приміщення «Арсеналу» у Києві виставили на аукціон: хто може їх придбати 2

Згідно з інформацією фонду, до листопада 2043 року 350,8 м кв орендує фірма «Фін Експерт Проджект». В серпні 2020 року «Українська правда» писала, що  «Фін експерт проджект» була підконтрольна девелоперу Олексію Баранову. У приміщеннях, які орендувала компанія, знаходилися ресторани, освітні центри та коворкінг.

Тоді ж писали, що справою оренди першого корпусу заводу  зацікавилася поліція. Нібито менеджери компанії «Фін експерт проджект» змовилися з представниками Фонду держмайна та оцінювачем - «Консалтингова компанія Острів» і майно могли передати в оренду за заниженою вартістю. Це, нібито, могло привести до «недоотримання Державним бюджетом понад 11,386 млн. грн». Невідомо чому, але результати останніх судових засідань засекречені.

Другий лот - частина приміщень корпусу № 7 («Ковальська майстерня») площею 150 м кв. Стартова ціна — 377 тис. 717,86 грн.

Приміщення «Арсеналу» у Києві виставили на аукціон: хто може їх придбати 3

Ці квадратні метри орендує до кінця травня 2044 року громадська організація «Центр пам’яткоохоронних та містобудівних досліджень». За інформацією аналітичної платформи YouControl, її зареєстрували більше чотирьох років тому у Києві. Згідно із торгами у системі Prozorro, організація займається складанням історико-архітектурних довідок.

В червні цього року центр програв у суді, коли вимагав від фонду скасувати наказ про приватизацію і продати приміщення ГО. На це рішення була подана скарга.

Згідно з інформацією Фонду, «Виробничі майстерні» мають статус пам’ятка архітектури національного значення. Але їх можна приватизувати за умови збереження частини нежитлових приміщень. Для цього переможець має укласти охоронний договір.  «Ковальська майстерня» - це також пам’ятка архітектури місцевого значення. Її теж можна продавати на тих же умовах.

Що відомо про «Арсенал»

Інформатор Гроші писав, що у Києві влада віддала землю заводу «Арсенал» групі скандального банкіра Дядечко. Чиновники узгодили передачу в оренду на 10 років фірмі банкіра «ІСВ-Інвест» три земельні ділянки в кварталі вул. Грушевського, вул. Московського та Кловського узвозу у Печерському районі Києва.

Нагадаємо, що Сергій Дядечко значиться чи був бенефіціаром понад десяток підприємств. Серед яких корпорація НВО "Арсенал" (бенефіціар), ТОВ "Мірра-девелопмент" (бенефіціар з 2016-2019) та ТОВ "Ніко". Також Дядечко є власником АТ «Комерційний банк «Союз», що ліквідується з 2016 року, був акціонером і віце-президентом скандального «Родовід банку». Окрім цього він володіє баскетбольним клубом «Монако».

Також ми писали, що у 2011 році могла відбутися відбулась завуальована приватизація приміщення 9409,50 м кв заводу «Арсенал». Хоча за законом її не мали права продавати. Через це Державне бюро розслідувань передало до суду обвинувальний акт проти колишнього виконувача обов’язків генерального директора Національного космічного агентства України.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.