За що посадили голову Обухівської громади Василя Гезя?

За що посадили голову Обухівської громади Василя Гезя?

За що посадили голову Обухівської громади Василя Гезя?

Обухівка - селище у 23 кілометрах від міста Дніпро та одне з місць відпочинку для містян з мальовничими краєвидами.  З 2015 року селище очолює Василь Гезь. У серпні 2022 року Обухівський селищний голова був ув’язнений. І хоча щодо нього багато років тягнулися по судах кримінальні справи, позбавили волі його з дивної причини - неповаги до правосуддя. Що послугувало приводом для затримання - розповість Інформатор.

22 серпня 2022 року Дніпровський районний суд Дніпропетровської області виніс вирок голові Обухівської громади Василю Гезю. Суд постановив позбавити волі чиновника на 1 рік починаючи з 22 серпня та помістити його в установу виконання покарань. Тобто селищного голову ув’язнили до 22 серпня 2023 року. Але він може вийти і раніше. А ще стягнули з нього 2 тисячі 615 гривень 20 копійок за проведення судової експертизи. 

Стаття (ст. 357 ч. 2 Кримінального кодексу України), за якою арештували Гезя, називається “викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження”. І хоча така ситуація можлива, якщо чиновники у місцевому самоврядуванні нечисті на руку, тут історія склалася дещо інакше. Подібні проступки караються або штрафом до 1190 гривень або обмеженням чи позбавленням волі до 3 років.

24 червня 2020 року слідчі Національної поліції приїхали до Обухівської селищної ради проводити обшук на основі ухвали № 932/7024/20 від 17.06.2020 слідчого судді Бабушкінського районного суду Дніпра в рамках проведення досудового розслідування. Слідчі надали селищному голові Василю Гезю копію ухвали судді. Чиновник поставив на документі свій підпис, відповідно засвідчив факт проведення обшуку. 

Приблизно через 6 хвилин Василь Гезь заявив, що хоче покинути місце обшуку, бо йому потрібно їхати на нараду. На що йому слідчий поліцейський відповів, що він має залишатися на місці до кінця обшуку як посадова особа, яка отримала копію ухвали суду. Василь Гезь зрозумів, що ухвала суду не дає йому змогу покинути приміщення. Він вихопив з рук поліцейського копію постанови, розірвав судовий документ на 4 частини, зім’яв її та викинув до смітника. Після цього залишив приміщення. Він нібито поїхав на нараду до Дніпровської районної ради.

Ухвала слідчого судді є особливо важливим документом. Цікаво, що секретар та головний бухгалтер селищної ради, які були присутні під час обшуку, зазначили, що бачили, як Гезь порвав “чистий аркуш паперу”. Але секретар та головбух надали поліцейським документи, які були в ухвалі суду. Пізніше під час допиту Василь Гезь відмовився визнати свою провину та надати пояснення тому, що відбулося. На думку судді, подібна поведінка скоріше притаманна людям з кримінальним минулим. 

На думку суду, чиновник порушив правила етичної поведінки і неухильного дотримання законодавства, які прописані у Наказі Нацагентства України з питань державної служби «Про затвердження Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» № 58 від 05.08.2016. Суд врахував і особу винного селищного голови. На огляду у нарколога і психіатра він не перебуває, раніше не був судимий, а кримінальне провадження щодо нього за підробку документів було закрите у 2021 році. 

Обставин, що пом’якшують покарання, суд не побачив. Як і таких, що обтяжують покарання. Але щоб Василь Гезь у майбутньому не вчиняв злочини та виправився, суд обрав саме таке покарання - 1 рік тримання під вартою. Тим паче щоб винуватець не оминув покарання. Сам же селищний голова на суді назвав це все “політичним переслідуванням” і просив врахувати воєнний стан. Марно. Але, так як суд не заборонив Гезю займати державні посади, то через рік, вірогідно він повернеться у крісло селищного голови

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.