Кияни розшукують автобуси, які столиці передали у подарунок: що сталося

Кияни розшукують автобуси, які столиці передали у подарунок: що сталося

Міська влада Києва могла загубити 30 автобусів, які подарували місту німецькі та латвійські партнери. З такою заявою виступили представники громадської ініціативи «Пасажири Києва» 19 вересня. Активісти стурбовані тим, що надана міжнародна допомога тривалий час не використовується. І кияни вимушені їздити у незручних та некомфортних умовах.

Як пояснив транспортний експерт Олександр Гречко, в кінці квітня Київ отримав 11 пасажирських автобусів в якості гуманітарної допомоги від міста Рига. У серпні столиці передали 19 пасажирських автобусів від чотирьох німецьких міст – Мюнхена, Регензбурга, Ганновера та Зевена.

«Станом на 19 вересня жоден з автобусів від німецьких партнерів не здійснювали пасажирські перевезення на жодному з районів Києва. За майже 5 місяців не з'явилися на вулицях міста автобуси і від латвійських партнерів, - йдеться у заяві громадської організації. - Ми стурбовані тим, що надана міжнародна допомога тривалий час не використовується на користь киян та тимчасових переселенців, як і те, що про стан вищезгаданих транспортних засобів громаді міста, а також німецьким та латвійським партнерам нічого невідомо».

Для того, щоб з'ясувати, куди поділилися подаровані автобуси представники ініціативи «Пасажири Києва» звернулися до департаменту транспортної інфраструктури міськради та КП «Київпастранс». У зверненні вони просять надати інформацію про конкретні терміни виходу автобусів на маршрути та вказати, які напрямки руху вони будуть обслуговувати.

Невдалий піар

Поки автобуси нібито не зникли, мер Києва Віталій Кличко встиг зробити з ними декілька красивих фото.

Кияни розшукують автобуси, які столиці передали у подарунок: що сталося 1

Кияни розшукують автобуси, які столиці передали у подарунок: що сталося 2

Кияни розшукують автобуси, які столиці передали у подарунок: що сталося 3

З першою такою допомогою міського голову міста фотографували наприкінці квітня 2022 року. Тоді віце-мер Риги Едвардс Смілтенс передав автобуси, на яких був принт із символічного муралу з обіймами, який зробив латвійський художник.

«Я вдячний нашим латвійським друзям, мерії міста Рига, які передали Києву в якості допомоги 11 сучасних пасажирських автобусів. А також – гуманітарну допомогу. Це для нас сьогодні дуже важливо. Нам потрібно оновлювати і збільшувати парк громадського транспорту. Робити пересування містом, особливо в цих складних умовах, комфортним для киян», – казав тоді Віталій Кличко.

Пізніше, в серпні, з автобусами, які подарували столиці приватні транспортні підприємства з чотирьох німецьких міст – Мюнхена, Регензбурга, Ганновера та Зевена вже зробили невеликий фільм. І не забули про фото.

Кияни розшукують автобуси, які столиці передали у подарунок: що сталося 4

«Київ отримав 11 звичайних міських автобусів, 6 довгих (так званих гармошок) та два міжміських автобуси класу «Турист». Вже невдовзі автобуси вийдуть на маршрути в Дніпровському та Деснянському районах столиці, – сказав мер столиці. - Передаємо КП «Київкомунсервіс» три сміттєвози Мercedes, які Київ отримав від міста Берлін». Одразу кияни замріялися, на якому з їх маршрутів може з’явитися такий транспорт.

Кияни розшукують автобуси, які столиці передали у подарунок: що сталося 5

Ми пошукали інформацію щодо того, чи вийшли вже автобуси на лінії, або їх могли передати у якості допомоги іншим українським містам. Але таких новин не знайшли. Інформатор Гроші відправив запит щодо цього і як отримаємо відповідь, обов’язково повідомимо.

Нагадаємо, що у Києві громадський транспорт мусить зупинятися під час тривог. Але кияни проти і підписали петицію, щоб це правило відмінили. Що на це відповіли чиновники – читайте за посиланням.

Олена Скобцева

Фото – сайт Віталія Кличко, сайт Київради

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.