Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти

Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти

Під шкільними стадіонами у Києві пропонують облаштовувати паркінги. Їх можна буде використовувати як укриття на час повітряної тривоги. Таке рішення підтримала архітектурно-містобудівна рада при департаменті містобудування та архітектури міської ради Києва. Це викликало багато обговорень у соцмережах. Де хто з батьків вважає, що укриттів не буде, а будуть приватні підземні паркінги з новобудовами на шкільних подвір’ях.

Під шкільними стадіонами в Києві пропонують влаштовувати паркінги з функцією укриття. Відповідну концепцію підтримала архітектурно-містобудівна рада при департаменті містобудування та архітектури КМДА.

Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти 1

«Концепція включає в себе розміщення об’єктів подвійного використання з функцією укриття в радіусах доступності до об’єкту в умовах існуючої сформованої забудови, - йдеться в повідомленні прес-служби Київради. - За результатами обговорення концепція в цілому підтримана та надані пропозиції щодо ініціювання змін до законодавства та державних будівельних норм».

Нагадаємо, що цього навчального року в Україні діють дистанційний, очний або змішаний формати навчання. Це пов’язано з безпековою ситуацією в регіонах та наявністю укриттів у закладах освіти.

Щоб встигнути розпочати навчання вчасно, наприкінці червня цього року в Києві вирішили обладнати найпростіші укриття для садочків, шкіл та закладів професійно-технічної освіти. Розпочали з інвентаризації приміщень і розробки проєктів. Оплачувати роботи з облаштування найпростіших укриттів вирішили, у тому числі, за рахунок коштів з депутатських фондів.

Хто проти укриттів під стадіонами

18 вересня у групі «Батьки SOS» в соцмережі з’явилося повідомлення, що укриття під шкільними стадіонами – це погана ідея.

«В реальності це означає, що у київських шкіл тупо і цинічно відбирають шкільні стадіони під соусом побудови міфічного укриття. Ні не буде там ніяких укриттів. Будуть саме паркінги! Паркінги на території шкіл! Ви вдумайтесь в саму ідею! Мова ж не про безпеку дітей. Мова не йде про побудову в школах бомбосховищ. Мова йде про банальне рейдерство, яке насправді порушує купу законів», - написав Олександр Мірошніченко.

Думки батьків з цього приводу розділилися. Одні вважають, що це гарне рішення, яке дозволить впорядкувати черги з припаркованих авто на вулицях Києва та убезпечити дітей під час навчання від ударів російських військ.

Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти 2

Інші вважають, що паркінг - це не бомбосховище. Батьки пишуть, що вони не можуть бути ефективним укриттям. Тим більше, коли там між машинами декілька годин будуть ховатися багато дітей разом із працівниками шкіл.

Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти 3

Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти 4

Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти 5

Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти 6

Поки батьки сперечаються щодо побудови паркінгів під шкільними стадіонами, управління освіти та окремі школи закупають відра замість біотуалетів.

Паркінги-укриття під шкільними стадіонами у Києві: чому батьки проти 7

Інформатор Гроші писав, що тільки по одному району столиці централізовано мають поставити баки для нечистот, рукомийники та відра туалети на 126 тисяч гривень. Хоча заступник міського голови Києва по освіті Валентин Мондриївський не в курсі того, наскільки масово відра замінюють звичні санвузли.

«Не може такого бути (коментар на заяву, що відра в усіх школах, крім однієї в районі Києва – ред.) Я не думаю, що це так (коментар на тендер на закупівлю відер-туалетів – ред.) Треба перевірити. Так не можна робити…Це тимчасові рішення. Зрозуміло, що зробити туалет, який роки не працював за один момент не зробиш. Бо це вже капітальні вкладення. Це вже проєкт. Це забирає час суто на процедури», — повідомив Валентин Мондриївський.

Інформатор Гроші писав, що  у Києва немає грошей на укриття біля зупинок, проте у Харкова є.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.