Відра замість туалету в укриттях шкіл та садочків: у Київраді обіцяють, що це тимчасово

Відра замість туалету в укриттях шкіл та садочків: у Київраді обіцяють, що це тимчасово

Головне питання київських батьків – куди має ходити дитина під час тривоги у школі чи садочку, якщо їй потрібно в туалет. Столичні чиновники знайшли вихід – відра-туалети. Кращим варіантом були б хоча б біотуалети, але закуповують чомусь саме відра-туалети. Це не радує ні батьків, ні дітей. Заступник міського голови Києва по освіті Валентин Мондриївський запевняє, що це тимчасове рішення.

Управління освіти Деснянської райради в Києві підписало договір на закупівлю відер в укриття в якості туалету. Крім цього, чиновники купили пластикові рукомийники та баки для нечистот. Все це мають поставити до 25 вересня в садочки та початкові школи столиці. Про це йдеться у повідомленні на сайті публічних закупівель Prozorro.

Згідно із угодою, за 125 тис. 952, 84 грн мають поставити:

Відра замість туалету в укриттях шкіл та садочків: у Київраді обіцяють, що це тимчасово 1

Договір змогли укласти лише з третьої спроби. Спочатку тендер на 54 тис 672 грн оголосили наприкінці липня. Тоді заявку подав один ФОП і її відхилили. Друга спроба була в серпні, але на конкурс взагалі ніхто не прийшов.

Як написав головний редактор телеканалу «Ісландія» Сергій Грішин, ось так вбиральню облаштували в укритті однієї з Солом’янських шкіл. «Ми впевнені, що це не перший заклад з такими зручностями для дітей», - заявив Грішин.

ФОТО – ТГ-канал Чарівний Київ by Грішин
ФОТО – ТГ-канал Чарівний Київ by Грішин

«Всі визнають, що відра в укриттях в якості туалету не окей. Але райони продовжують їх закупати. Прошу батьків не мовчати, відчуваю, шо це можемо разом дотиснути. Це ж про гідність. Гроші в міста на купівлю банку є, а на дітей нема?», - написала у соцмережі депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова.

Що на це кажуть в міській раді

Коли на такі «туалети» вказали заступнику міського голови Києва по освіті Валентину Мондриївському, то спочатку він сказав, що «все залежить від конкретної людини».

«Для себе особисто я зробив висновок такий: багато що у функціонуванні закладу – садочку, чи школи, чи технікуму, чи училища залежить від директора. Тому що якщо директор на своєму місці ініціативний, розуміє, що він хоче від свого закладу, які завдання перед ним стоять, то він вибудовує роботу так, що у нього – можливо не ідеально, але воно правильно працює...Якщо колектив, чи заклад робить це для «галочки», то ось такі випадки (відра замість туалетів – ред.) трапляються», - прокоментував заступник міського голови.

Але від директора закладу мало що залежить в умовах, коли управління освіти цілого району централізовано закупає відра-туалети і роздає їх незалежно від того, підтримують це керівники шкіл та садочків, чи ні.

Виявилося, що заступник Кличка не в курсі того, наскільки масово відра замінюють звичні санвузли у столичних закладах. «Не може такого бути (коментар на заяву, що відра в усіх школах, крім однієї в районі Києва – ред.) Я не думаю, що це так (коментар на тендер на закупівлю відер-туалетів – ред.) Треба перевірити. Так не можна робити...Це тимчасові рішення. Зрозуміло, що зробити туалет, який роки не працював за один момент не зробиш. Бо це вже капітальні вкладення. Це вже проєкт. Це забирає час суто на процедури», - повідомив Валентин Мондриївський.

Чиновник пропонує потерпіти, поки ці процедури завершаться. «Не можна давати оцінку, що це порушення (порушення прав дітей, приниження людської гідності – ред.). Це намагання виходити з ситуації, максимально можливо в тих умовах», - вважає представник міської ради.

За його словами, виправданням може бути те, що «до середини липня не знали, чи взагалі буде навчальний процес». «Не маєм під це (облаштування зручностей в укриттях – ред.) ні коштів. Тому що їх потрібно було передбачити. Не готові процедури», - прокоментував заступник міського голови Києва.

Інформатор Гроші писав, що в Київради хочуть зробити черговий муніципальний банк. Для цього планують купити за 999 мільйонів гривень неплатоспроможний «Банк Січ». Тобто, на купівлю банку є гроші, а на придбання хоча б біотуалетів – ні? Якщо припустити, що один біотуалет може коштувати приблизно 5 тисяч гривень, то за гроші на банк можна було б придбати майже 200 тисяч біотуалетів. Вистачить і на школи, і на садочки.

Інформатор Гроші писав, що  у Києва немає грошей на укриття біля зупинок, проте у Харкова є.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.