Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує

Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка і Ворзель – ці невеликі міста першими зазнали ворожих ударів російських військових, які намагалися захопити Київ. Зараз в них намагаються відновити звичне життя, але на час потрібні час та гроші. Для цього влада Ірпеня запрошує іноземних архітекторів та інвесторів. Якщо вдасться реалізувати все, що пропонують, то це буде найсучасніше українське місто.

Чилійський архітектор Крістіан Альфредо Віттіг Грель працює над розробкою чотирьох архітектурних проєктів для відбудови Ірпеня. Про це йдеться у повідомленні на сторінці «Irpin Reconstruction Summit». Для того, аби якомога більше бізнесменів з Чилі дізналися про події в Україні, для них організували виставку дитячих малюнків про війну.

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 1

Крістіан Грель - міжнародний архітектор-консультант. Він є відповідальним архітектором-консультантом офісу «Though, Integral Infrastructure and Urban Planning Solutions» та стратегічним консультантом фундації La Fuente. Ця фундація займається плануванням та будівництвом бібліотек та освітніх центрів. Вона брала участь в реконструкції більше ніж 80 бібліотек, що постраждали внаслідок землетрусу у Чилі у 2010 році. В липні цього року Крістіан відвідав Ірпінь щоб ознайомитися з масштабами руйнувань.

«Моїй команді доручено розробити проектно-економічне забезпечення будівництва Меморіалу цивільним жертвам Ірпеня та Бучі, нового бібліотечно-культурного центру Спілки письменників і поетів Ірпеня, реконструкції Ірпінської публічної бібліотеки, а також Генерального плану стратегічного розвитку міста», - повідомив чилійський архітектор під час інтерв’ю у липні цього року.

Крістіан Грель пропонує повністю знести старі радянські будівлі, які не підлягають відновленню і зосередитися на створенні споруд  з патіо, з ділянками природи в середині житлових комплексів.

«Я б порадив оминати будування багатоповерхівок, в знак поваги до ваших пейзажів, до природи, якою багата Україна. Також гарною ідеєю буде продовження тієї чудової ініціативи, яку ви прийняли ще до початку війни – це будування міських парків, - висловив своє бачення архітектор. - Якщо говорити про будинки, то їх варто будувати не в висоту, а в ширину. Ідея, яку я вже запропонував для вашої громади, і з якою погодилися керівники міста – це побудувати систему парків в Ірпені об’єднаних велосипедними маршрутами».

Ще одна рекомендація - будувати міцніші споруди, щоб захистити людей, а також використовувати вогнестійкі системи та матеріали у реконструкції.

Як проходить відбудова

В Ірпені підрахували скільки потрібно коштів для відновлення міста. По різним оцінкам, мова йде про 1 мільярд доларів. До відбудови міста залучили іноземних інвесторів та найкращих архітекторів з усього світу. На початку травня цього року до Ірпеня приїхало близько 120 спеціалістів із України та світу. В червні до них доєдналися спеціалісти з Італії, Чилі та Нідерландів. Вони мали оцінити рівень руйнувань та спланувати стратегію відбудови.

Не ховати пейзажі, природу, якою багата Україна радить японський архітектор Хірокі Мацура. Він ще на початку червня відвідав Ірпінь. «Я був у десяти містах України. Це найкраще місто, яке я бачив. Для нас, урбаністів, Ірпінь — це місто мрії. Я зрозумів, чому молоді сім’ї приїжджають сюди», - заявляв японський архітектор.

Інформатор Гроші писав, що планують збудувати в Ірпені в першу чергу:

  • Культурно-просвітницький центр в мікрорайоні Романівка. Його поєднають з майбутнім Меморіальним комплексом

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 2

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 3

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 4

  • «Ірпінь Арена», великий футбольний стадіон.

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 5

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 6

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 7

  • Надсучасна бібліотека у Парку Письменників на березі річки Ірпінь — на території Будинку творчості письменників.

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 8

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 9

Відновлювати Ірпінь допоможе архітектор із Чилі: що він пропонує 10

  • Будинок культури. Концепт збережуть, але заклад матиме зовсім інший вигляд. Наразі є 4 проекта, серед яких оберуть найкращий
  • дитячо-юнацька спортивна школа- оновлять повністю. Є три проекта
  • знакові комплекси на в’їздах у місто — на честь захисників, які тримали оборону. Проектів поки що немає, але визначилися з місцем розташування.

Інформатор Гроші писав, як українці можуть допомогти відновити постраждалі будинки в Ірпені і Гостомелі.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.