В Києві на одну офіційну парковку стане менше: проєкт рішення міської ради

В Києві на одну офіційну парковку стане менше: проєкт рішення міської ради

Секретар Київради Володимир Бондаренко пропонує виключити автостоянку по вул. Генерала Генадія Воробйова, 15-а з переліку офіційних. Причина – позиція «втратила актуальність». Проте, поки рішення суду щодо безоплатного паркування в Києві в дії. Оскаржити його у касаційному суді не вийшло.

14 вересня на сайті Київради з’явився проєкт рішення, що на одну офіційну парковку в столиці стане менше. Автор цього документу - заступник міського голови - секретар Київради Володимир Бондаренко.

В поясненнях йдеться про те, що з переліку офіційних паркувальних майданчиків хочуть прибрати стоянку у Солом’янському районі. Вона знаходиться за адресою вул. Генерала Генадія Воробйова, 15-а. Пишуть, що ця позиція «втратила актуальність».

Безкоштовні парковки у Києві

Інформатор Гроші писав, що в столиці тимчасово можна не сплачувати за паркування. Це пов’язано з рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду щодо вартості послуги. Про це повідомила міськрада Києва на своїй сторінці у соцмережі 8 серпня.

«У столиці тимчасово призупинено оплату паркування на майданчиках Київтранспарксервіс. Ці зміни відображені у додатку Київ Цифровий, — йдеться у повідомленні. — Інспектори з паркування не штрафуватимуть водіїв за несплату паркування. Місто закликає автовласників паркуватися відповідно до Правил дорожнього руху, у спеціально відведених для цього місцях. Адже за порушення правил дорожнього руху передбачені штрафи, які ніхто не скасовував».

Згідно з реєстром судових рішень, у серпні 2021 році до Окружного адміністративного суду Києва з позовом щодо вартості паркування звернулися місцеві мешканці. Вони просили визнати протиправним та нечинним розпорядження Київської міської ради від 25 червня 2021 року №1459 «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів, які надаються Комунальним підприємством «Київтранспарксервіс».

22 лютого 2022 року позов киян було задоволено і розпорядження КМДА було скасовано. Самого рішення в реєстрі немає, але про нього згадує прес-служба Шостого апеляційного адміністративного суду.

Обґрунтували рішення тим, що розпорядження міськради не відповідає вимогам Податкового кодексу та порядку формування тарифів на паркування. Цей порядок було затверджено Кабміном у 2010-му році і він є правовим актам вищої юридичної сили. Тобто інакше трактування механізму формування тарифів, крім того, який визначив уряд, буде поза межами закону.

Суд встановив, що КП «Київтранспарксервіс» включив у вартість послуг з утримання майданчиків для паркування платіж, який не передбачений Податковим кодексом, чим зумовив понесення споживачами необґрунтованих витрат. Мова йде про облаштування паркувальних майданчиків заїзними кишенями, що є інвестиційними, а не поточними витратами. Тобто, такі витрати повинні оплачуватися за рахунок прибутку «Київтранспарксервіс», а не за рахунок собівартості послуг з паркування. Правильність таких висновків підтвердив у своєму рішенні Шостий апеляційний адміністративний суд 1 серпня 2022 року.

В середині серпня до касаційного суду надійшла скарга «Київтранспарксервісу». Але в ній були недоліки і суддя повернув її представникам підприємства. Ця ухвала оскарженню не підлягає.

Інформатор Гроші писав, що до 16 травня паркування у столиці було безкоштовним через повномасштабне вторгнення.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.