В Києві побудують нові теплові пункти та станції: проєкт рішення

В Києві побудують нові теплові пункти та станції: проєкт рішення

До 2030 року киян має стати більше і всі вони житимуть в домах, які потрібно опалювати зимою. Але існуючих потужностей для цього замало. Щось можна реконструювати, але потрібні нові теплостанції і мережі. На це, нібито, вже витрачаються кошти. З 2021 року до 2025-го мають оновити теплозабезпечення на більше ніж 42 мільярди гривень.

На сайті Київради з’явився проєкт рішення щодо затвердження схеми теплопостачання до 2030 року. Необхідність в цьому побачили депутати з комісії з питань ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу.

Головне завдання цієї ініціативи – це забезпечення теплом мешканців столиці, яких з часом має стати значно більше. А сучасних потужностей для цього не вистачає. В поясненні зазначається, що на 2030 рік проектом Генплану кількість мешканців столиці зросте з 2 млн 909 тисяч до 3 млн 382 тисяч осіб. Відповідно, збільшення житлового фонду збільшиться з 68,2 млн м кв. до 82,5 млн м кв.

Зараз на балансі КП «Київтеплоенерго» знаходяться 2716,4 км теплових мереж та 21 насосна стація. Мережі, які використовуються понад 25 років, становлять 71% від всієї кількості. Втрати теплової енергії в них дорівнюють 19,54%. При цьому, теплогенеруючі потужності використовуються не в повній мірі внаслідок обмеження їх пропускної здатності. Також, застаріле обладнання не може бути енергоефективним, хіба що його переведуть на спалювання газу, а не вугілля.

В Київраді вирішили, що настав час для реконструкція існуючих і будівництві додаткових теплових станцій. Депутати вважають, що необхідно передбачити будівництво нових мереж для того, щоб переключити  існуючі малі котельні на більш ефективні. Крім того, постала необхідність встановити нові насосні станції, центральні та індивідуальні теплові пункти. Це необхідно для того, щоб створити незалежну систему теплопостачання.

Скільки це коштуватиме

Автори проєкту рішення заявляють, що всі ці роботи не потребуватимуть додаткових коштів із київського бюджету. Гроші, нібито, вже закладені через рішення щодо підвищення енергоефективності на 2021-2025 роки та затвердження інвестиційних програм КП «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО». За нашими підрахунками, це може бути більше 42 млрд 509 млн 290 тис. 44 грн.

З цієї суми 41 млрд 763 млн 182 тис. грн – це гроші на енергоефективність згідно з останніми правками. Їх мали виділяти та використовувати, починаючи з 2021 року і виконати все до 2025-го. Завдяки цим вкладенням мала з’явитися єдина диспетчерська для вирішення комунальних проблем. Гроші мали йти на ремонт систем водопостачання та каналізації, підтримку бюветів та громадських вбиралень, благоустрій кладовищ.

Інші кошти – 746 млн 107,69 тис грн – це гроші на інвестиційну діяльність «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО». Хоча на офіційному сайті компанії кошториси заховані через війну ми знайшли, що у 2021 році на капітальні ремонти мали виділити 522 млн 286,19 тис. грн, а на 2022-й – 223 млн 821,50 тис. грн (без ПДВ).

Нагадаємо, що за тепло цієї зими мешканці Києва будуть платити стільки ж, скільки і у минулому році. Нагадаємо, що в опалювальному сезоні 2021/2022 тарифи на тепло (за наявності лічильника) були на рівні 1654,41 грн. із ПДВ за 1 Гкал тепла. Крім цього, тариф на гарячу воду, можливо, буде таким: 97,89 грн. за 1 куб. м (з ПДВ) з рушникосушаркою та 90,54 грн за 1 куб. м (з ПДВ) для тих, у кого немає рушникосушарки.

Інформатор Гроші писав, що на ремонті теплопунктів в Києві могли вкрасти 8 мільйонів гривень.

 

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.