Як українці можуть допомогти відновити постраждалі будинки в Ірпені і Гостомелі

Як українці можуть допомогти відновити постраждалі будинки в Ірпені і Гостомелі

Мільйони українців втратили житло через війну. Українцям та іноземцям пропонують допомогти мешканцям постраждалих будинків Київської області їх відновити. Майже 75% нових будинків в Ірпені та Гостомелі були пошкоджені внаслідок російської агресії проти України. З такою ініціативою виступає сайт з нерухомості ЛУН. Тим самим хочуть допомогти мешканцям Ірпеня і Гостомеля провести ремонти та не залишитися без даху над головою.

Благодійний проєкт отримав назву “Будинки війни”. На сайті та соцмережах ЛУН розповідається про історію постраждалих внаслідок війни будинків та надаються реквізити, щоб допомогти конкретному будинку. Поки що командою ЛУН опубліковані історії 7 будинків. Поступово буде додаватися інформація про інші будинки. Крім Гостомеля та Ірпеня на сторінках проєкту пізніше з'явиться інформація про постраждалі будинки у Бучі. Фотокореспонденти фіксують постраждалі будівлі, які є символом незламності українців.

Про кожний пошкоджений будинок розповідають місцеві мешканці: що та коли було пошкоджено, скільки коштів потрібно на відновлення та скільки уже вдалося зібрати чи зробити. Мешканці багатьох постраждалих будинків розуміють: якщо не встигнути провести роботи до зими, то вже буде пізно.

ЖК на Мечникова, 82 - Ірпінь

П’ятиповерховий будинок отримав пошкодження 23 березня. Тоді росіяни обстріляли його гранатометами. Внаслідок прямих влучать тут почалась пожежа, яка, за словами очевидців, тривала близько тижня. Як результат: повністю зруйнований дах, пошкоджені плити перекриття, згорівші квартири.

Постраждалий будинок на вул. Мечникова, 82
Постраждалий будинок на вул. Мечникова, 82

Мешканці будинку активно займаються його відновленням. Вже вивезли понад 200 т сміття, провели оцінку пошкоджень, склали попередній кошторис робіт. Найголовніше, наразі, відновити дах, що дозволить захистити будівлю від осінніх та зимових опадів. Для мінімального оновлення будинку необхідні 1,3 млн грн. Реквізити для допомоги ОСББ “Мечникова 82” - за посиланням.

ЖК “Покровський” - Гостомель

Цей будинок розташований на вул. Свято-Покровській, 73Б. Загарбники заселились у квартири людей, в той час як власники цих квартир були вимушені жити в підвалі. Також росіяни розстрілювати будинок з гелікоптера при відступі з міста. Спалений дах, розграбовані квартири, ушкодження від вибухів - ось чим стикнулися мешканці цього житлового комплексу.

ЖК Покровський у Гостомелі
ЖК Покровський у Гостомелі

Наразі у житловому комплексі проведені первинні роботи з вивезення сміття. Проведена експертиза щодо ушкоджень. Складено план дій щодо відновлення будівлі. За словами голови ОСББ будинку, там потрібен капітальний ремонт. Для допомоги у відновленні цього будинку можна переказати кошти ОСББ “Родинний затишок 2015”, реквізити є на сайті.

ЖК MunHausen - Ірпінь

ЖК "Мюнхаузен" в Ірпені
ЖК "Мюнхаузен" в Ірпені

Цей будинок на вул. Київській, 53 було збудовано у 2017 році. На початок повномасштабного вторгнення тут жили 130 сімей. Тут є і сліди осколків на фасаді, і вщент вигорівші квартири. Найбільшою проблемою ЖК MunHausen є зруйнований дах. За висновками комісії з відновлення будинку, якщо не перекрити дах до холодів та сезону масивних опадів, у майбутньому ця будівля не буде придатна для життя.

Мешканці вже відновлюють ЖК власним коштом. Але щоб будинок повернувся до початкового стану, потрібне залучення більшої кількості грошей. Реквізити для допомоги ОСББ “Мюнхаузен” на сайті.

ЖК на Лісовій - Ірпінь

Постраждалий будинок на вул. Лісовій
Постраждалий будинок на вул. Лісовій

Цей комплекс розташовано поблизу основної дороги у бік Києва. Більшість мешканців змогла евакуюватися під час окупації міста. Зараз вже вивезли 22 кубометри сміття після прибирання сміття. Наразі у житловому комплексі провели експертну оцінку пошкоджень і, разом з архітектором, узгодили проектне рішення щодо їх усунення. Реквізити для допомоги цьому будинку - за посиланням.

ЖК “Тургенівська” - Ірпінь

Як українці можуть допомогти відновити постраждалі будинки в Ірпені і Гостомелі 5

У цьому будинку на вул. Тургенівській, 10 до російського вторгнення мешкало 423 людини, третина - діти. Тут немає цілих вікон, 16 квартир зруйновані, пошкоджено деякі несучі конструкції. Головна проблема - вщент знищена котельня на даху. На її відновлення потрібно близько 7 млн грн. Допомогти ОСББ “Еверест-10” цього будинка можна за посиланням.

ЖК на Високій - Ірпінь

Будинок залишився частково без фасаду
Будинок залишився частково без фасаду

В результаті влучень снарядів у цій будівлі 2 дні тривала пожежа. Дах повністю вигорів й завалився всередину підʼїзду. Повністю вигоріли декілька квартир. Будинок підлягає відновленню. Але його стан такий, що у результаті сильних опадів він може вже бути не придатним для ремонту. Потрібна швидка герметизація. За підрахунками мешканців, на ремонт їм необхідно 28 млн грн. Допомогти ОСББ “Висока 10А/1” можна за реквізитами.

ЖК Green Side - Ірпінь

ЖК “Грін Сайд” в Ірпені
ЖК “Грін Сайд” в Ірпені

Будинок на вул. Університетській, 1Г зазнав понад 30 влучень різними калібрами зброї. Наразі цей житловий комплекс завдяки згуртованості громади майже готовий до холодів. Проте є проблеми з каналізацією, електропостачанням та тими квартирами, які майже повністю вигоріли внаслідок обстрілів. Допомогти будинку можна буде за посиланням.

Всього через повномасштабну російську воєнну агресію у цьому році без даху над головою залишилися понад 3,5 мільйонів українців. В Україні щонайменше 15,3 тисячі багатоквартирних будинків та понад 115,9 тисячі приватних домівок було зруйновано. Сума збитків житлового фонду складає як мінімум 48 мільярдів доларів.

Які постраждалі будинки в Ірпені знесуть описано тут. Кому влада Київщини доручила відновлювати частину будинків у Гостомелі - читайте тут. Кому Київська ОВА доручила ремонт деяких будинків в Ірпені за понад 16,5 млн грн - читайте тут і тут.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.