Кого з киян звільнили від оплати комуналки до кінця війни: на сесії Київради прийняли рішення

Кого з киян звільнили від оплати комуналки до кінця війни: на сесії Київради прийняли рішення

На останній сесій міської ради 8 вересня депутати ухвалили рішення звільнити чи зменшити плату за ті послуги, які надає місто. Це обслуговування прибудинкової території, вивіз відходів, постачання холодної води та водовідведення. Діяти це рішення буде на час дії воєнного стану. Інформатор Гроші вирішив подивитися, якими будуть тарифи на інші послуги, за якими столиця буде жити цієї зими.

8 вересня на засіданні Київської міської ради було ухвалене рішення щодо знижок на комунальні послуги у столиці. Депутати зменшили чи частково скасували оплату за обслуговування прибудинкової території, вивіз відходів, постачання холодної води та водовідведення на час дії воєнного стану.

Це буде стосуватися:

– киян, які постраждали внаслідок обстрілів повністю звільнили від оплати за ці послуги;

– знижку в розмірі 50% дали організаціям будь-якої форми власності, які розміщують у себе переселенців чи захисників з територіальної оборони, ЗСУ та Національної гвардії;

– знижку 30% узгодили на всі комунальні платежі для соціально-незахищених киян;

– зменшили на половину плату за комуналку для кафе и ресторанів, які забезпечують на волонтерських засадах гарячим харчуванням.

Відшкодовувати кошти, які постачальники не отримають від киян, будуть з міського бюджету столиці. Скільки приблизно це може бути у гривнях та яка кількість нових пільговиків з’явиться – ні у проєкті рішення, ні у додатках немає таких розрахунків.

Сплачувати менше можна було б раніше

Проєкт рішення щодо знижок зареєстрували на сайті Київради ще наприкінці квітня цього року. Його могли розглянути ще в травні, але щось не склалося. Можливо, це пов’язано з тим, що ініціатива «застрягла» в комісії з питань бюджету, якою керує автор цього рішення, депутат від фракція «Слуга народу» Андрій Вітренко. В середині травня було створено робочу групу з доопрацювання і тільки в липні депутати дійшли згоди.

Рішення, яке узгодили на останній сесії дозволяє не сплачувати або платити менше за послуги, які надає місто. В липневому варіанті проєкту хотіли звільнити від сплати ще й за розподіл і доставку газу, але в фінальному варіанті вирішили від цього відмовитися.

Якою буде комуналка у столиці зимою

Нагадаємо, що 18 серпня президент Володимир Зеленський підписав закон №7427 щодо заборони підвищувати тарифи на комунальні послуги. Це правило буде діяти на час війни та пів року після її завершення.

Згідно із законом забороняється підвищувати комунальні тарифи на розподіл газу, тепло та гарячу воду. Різницю між тарифом і реальною вартістю послуг будуть сплачувати із держбюджету. Також, уряд ухвалив закон №7531, який забороняє стягнення боргів за комуналку з українців.

Інформатор Гроші писав, що за тепло мешканці Києва будуть платити стільки ж, скільки і минулої зими. Нагадаємо, що в опалювальному сезоні 2021/2022 тарифи на тепло (за наявності лічильника) були на рівні 1654,41 грн. із ПДВ за 1 Гкал тепла. Крім цього, тариф на гарячу воду, можливо, буде таким: 97,89 грн. за 1 куб. м (з ПДВ) з рушникосушаркою та 90,54 грн за 1 куб. м (з ПДВ) для тих, у кого немає рушникосушарки.

Щодо ціни на газ, то зараз більшість українців отримає його від державного «Нафтогазу». Ця компанія продає його населенню за тарифом 7,96 грн/м куб до 1 травня 2023 року. Ця сума не враховує оплату за доставку газу.

Ціна на електроенергію до кінця жовтня цього року також фіксована і залежить від обсягів споживання. До 250 кВт·год потрібно сплачувати за тарифом 1,44 грн/кВт·год, понад 250 кВт·год 1,68грн/кВт·год.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.