У Києві ліцею з Маріуполя віддадуть приміщення у Пущі-Водиці: проєкт рішення міськради

У Києві ліцею з Маріуполя віддадуть приміщення у Пущі-Водиці: проєкт рішення міськради

Про те, що Маріупольський міський ліцей відновить роботу у столиці стало відомо 5 серпня. Заняття будуть проходити у приміщенні колишньої школи-інтернату для слабозорих дітей. Крім уроків, учні зможуть жити у закладі. Для цього створять спеціальний підрозділ – пансіон. Фінансувати заклад збираються за кошти бюджету Києва.

6 вересня на сайті Київської міськради з’явився проєкт рішення щодо створення «Маріупольського ліцею міста Києва» в Пущі-Водиці. Комунальний заклад разом з пансіоном буде знаходитися по вул. Юнкерова, 55. За інформацією сайту «Київ Цифровий», там була спеціальна школа-інтернат для слабозорих дітей.

Комунальний ліцей буде під управлінням Оболонської районної державної адміністрації. Видатки на його утримання будуть йти з бюджетних коштів столиці. В проєкті рішення не написано, яким буде фінансування на цей рік та на наступні.

Як ліцей переїхав до столиці

Про те, що Маріупольський міський ліцей відновить роботу у Києві стало відомо 5 серпня 2022 року. Міській голова Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що викладачі виступили з ініціативою зберегти навчальний заклад.

«Дякую міністру молоді та спорту України Вадиму Гутцайт, меру Києва Віталію Кличку за небайдужість та увагу до маріупольців. Київ став для багатьох другою домівкою. І не лише для маріупольців, але й наших навчальних закладів. Зокрема, міського ліцею. Це один з найкращих закладів освіти не лише Маріуполя, але й всієї країни. Разом ми зберегли його та освітні можливості для наших дітей», - передала слова Бойченка прес-служба міськради Маріуполя на початку серпня.

Понад 200 учнів, які виїхали з міста, продовжуватимуть навчання у закладі. Більш того, ліцей оголосив про набір на 2022/2023 навчальний рік. З 25 липня по 10 серпня можна було подати заяву учням 8-11 класів. Зарахування відбувалося за результатами онлайн-співбесід до 20 серпня.

Заступниця директору ліцею Ірина Цинкуш розповіла сайту 0629, що працівники ліцею почали евакуюватись з міста з середини березня. Вже 6 квітня школа відновила роботу в он-лайн режимі. До навчання брали не тільки своїх ліцеїстів, а дітей з інших шкіл, які не змогли відновити роботу. Але не всі викладачі повернулися до роботи. Частина з них виїхала за кордон. За словами Цинкуш, з 33 викладачів 15 – це педагоги саме маріупольського ліцею.

«Ми почали обговорювати цю ідею з міською владою і несподівано отримали пропозицію, а чи не відновити нам повноцінну роботу закладу. В департаменті освіти допомогли нам знайти приміщення. Це чудове місце в Пущі-Водиці під Києвом. Київська міська адміністрація допомагає нам зробити ремонт. Він незначний, косметичний. В приміщенні раніше був розташований дитячий інтернат. Воно в хорошому стані. А маріупольський муніципалітет допоміг знайти спонсорів, які придбали необхідне обладнання, комп’ютери», - розповіла Ірина Цинкуш.

Маріупольський міський ліцей був відкритий у 1996 році в результаті об’єднання педагогічного і технічного ліцеїв. В 2019 році заклад став фіналістом Національного проєкту «Флагман освіти України». Навчання відбувається за двома напрямками: філологічним (англійська мова, німецька мова, французька мова) та фізико-математичним профілем.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.