У Києві хочуть модернізувати систему онлайн-запису у садок, але ходити туди зможуть не всі діти

У Києві хочуть модернізувати систему онлайн-запису у садок, але ходити туди зможуть не всі діти

19 вересня пройде аукціон в тендері на модернізацію системи електронного запису дітей до комунальних садочків Києва. На це КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» (ГІОЦ) готово витратити до 4,1 млн грн. Хоча садочки зможуть відвідувати діти батьків, які працюють чи служать в армії або правоохоронних структурах. Тобто, це обмеження стосується тих дітей, які вже ходять у заклади. За таких умов, чи знадобиться Києву зараз оновлена система онлайн запису і коли вона стане актуальною – не відомо.

Про намір витратити на обновлення сайту більше 4 мільйонів гривень Інформатор Гроші дізнався з повідомлення на сайті публічних торгів Prozorro. Спочатку на це збиралися витратити більше 5 мільйонів, але торги відмінили. Але в грудні минулого року договір таки уклали на 3,9 мільйонів з яких сплатили на 180 тисяч менше.

Електронний запис дітей до комунальних садочків остаточно запровадили в столиці розпорядженням КМДА від березня 2019 року. Для цього створили спеціальний сайт, на якому батьки спочатку створюють заявку та обирають садочки. Після того, як надійде запрошення, можна оформити дитину в садок. Для створення заяви потрібен обліковий запис KyivID.

Що мають зробити

У техзавданні написано, що до кінця 2022 року компанія-переможець має внести зміни до довідників пільгових категорій дітей та створити новий розділ.

Також, має бути можливість у адміна:

  • підтверджувати або скасовувати інформацію про місце реєстрації дитини;
  • редагувати електронну пошту в заяві;
  • має бути відображення історії про тимчасове переведення дитини.

Керівники садочків у системі мають бачити інформацію про:

  • відображення історії переведення дітей з одного закладу дошкільної освіти до іншого:
  • список всіх дітей у садочку;
  • список окремо кожної групи садочку;
  • інформація окремо по кожному вихованцю;
  • відображення історії переведення дитини з групи до групи;
  • відображення історії про вибуття дитини із садочка;
  • відображення дати зарахування до садочку при переведені в новий навчальний рік.

Після модернізації у системи онлайн реєстрації має бути передбачена сумісність з Microsoft Windows (не нижче версії 7), Apple macOS (не нижче версії 11.2.2), Linux (версія ядра не нижче 5.4); Linux (Ubuntu 20.04 LTS); з браузерами Google Chrome (та іншими на базі проєкту Chromium), Mozilla Firefox. Сайт реєстрації має коректно відображатися для планшетів і смартфонів. Роботу модернізованої системи має забезпечувати не менше трьох технічних фахівців КП «ГІОЦ».

За більше ніж 4 мільйони сайт по онлайн реєстраціє має забезпечувати:

  • час обробки запитів: 1-2 секунди;
  • середній час реагування за умови 100 запитів в секунду: не більше ніж 0,5 секунди;
  • можливість зберігання історичних даних протягом усього часу;
  • здатність забезпечити можливість нарощування кількості користувачів та об’ємів баз даних без потреби будь-яких додаткових доробок.
  • швидкість роботи не повинна погіршуватися під час пікових навантаженнях з одночасною роботою 1000 користувачів (одночасних запитів в 1 секунду).

Хто буде цим користуватися

Закупівлю на більше ніж 4 мільйони гривень об’явили до того, як стало відомо, що садочки зможуть відвідувати діти батьків, які працюють чи служать в армії або правоохоронних структурах. За словами заступника міського голови Києва Валентина Мондриївського та директора департаменту освіти і науки КМДА Олени Фіданян, таке рішення було ухвалено з метою безпеки малюків і щоб дошкільні заклади не були перевантажені. Про це повідомляє сайт «Лівий берег» з посиланням на брифінг чиновників. Рішення про допуск до садочків дітей лише працюючих батьків було прийнято Радою оборони Києва ще у травні цього року.

«Якщо батько і мама працюють, то вони мають можливість дитину в садочок віддати. Навіть якщо вони працюють вдома і їм потрібен час на роботі. Якщо вони не працюють і не хочуть приділяти дитині час, то ми таке не підтримуємо», - заявив Мондриївський.

Тобто, це обмеження стосується тих дітей, які вже ходять у садок. За таких умов, чи знадобиться Києву зараз оновлена система онлайн запису і коли вона стане актуальною – не відомо.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.