Забудовник скверу на Шулявці програв у суді: чому кияни проти забудови і чим зацікавилися правоохоронці

Забудовник скверу на Шулявці програв у суді: чому кияни проти забудови і чим зацікавилися правоохоронці

На ділянці вздовж проспекту Перемоги у сквері «Слава танкістам» поряд з метро планується будівництво двох висоток. За часів мерів Омельченка та Черновецького забудовник отримував «зелене» світло. Але коли вирили котлован, то кияни стали активніші. Зараз компанія програє у судах, намагаючись отримати містобудівні умови.

31 серпня Шостий апеляційний адміністративний суд «поховав» наміри збудувати висотки на проспекті Перемоги 50А. Про це у соцмережі написав активіст Олександр Дядюк.

«Однією з найвідоміших і найскандальніших забудов Києва мало стати будівництво 150 метрового багатофункціонального (житлового) комплексу по проспекту Перемоги 50А (біля пам’ятника танка). Якийсь обслуговуючий кооператив «Ексон Прем'єр Шулявська» зібрався будувати 150 метровий житловий комплекс (тридцять з лишнім поверхів у верх і шість вниз) по проспекту Перемоги, 50А – прямо над тунелем гілки метро між станціями Шулявська і Берестейська, - написав активіст. - У київському метрополітені жартували, що підземна парковка цього ЖК буде на платформі станції метро «Шулявська»».

У суді компанія намагалася змусити департамент містобудування та архітектури міської ради Києва видати їм містобудівні умови та обмеження. Вони необхідні для будівництва. В листопаді минулого року суд прийняв «соломонове» рішення: ні вашим, ні нашим. І зобов’язав департамент лише повторно розглянути заяву.

Як пише Олександр Дядюк, 31 серпня апеляційний суд скасував це рішення та відмовив забудовнику у позові про видачу містобудівних умов та обмежень на забудову.

«Тому, на сьогодні, будь які будівельні роботи чи спроба їх відновлення на ділянці по проспекту Перемоги, 50А в місті Києві – є незаконні і злочинні», - написав учасник судового процесу.

Цього рішення ще немає у реєстрі, але коли воно з’явиться, то у компанії буде можливість оскаржити це у Верховному Суді.

Що хотіли забудувати і чому цього не зробили

В жовтні 2004 року ділянку площею 0,3110 га на проспекті Перемоги, 50-а у Шевченківському районі м. Києва продали фірмі «Рінко». Там мав з’явитися ресторан швидкого харчування. Це відбулося за часів мера Олександра Омельченка.

В травні 2007 року, вже за часів Черновецького, столична влада змінила цільове призначення землі з зони зелених насаджень на землі, на якій можлива забудова. Через місяць – у червні 2007 року ділянку передали до статутного капіталу фірми «Шулявка». Але акт на право власності новій компанії не квапилися видавати, тому суд знову прийняв рішення на користь фірми «Шулявка». В апеляції ці рішення не змінилося.

Пізніше, у 2018 році ділянка була передана «Обслуговуючому кооперативу «Ексон Прем'єр Шулявська» на 10 років. Він став замовником будівництва багатофункціонального комплексу. Планувалося, що будинок має складатися зі стилобатної частини в 4 поверхи та висотної частини в 35 поверхів, загалом - 39 поверхів.

На першому поверсі стилобатної будівлі передбачено вестибюль торгівельного центру, торгівельний зал непродовольчих товарів, на 2-4 поверхах - торгові зали спеціалізованих магазинів з виставковими залами, на 4 поверсі - ресторани швидкого харчування, у підземній частині передбачається п`ятиповерховий паркінг. На 7-34 поверхах передбачено розміщення офісних приміщень, 35 поверх - технічний, 37-39 поверхи - зали та обслуговуючі приміщення ресторану. Пізніше стало відомо про дві висотки на 34 та 48 поверхи.

Забудовник скверу на Шулявці програв у суді: чому кияни проти забудови і чим зацікавилися правоохоронці 1

Забудовник скверу на Шулявці програв у суді: чому кияни проти забудови і чим зацікавилися правоохоронці 2

Складність ситуації в тому, що ділянка розташована біля скверу «Слава танкістам» та поблизу станції метро «Шулявська». Тобто, це має бути забудова зеленої зони над лінією підземки. На суді представники міськради заявляли, що будівництво багатоповерхівки «призведе до неможливості нормального функціонування інфраструктури відповідної території району в місті Києві, зокрема, використання доріг, паркування, обслуговування населення».

Крім того, детальним планом території не передбачено розміщення жодних проектних споруд та об`єктів обслуговування. Але це не завадило розпочати будівництво.

Забудовник скверу на Шулявці програв у суді: чому кияни проти забудови і чим зацікавилися правоохоронці 3

У червні 2021 року міськрадою було прийнято рішення щодо викупу спірної землі. Планувалося, що там облаштують новий парк. А в жовтні минулого року Державна інспекція архітектури та містобудування провела позапланову перевірку забудовника скверу на Шулявці. Забудовнику загрожував штраф у 2,2 млн грн.

Будівництвом зацікавилися правоохоронці. У лютому 2020 року було відкрите кримінальне провадження №12020100100001357 щодо будівництва без дозвільних документів. З судового реєстру відомо, що у травні цього року строки розслідування продовжили.

Хто зацікавлений у будівництві

За інформацією аналітичної платформи YouControl, власником фірми «Шулявка» є Віктор Слюсар з Литви, а керівником – Ніна Йанкаускас.

Засновниками кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська» є Йозеф Москович з реєстрацією на Київщині, Іван Влад із Закарпаття і EXON GROUP LLC з США.

У рекламному матеріалі Москович зазначив: «50 Авеню» на Шулявці – це не просто проект багатофункціонального призначення. Це один з наймасштабніших проектів не тільки в Києві, а й в Україні. І це найбільший і технологічно сучасний проект Exon Capital Group».

Як писав сайт «Наші гроші», «Ексон Груп» включає в себе, зокрема, ряд інших кооперативів, які здійснюють скандально відомі забудови у Києві. Наприклад, 11-поверхівка на Подолі на садибній ділянці екс-нардепа Оксани Білозір, 11-поверхівка на Батиєвій горі на садибній ділянці екс-нардепа від БПП Віктора Короля, 24-поверхівка над входом ст. м. «Виставковий центр».

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.