Під суд за незаконну приватизацію корпусу «Арсеналу» у Києві: на питання прокурора відповість екс-голова Держкосмосу

Під суд за незаконну приватизацію корпусу «Арсеналу» у Києві: на питання прокурора відповість екс-голова Держкосмосу

Був час, коли київський «Арсенал» забезпечував космічні кораблі оптично-електронними системами орієнтування і виготовляв фотоапарати «Київ». Зараз він цікавий забудовникам своєю землею у центрі столиці. Саме тому, у 2011 році відбулась завуальована приватизація приміщення 9409,50 м кв, хоча за законом її не мали права продавати.

Державне бюро розслідувань передало до суду обвинувальний акт проти колишнього виконувача обов'язків генерального директора Національного космічного агентства України. Про це йдеться в офіційній заяві від 31 серпня.

«У ході досудового слідства встановлено, що на балансі підприємства знаходилось нежитлове приміщення на одній з вулиць Печерського району Києва. Приміщення, яке згідно з законодавством не підлягало приватизації, у 2011 році було незаконно передано у власність комерційній структурі, - повідомили в бюро. - Організатори внесли завідомо недостовірні відомості у договір купівлі-продажу приміщення, а також підробили звіт про використання коштів, отриманих від протиправного відчуження. Через дії зловмисників держава втратила майно на понад 80 млн гривень».

Екс-голову космічного агентство будуть судити:

- за ч. 2 ст. 233 Кримінального Кодексу (незаконна приватизація державного, комунального майна);

- за ч. 1 ст. 366 Кримінального Кодексу (службове підроблення).

За цими статтями суд може обмежити волю на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Хто що міг вкрасти

У травні цього року до суду передали обвинувачення відносно ще трьох співучасників оборудки. У тому числі щодо ексзаступника голови Фонду держмайна, директора - головного конструктора «Арсеналу» та директора фірми «Марс Девелопмент».

За інформацією бюро розслідувань, директор «Арсеналу» «розробив злочинну схему для заволодіння приміщеннями підприємства, які не підлягали приватизації».

«На момент оборудки підприємство розробляло і виробляло оптичні і оптико-електронні прилади для космічної, авіаційної та наземної техніки військового і цивільного призначення в Україні, - йдеться у повідомленні ДБР. - Попри заборону приватизації приміщень стратегічного підприємства, зловмисники розробили схему їх незаконного привласнення та заволодіння земельними ділянками, на яких вони розташовані».

Кого будуть судити

У повідомленні бюро від 31 серпня не написана фамілія обвинуваченого. Але якщо зіставити посаду та час можливого порушення, то може йтися про Сергія Бауліна – першого заступника голови космічного агентство у 2010-2014 роках.

За інформацією слідства, у лютому 2011 року він міг погодив завуальовану приватизацію приміщення механо-промислового корпусу № 3-А. Воно має площу 9409,50 м кв і розташоване по вул. Московській, 8. Сума угода склала 80 млн 629 тис. 200 грн.

Відомо, що директор - головний конструктор «Арсеналу» та директор фірми «Марс Девелопмент» у текст договору могли внести завідомо неправдиві відомості. Мова йде про те, що приміщення механо-промислового корпусу нібито не входили до переліку об`єктів, які не підлягають приватизації і їх можна було продавати. Хоча все майно «Арсеналу» перебувало виключно на праві оперативного управління. Воно мало загальнодержавне значення і не підлягало приватизації будь-яким способом. Хоча це нікого не зупинило: приміщення за 80,6 млн грн купил «Марс Девелопмент».

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.