Мін’юст України заплатить 400 тисяч доларів за суд проти Татарстану

Мін’юст України заплатить 400 тисяч доларів за суд проти Татарстану

Інформатор Гроші розповість, від яких зазіхань республіки Україна намагається відбитися та чому постійно сплачує закордонним адвокатам. 

Через схему за сприяння Ігоря Коломойського, здійснену багато років тому, Міністерство юстиції змушене вже багато років витрачати бюджетні мільйони на адвокатів у справах проти російського регіону. 

26 серпня Мін’юст України уклав черговий договір з Міжнародною юридичною фірмою “Winston & Strawn LLP” (Паризький офіс) на представництво інтересів України у Апеляційному суді Парижа. Згідно з договором, адвокати до кінця року за 400 тисяч доларів будуть представляти Україну у справі за позовом російського регіону - Республіки Татарстан - до України. Це близько 16 млн грн

Справа стосується паливної компанії “Укртатнафта”, основним активом якої є Кременчуцький нафтопереробний завод (НПЗ) у Полтавській області.  

Winston & Strawn - міжнародна юридична компанія, заснована у 1853 році у США. У цьому та минулому році держава вже сплатила 2 млн 60 тис. 208 доларів по цій справі фірмі “Winston & Strawn LLP”. У 2020 році витратили 1 млн 818 тис. 266 доларів по цій справі, у 2019 році - 958 тис. 576 доларів, у 2018 році - 592 тис. 69 доларів

Паралельно тягнеться інша справа за цими епізодами за позовом російської паливної компанії “Татнефть” до України. Загалом послуги цієї компанії з 2014 року бюджету України обійшлися у вже майже 13 млн доларів

У 2011-2013 роках Мін’юст обслуговувала фірма “King & Spalding” (США) за 1,6 млн дол, доки не відмовилася через затримку оплати

У чому суть спору

У 1994 році Україна створила з Татарстаном спільне підприємство “Укртатнафта” на Кременчуцькому НПЗ, який тоді отримував здебільшого татарську нафту.

АТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) є спірним активом для України і Татарстану. "Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Контрольний пакет акцій був у власності Татарстану. 

Станом на 2006 рік 43,1% “Укртатнафти” належали українській державній компанії “Нафтогаз України”, 28,7788% належало уряду Республіки Татарстан, 8,6% належало російській нафтовій компанії “Татнефть”, а ще 18,296% акцій належали дружнім до Татарстану американській SeaGroup International plc та швейцарській AmRuz Traiding AG. 

Потім у 2007 році акції офшорних SeaGroup International plc та AmRuz Traiding AG були списані на користь державного “Нафтогазу України”. 

Також за рішенням Апеляційного суду Сумської області у 2007 році поновили на посаді гендиректора Павла Овчаренка, який очолював підприємство до 2004 року, та відповідно звільнили призначеного власниками з Татарстану керівника. Павло Овчаренко досі знаходиться на посаді. Після цього росіяни припинили постачати нафту на Кременчуцький НПЗ, замість цього довелося використовувати здебільшого вітчизняні нафтопродукти від підприємств групи “Приват” Ігоря Коломойського. 

Пізніше акції “Укртатнафти” опинилися у наближених до групи “Приват” Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова кіпрських офшорів. Наразі частка державного “Нафтогазу” складає 43,05% акцій, а більшість - під контролем групи “Приват”. 

У 2009 році за рішенням українських судів російська частка в підприємстві скоротилася до нуля.

У 2015 році Мін’юст України надіслав лист уряду Республіки Татарстан з пропозицією залагодити ситуацію, але там відмовилися. У 2016 році Татарстан подав позов проти України на 344 млн долл за порушення прав інвесторів та зміну керівника підприємства. 

У 2008 році на Україну до міжнародного арбітражу подала російська компанія “Татнефть” в рамках справи по “Укртатнафті”. Цю справу у липні 2014 року Україна програла: суд зобов’язав її виплатити 112 млн дол + відсотки. Але Україна досі не виплатила ці кошти. Попри подання апеляцій, французький суд у 2016 році Україні відмовив, а у 2018 році відмовив і англійський суд. А у 2021 році Арбітражний суд Ставропольського краю (рф) зобов’язав Україну заплатити ці кошти. Федеральний суд у Вашингтоні підтвердив це рішення та збільшив суму до 173 млн дол.  

Загалом за справою “Татнефти”, де Україну представляє “Winston & Strawn LLP”, російська паливна компанія вимагає в України сплатити 2,4 млрд дол за рейдерське захоплення майна та зміну директора підприємства. 

Міністр юстиції України Денис Малюська у лютому зазначив, що справа “Татнефти” проти України - це елемент гібридної війни. Росіян не особливо цікавить вигода, яку можна отримати завдяки судовим рішенням, а скоріше за все цікавить завдання додаткових збитків Україні. Разом з тим, росіяни не намагалися подати позов у судах України, як того вимагає українське законодавство, а без цього стягнути з держави кошти у такій справі - неможливо. 

Міністр юстиції України Денис Малюська
Міністр юстиції України Денис Малюська

Протягом квітня-червня 2022 року росіяни зруйнували Кременчуцький НПЗ своїми ракетами, зробивши його непридатним для роботи. А тепер ще й хочуть у міжнародних судах отримати з України компенсацію за події 2007 року. 

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.