Громадський транспорт Києва будуть зупиняти на час тривог: відповідь на петицію

Громадський транспорт Києва будуть зупиняти на час тривог: відповідь на петицію

Ініціативні кияни готують проєкт рішення міськради, який має відмінити це правило. Детальніше - читайте в Інформатор Гроші.

29 серпня на сайті петицій до міської ради Києва була опублікована відповідь на прохання відмінити зупинку транспорту на час тривог.

«Рішення Ради оборони міста Києва ухвалювалося з урахуванням оцінки поточної та прогнозованої безпекової ситуації в столиці, а отже буде переглянуте виключно за умови її суттєвої стабілізації та надходження відповідних рекомендацій від Державної служби України з надзвичайних ситуацій, - йдеться у відповіді. - Призупинення роботи комунального транспорту під час повітряної тривоги не несе для пасажирів жодних додаткових витрат, оскільки після її завершення вони можуть скористатися попередньо сплаченими проїзними документами».

Нагадаємо, що з 1 серпня цього року наземний громадський транспорт Києва повинен зупинятися на час повітряної тривоги. Це правило стосується також і приватних перевізників. Про нові умови повідомили в КМДА.

Тролейбус чи маршрутка мають зупинитися у безпечному місці, а пасажири мають залишити салон та пройти до найближчого укриття. Метрополітен під час повітряної тривоги не буде перевозити наземними ділянками та закриватиме роботу станцій відкритого типу. Киянам та гостям міста запропонували ховатися у підвалах та підземних паркінгах.

У чому проблема

Це викликало невдоволення і на сайті петицій запропонували відмінити це рішення. Автор звернення Олександр Гречко вважає, що воно «змушує киян витрачати більше на проїзд, адже громадський транспорт втрачає хоч якісь мінімальні переваги для людей».

«Рішення зупиняти транспорт під час повітряних тривог є необґрунтованим та шкідливим для жителів міста та економіки столиці. Його ухвалювали люди, які ніколи не користувалися громадським транспортом і їздять тільки на автомобілях, — написав автор петиції на сайті міської ради Києва. — Немає жодного дослідження та аналізу, яке б свідчило про те, що ракети летять в транспорт чи зупинки. Ракети летять по всій Україні незалежно від ситуації з транспортом».

Нещодавно, 25 серпня, на засіданні транспортної комісії Київради розглянули та підтримали петицію щодо скасування зупинки громадського транспорту під час тривог. Прочитати про це можна тут.

Що буде далі

За словами Гречко, відмова мера Віталія Кличка означає, що громадський транспорт (тільки комунальний) буде зупинятися під час тривог і надалі.

Громадський транспорт Києва будуть зупиняти на час тривог: відповідь на петицію 1

Громадський транспорт Києва будуть зупиняти на час тривог: відповідь на петицію 2

«Добивають комунальний транспорт столиці саме ті люди, які просто наділені владою, але при цьому ним взагалі не користуються. Київ та кияни вже втратили мінімум 180 мільйонів гривень через сумарно 21 годину зупинок комунального транспорту з початку серпня, - вважає автор петиції. - Уточнення Кличка, що кияни не понесли ніяких додаткових витрат, бо можуть сісти на комунальний транспорт з тим самим квитком після відбою тривоги, відірване від реальності».

Гречко написав, що слухняно чекають відбою тривоги одиниці платних пасажирів або просто пільговики. Всі, хто цінує свій час, після зупинки комунального транспорту моментально пересідають в маршрутку чи таксі.

«Їм їздити можна, бо вони броньовані і ракети в них ну точно не поцілять. Тобто люди їдуть далі на таксі чи маршрутці і переплачують. Переплачують багато. Ніякою турботою про безпеку тут і не пахне, вкотре наголошую», - заявив Гречко.

За його словами, громадська ініціатива «Пасажири Києва» вже підготувала проєкт рішення Київради і залучилася підтримкою депутатів щоб відмінити зупинку транспорту під час тривог. Переглянути проєкт рішення можна за посиланням.

Олена Скобцева

Фото – ТГ-канал Олександра Гречко

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.