Понад 300 мільйонів гривень сина Януковича передали управлінню розвідки

Понад 300 мільйонів гривень сина Януковича передали управлінню розвідки

Суд постановив відправити конфісковані гроші міністерству оборони. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на Офіс Генпрокурора. 

25 серпня стало відомо, що 304 мільйона гривень арештованих коштів «Всеукраїнського банку розвитку» відправили Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України. Власником 100% акцій банку з 2011 року був старший син колишнього президента Олександр Янукович. Про це повідомив Офіс Генпрокурора.

«Працівники банку намагались приховати походження готівкових коштів цієї фінустанови. Адже гроші не мають законного джерела походження. Тож банківські робітники, за допомогою фінансових операцій легалізовували доходи, які були отримані злочинним шляхом», - йдеться у заяві.

Під час досудового розслідування було накладено арешт на кошти службових осіб «ВСЕУКРАЇНСЬКОГО БАНКУ РОЗВИТКУ» та безпосередньо на кошти сина екс-президента. Згодом судовими рішеннями гроші були передані Національній агенції з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

«Наразі суд постановив відправити зазначені кошти Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України. Нині 304 мільйона гривень зараховані на спеціальний рахунок для забезпечення обороноздатності України», - повідомили в Офісі Генпрокурора.

Що за банк

«Всеукраїнський банк розвитку» працював з 2009 року. Наприкінці 2015 року Нацбанк вирішив ліквідувати фінансову установу старшого сина Януковича.

«У зв’язку із застосуванням Радою Європейського Союзу санкцій до єдиного акціонера ПАТ «ВБР» – Януковича О. В., зокрема щодо замороження активів, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів цього банку, Національний банк України у вересні 2014 року прийняв рішення про віднесення ПАТ «ВБР» до категорії проблемних», - повідомляв регулятор.

Банк було вирішено продати інвестору. Ним стала компанія «Екосіпан». Саме вона у квітні 2015 року судовим рішенням заборонила відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк сина екс-президента. Тільки наприкінці 2015-го Верховний Суд вирішив цю заборону відмінити.

Але гроші все одно вдалося вивести. У 2016-2017 роках із депозитів банку через каси Міжнародного інвестиційного банку зняли близько 2 млрд грн. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми». Це сталося в періоди, коли суди знімали арешт із грошей. Такі рішенні суди приймали через те, що Генпрокуратурі не вдалося довести пов'язаність фірм-власників рахунків з Олександром Януковичем. Нагадаємо, що у 2016-2017 роках Генпрокурором був Юрій Луценко.

Безумовно, у Генпрокуратурі заявили, що арешт з грошей зняли безпідставно. У квітні 2018 року стало відомо, що під арештом залишилося всього 559 млн грн.

Після цього, у квітні 2019 року арешт коштів поновили. Вже в січні 2021 року «Всеукраїнський банк розвитку» остаточно став історією.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.