Захоплення Оболонського острову у Києві: у міськраді прокоментували шахрайську схему

Захоплення Оболонського острову у Києві: у міськраді прокоментували шахрайську схему

Прокуратура Києва в суді вимагає скасувати права на причали та дамби. Міській раді столиці разом із НАБУ вдалося запобігти незаконному привласненню Оболонського острова. Таку заяву оприлюднила прес-служба мерії Києва.

«Центральна колегія Мін’юсту задовольнила в повному обсязі скаргу комунального підприємства «Плесо» щодо скасування реєстраційних дій, на підставі яких право власності на острів Оболонський, який є власністю територіальної громади м. Києва, могло перейти у приватну власність третіх осіб», - повідомила столична влада.

В КГГА нагадали, що у міському земельному кадастрі територія Оболонського острова площею 147,7 тис. кв. м обліковується за комунальним підприємством «Плесо». Крім того, з київського бюджету виділяються кошти на благоустрій острова.

Що трапилося

Нагадаємо, що у вересні 2021 року журналісти програми «Схеми» з’ясували, що причали та дамби Оболонського острова площею 147,7 тис. м кв. стали приватною власністю.

Виявилося, що юрист Костянтин Бойко заявив у поліцію про те, що знайшов «втрачені майнові права» на 16 гідротехнічних споруд. І запропонував себе у ролі зберігача цих документів. На цю пропозицію відповіли у Нацполіції: слідча Ольга Момот передала юристу на зберігання ці майнові права.

Під час досудового розслідування було встановлено, що у 2019-2020 роках з власності громади Києва могла бути виведена гідротехнічна споруда «Дамба напірна-багатофункціональна», розташована за адресою м. Київ, вул. Прирічна, 8-Д.

«Як свідчать дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на зазначену гідротехнічну споруду проведено державну реєстрацію майнових прав за ТОВ «Українське бюро річкових портів». Відповідно до вказаних у реєстрі координат розміщення споруди місце розташування повністю збігається з місцем розташування острову Оболонський», - повідомили у мерії.

Площа дамби, згідно даних реєстру, становить 142 тис. 980 м. кв., що майже співпадає з площею території Оболонського острова, що становить 147,7 тис. кв. метрів.

Як діяли шахраї

Інформатор Гроші писав, що після отримання майнових прав на причали і дамби, юрист Бойко продав їх фірмі «Українське бюро річкових портів» – тобто, фактично самому собі, оскільки він був співвласником компанії.

Ціна, за якою відбувся продаж, здивувала журналістів. Причал під Оболонською набережною на чотири тисячі квадратів відійшов його ж компанії за 272 тисячі гривень. Хоча навіть сам матеріал, з якого він зведений, обійдеться в рази дорожче за цю суму, навіть не враховуючи всю додаткову вартість, пов’язану з місцем розташування об’єкту. При цьому, споруда, яка належить «Українському бюро річкових портів», займає більше чотирьох тисяч квадратних метрів.

Щоб повернути причали та дамби до власності громади, до суду подали 7 позовів.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.