У Пущі Водиці пов’язана із росією фірма будувала котеджи на місці дитячого табору: землю та споруди передали АРМА

У Пущі Водиці пов’язана із росією фірма будувала котеджи на місці дитячого табору: землю та споруди передали АРМА

Замість реконструкції бази відпочинку та благоустрою скверу у мікрорайоні Києва будували клубне містечко «Пуща Residence».  Про це Інформатор Гроші дізнався з публікації прокуратури Києва.

Викрито посадовця, який намагався заволодіти ділянкою дитячого оздоровчого табору у Пущі-Водиці вартістю 27 млн грн. Про це повідомила прес-служба Київської міської прокуратури.

У Пущі Водиці пов’язана із росією фірма будувала котеджи на місці дитячого табору: землю та споруди передали АРМА 1

Слідством встановлено, що директор однієї зі столичних фірм разом зі спільниками розробив схему заволодіння ділянкою площею 4 га, яка розташована на території Пущі Водиці та належить до комунальної власності.

«Посадовець використав договір оренди землі, укладений з Київрадою ще у 2007 році. Згідно документу товариство отримало у користування цю земельну ділянку для реконструкції та експлуатації майнового комплексу дитячого оздоровчого табору, який на ній розташований, - йдеться у повідомленні. - Однак, в порушення умов договору підприємець замовив проектну документацію, отримав дозволи та почав будівництво на цій території клубного містечка із 34 окремими житловими котеджами, які мав намір продати».

Але недобудовані таунхауси та ділянка за клопотанням прокуратури були передані в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), а на вказані об’єкти накладено арешт.

Що сталося

Інформатор Гроші писав, що в Оболонському районі Києва на вул. Квітки Цісик, 64 замість реконструкції бази відпочинку та благоустрою скверу будували клубне містечко «Пуща Residence».

У Пущі Водиці пов’язана із росією фірма будувала котеджи на місці дитячого табору: землю та споруди передали АРМА 2

Коли у серпні минулого року правоохоронці та представники мерії Києва приїхали на місце будівництва, вони дізналися багато нового. Там вже було 14 будинків різного ступеня готовності. За оцінкою спеціаліста департаменту земельних ресурсів міськради Києва, всі 14 споруд на першому поверсі займали площу від 300 до 1000 квадратних метрів, що не відповідає дозвільній документації на будівництво. Оскільки ділянка знаходиться в межах історичного ареалу Києва, то для будівельних робіт потрібно було отримати дозвіл від Мінкульту, але його не було.

Відомо, що прокурору Оболонської окружної прокуратури вдалося отримати проектну документацію на будівництво завдяки оголошенням на сайті OLX. Там була реклама про продаж будинків закритого котеджного містечка за ціною 514 тис. доларів та площею 237 квадратних метрів. Більше того, у фотографіях доданих до оголошень була проектна документація, яку прокуратура не могла отримати від орендаря ділянки – фірми «Будпромальянс».

Слідство вважає, що забудовник порушив будівельні норми та зловжив довірою інвесторів. Як йдеться в ухвалі, у жодної людини немає законного права на продаж нерухомості в «Пуща Residence».

Що відбувається зараз

Згідно із даними з судового реєстру, наприкінці червня цього року інвестор одного із будинків разом із своїм адвокатом намагалися оскаржити арешт землі та споруд. Але суддя Київського апеляційного суду зазначив, що інвестор ще «не набув права власності на зазначений будинок, як не має і будь яких прав на земельну ділянку площею 40024 кв. м». Тому він не може оскаржити ухвалу про арешт майна, яке їй не належить. Проте відомостей, що забудовник щось оскаржував у суді ми не знайшли.

В той же час, сайт клубного містечка «Пуща Residence» пропонує купувати нерухомість, не дивлячись на арешти. Але зауважує, що покупцям треба розуміти поняття «будинок» та «таунхаус»  в рамках сайту як корпус бази відпочинку на вул. Квітки Цісик,64 (колишня назва - вул. Гамарника, 64), вул. Селянська в Оболонському районі м. Києва. Це можна побачити, якщо доскролити сайт забудовника до кінця.

У Пущі Водиці пов’язана із росією фірма будувала котеджи на місці дитячого табору: землю та споруди передали АРМА 3

Що відомо про забудовника

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірма «БУДПРОМАЛЬЯНС», про яку йдеться в ухвалі суду, була зареєстрована більше 18 років тому у Києві.

Директором фірми вказано Володимира Поспєлова, який є серед засновників компанії з тимчасово окупованого росією Севастополя «ФИРМА «ДЕКОР».

Засновниками «БУДПРОМАЛЬЯНСу» є компанія «КОНСТАНТА БІЗНЕС-ЦЕНТР», Марина Пасєчник, Леся Коноба та Олексій Андрощук. Як пише сайт «Наші гроші», Андрощук був заступником голови наглядової ради «Запоріжжяобленерго». У 2020 році він подав декларацію, згідно з якою його основне місце роботи було у фірмі «Укренергоконсалтінг», що входить до групи компаній братів-бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів, і за сумісництвом – «Львівобленерго».

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.