З 1 вересня може зрости ціна на електроенергію для бізнесу: чим це загрожує українцям

З 1 вересня може зрости ціна на електроенергію для бізнесу: чим це загрожує українцям

В Офісі президента планують відмінити стимулюючу надбавку для обленерго. Таке рішення, в першу чергу – удар по «ДТЕК Мережі» Ріната Ахметова.

Офіс президента готує підвищення ціни електроенергії для бізнесу з 1 вересня. Також передбачається ліквідація стимулюючого регулювання для обленерго. Про це повідомив телеграм канал «Монополіст», який ведуть редактор сайту «Бізнес Цензор» Сергій Головньов та письменник і журналіст Юрій Віннічук.

«Публікуємо Протокол наради, яка відбулась 8 серпня за головуванням заступника голови Офісу президента (ОП) з економіки Ростислава Шурми. Нарада стосувалась питань електроенергетики. Були присутні представники ключових енергетичних держустанов та держкомпаній. Розшифровку посад присутніх можна подивитись тут», - йдеться у повідомленні.

Одним з рішень на цій нараді було надати Нацкомісії з регулювання енергетики (НКРЕКП) обґрунтування щодо встановлення максимальних граничних ціни на ринку на добу наперед (РДН) на рівні 5000 грн/МВт-г.

Що це означає

Ринок на добу наперед – це основний ціноутворюючий сегмент ринку електроенергії. З початку війни він обмежений нижніми та верхніми граничними цінами (тобто прайс-кепами, price cap).

При тому, ринок поділений за часом доби на денну зону (з 7 ранку до 23 вечора) та нічну зону (з 23 вечора до 7 ранку). В нічні часи споживання менше, тому електроенергія дешевша. Тому і прайс-кепи нижче.

Згідно постанови Нацкомісії з регулювання енергетики №333 від 27 лютого 2022 року, нижні граничні ціни на ринку на добу наперед встановлені в розмірі 2646 грн/МВт-г для денної зони та  1379 грн/МВт-г для нічної зони. Верхні максимальні граничні ціни становлять 4000 грн/МВт-г для денної зони та 2000 грн/МВт-г для нічної зони.

Тепер Офіс президента планує застосувати єдиний для денної і нічної зон верхній прайс-кеп 5000 грн/МВт-г. Нагадаємо, за липень середньозважена ціна ринку на добу наперед склала 2640 грн/МВт-г.

«Таке рішення очікувано призведе до збільшення ціни електроенергії восени, коли збільшиться споживання у зв'язку із початком опалювального періоду. Заради справедливості треба сказати, що у сусідніх європейських країнах (Румунія, Словаччина, Угорщина) ціна е/е перевалила за 600 євро/МВт-г. (за курсом Нацбанку на 23 серпня 36,56 грн за 1 євро це 21 тис. 941,16 грн – ред.). Також протоколом пропонується обмежити період продажу е/е по прямих договорах державною генерацією на 1 місяць», - сказано у дослідженні.

Відомо, що компанії, для яких зросте ціна на електроенергію, закладуть свої витрати у вартість товарів та послуг. За які мусять заплатити українці зі свого карману.

Удар по Ахметову

Нагадаємо, раніше Енергоатом, Центренерго та державне підприємство «Гарантований покупець» (ГарПок, продає ресурс «зелених», тобто зеленої генерації) могли по літніх фіксованих цінах продати електроенергію на декілька місяців вперед, втрачаючи гроші від цінових коливань.

«Вочевидь, таким чином ОП намагається «накачати грошима» державну генерацію. В першу чергу – Енергоатом. Ще одне цікаве протокольне доручення – відмінити стимулюючу надбавку для операторів систем розподілу (обленерго). Таке рішення, в першу чергу – удар по «ДТЕК Мережі» Ріната Ахметова, який сконцентрував близько 45% розподілу електроенергії в країні», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що 18 серпня цього року був повернутий із підписом президента закон, який передбачає встановлення мораторію на підвищення тарифів для населення. Мова йде про послуги з розподілу природного газу та постачання тепла.

Інформатор Гроші писав, що таке RAB-тариф та навіщо він потрібен.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.