Як в Україні ставляться до ветеранів: результати опитування

Як в Україні ставляться до ветеранів: результати опитування

Слово “ветеран” більше не асоціюється тільки з учасниками Другої Світової війни. Захисникам України більше потрібні підтримка та вдячність, аніж співчуття. А головна проблема, з якою зіштовхнуться воїни, - безробіття, і готуватися до цього слід вже сьогодні.

До цих та інших висновків дійшли дослідники соціологічної групи “Рейтинг”. Вони провели телефонне опитування і презентували результати в пресцентрі “Укрінформу”. Про головне - читайте в матеріалі Інформатора

Перші дані можуть свідчити, наскільки для українців взагалі актуальна тема сприйняття та подальшого життя ветеранів. 54% опитуваних мають серед близьких людей, які воюють зараз і 44% - з 2014 по 2021 рік. 

Наскільки це актуально для українців?
Наскільки це актуально для українців?

Термін “ветеран” тепер асоціюється не тільки з учасниками Другої Світової війни, але й з бійцями російсько-української війни. Голоси розподілилися порівну - 32%. Учасники АТО та ООС, які воювали з 2014 по 2021 роки, припадають на думку 14% опитуваних при згадці про “ветеранів”. 

Асоціації
Асоціації

 

Вдячність, гордість і сум або печаль - такі почуття найпоширеніші в українців, які зустрічають ветерана російсько-української війни на вулиці. Трохи відстає за голосами від цього переліку радість. Решта відчувається значно рідше - це провина, сором, страх і т.д. 

У респондентів запитали про позитивні та негативні риси військовослужбовців. Найпопулярніші чесноти ветеранів, з точки зору опитуваних, є патріотичність, незалежність у прийнятті рішень та дисциплінованість. А от з вад - емоційна нестабільність, закритість та жорстокість. Під час коментування результатів  заступник директора Соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів відзначив, що на питання про негативні риси людям було важче відповісти, ніж про позитив.

Позитивні та негативні риси ветеранів
Позитивні та негативні риси ветеранів

Відповідно до того, що почувають українці під час зустрічі з ветераном, очікують і від співгромадян бійці. За думкою респондентів, це підтримка, вдячність і розуміння. Цікаво, що “співчуття” займає лише сьому сходинку в цьому рейтингу. 

Очікування ветеранів від співгромадян
Очікування ветеранів від співгромадян

Адаптація ветеранів

Серед проблем, які очікують на ветеранів після повернення додому, опитуванні найчастіше виокремлювали відсутність роботи, конфлікти у сім’ї та зловживання алкоголем чи наркотиками. Половина з респондентів сумніваються у тому, що це буде самогубство чи зростання злочинності. 

Потенційні проблеми
Потенційні проблеми

Опитали українців і стосовно державної підтримки військовослужбовців. З’ясувалося, що 50% респондентів вважають оптимальною зарплатню військових, що знаходяться у тилу. Трохи менше (40%) вважають її оптимальною для тих, хто бере участь у бойових діях. Для цієї категорії 32% відповіли, що оплата роботи має бути вищою.

Рівень зарплатні
Рівень зарплатні

В українців є певність щодо виконання своїх зобов’язань перед військовослужбовцями з боку держави - так думають 54%. Лише 3% тих, хто з цим не погоджується. Серед тих, кого не влаштовує виконання державою своїх обов’язків більше тих, хто воював в АТО і має невисокий дохід.

Що стосується поваги суспільства, то 55% однозначно поважає їх, а 3% - навпаки.

Повага і державна підтримка
Повага і державна підтримка

Половина респондентів вважає, що ветерани російсько-української війни заслуговують на пільги та гарантії від держави. В рейтингу потребуючих, на думку українців, вони випереджують людей з інвалідністю, багатодітних родин, пенсіонерів і матерей чи батьків, які виховують дитину самостійно. За словами Любомира Мисіва, така статистика ще може змінитись. 

Пільги і гарантії
Пільги і гарантії

З повними результатами дослідження можна ознайомитись тут

Окрему увагу на пресконцеренції приділили питанню безробітності, пільг та гарантій від держави. Відтак,  перший заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Пархун нагадав про законопроект №6350, який стосується ветеранського підприємництва. Він дає державні гарантії та підтримку зайнятості ветеранів, а також прописує, що органи влади можуть ініціювати програми, які сприяють цьому. Однак інформації про конкретні програми, інструменти та суми в документі немає. 

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.